Jyväskylän yliopisto

Siedätystä johtamisallergiaan! – Uusi teos työelämän tarpeisiin

Jaa

Itseohjautuvuus on tämän päivän työelämän trendi. Se voi lisätä luovuutta, mutta pahimmillaan kuormittaa työntekijää. Luovuutta tuottava itseohjautuvuus on perusteltu tavoite, jonka saavuttaminen vaikuttaa haastavalta.

Ratkaisuksi on tarjottu monenlaisia keinoja johtamishierarkioiden poistamisesta yksilöiden itsensä johtamisen taitojen vahvistamiseen. Ratkaisut ovat kuitenkin osoittautuneet kapea-alaisiksi: laastari ei auta, jos verenvuoto on sisäinen.

Paras lähtökohta piilee vastuullisessa, inhimilliseen kulttuuriin pohjautuvassa johtajuudessa. Työelämän kehittämisen tukemiseksi on ilmestynyt tutkimustuloksia ja teoriaa tarjoava kokoomateos Siedätystä johtamisallergiaan! Vastuullinen johtajuus itseohjautuvuuden, ja luovuuden tukena työelämässä. Kirjan ovat toimittaneet Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitoksen tutkijat Kaija Collin ja Soila Lemmetty, ja sen on julkaissut Edita Publishing.

Kirja vastaa tutkimuspohjaisen tiedon tarpeeseen. – Äkkiseltään voi näyttää siltä, että poistamalla esimerkiksi esimieslähtöinen johtaminen, saadaan lisättyä työntekijöiden vapautta, luovuutta ja itseohjautuvuutta. Todellisuudessa tämänkaltaiset ratkaisut perustuvat yksittäisiin kokeiluihin, eivät tutkittuun tietoon. Pikaratkaisuilla voi olla kauaskantoisia negatiivisia seurauksia, Collin toteaa.

Työntekijöiltä odotetaan itseohjautuvuutta ja luovuutta ymmärtämättä mitä ne todellisuudessa tarkoittavat. – Ne kuvataan usein aikuisten luonnollisena ominaisuutena, vaikka ne eivät ole kykyjä, jotka siirtyvät ihmisen mukana tilanteesta toiseen, Lemmetty huomauttaa. – Sen sijaan molemmat ilmiöt ovat vahvasti riippuvaisia organisaatiolähtöisistä tekijöistä.

Vapaus on edellytys sekä luovuudelle että itseohjautuvuudelle, mutta tukea ja ohjaustakin tarvitaan. Tämän mahdollistaa työntekijälähtöisyyteen ja tasapuolisuuteen pohjautuva johtajuus: työntekijällä on tilaa tehdä päätöksiä arjen työssään, mutta taustalla on johtajuuden turvaverkko, jossa lähijohtaminen toteutuu valmentavalla, työntekijää auttavalla otteella.

– Johtaminen ei ole nyt tai tulevaisuudessa suinkaan menettämässä merkitystään, mutta sen tulisi muuttaa muotoaan. Käskyttävän, kontrolloivan johtamisen pitäisi olla jo historiaa, mutta lähijohtajia tarvitaan edelleen tukemaan työntekijöitä turbulentissa työelämässä, Collin painottaa.

Siedätystä johtamisallergiaan! -teoksessa vastuulliseen johtamiseen, itseohjautuvuuteen ja luovuuteen työelämässä tartutaan kolmesta näkökulmasta. Kirjan ensimmäisessä osassa ilmiöitä määritellään aikaisemman tutkimuksen ja teorian kautta, toisessa osassa esitellään viimeaikaisia havaintoja Jyväskylän yliopistossa toteutetun HeRMo (Eettinen henkilöstöjohtaminen luovan toiminnan tukijana kasvuyrityksissä) -tutkimushankkeen pohjalta ja kolmannessa osassa kuvataan eläviä tilanteita ja esimerkkejä erilaisista suomalaisista kasvuyrityksistä.

Teos soveltuu oppimateriaaliksi, mutta se on hyödyllistä luettavaa myös johtajille, työelämän kehittäjille, esimiehille ja tutkijoille. Kirja julkistetaan lauantaina 26.10.2019 Helsingin kirjamessuilla.

Lisätietoja:

Kaija Collin, puh. +358400248058, kaija.m.collin@jyu.fi

Soila Lemmetty, puh. +358 40 805 4737, soila.j.lemmetty@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 16.11.2019: Ankeus kadonnut maakuvasta – Suomi nähdään aiempaa positiivisemmassa valossa Saksassa (Sorvisto-Santoro)8.11.2019 09:15:46 EETTiedote

Suomi-kuva Saksassa on tänään monipuolisempi kuin koskaan aiemmin. Vielä menneillä vuosikymmenillä Suomi näyttäytyi saksankielisessä lehdistössä suurelle yleisölle lähes tuntemattomana ja yksitoikkoisena itänaapurin jatkeena. Väitöskirjassaan Salla Sorvisto-Santoro tutki nykyistä Suomi-kuvaa sekä Suomeen liitettyjä stereotyyppejä Saksan laatulehdistössä vuosina 2010 – 2017.

Koulutusmalli maahanmuuttaja-aikuisten opettajille ja ohjaajille. Verkkomateriaali tulossa vapaaseen käyttöön7.11.2019 11:00:27 EETTiedote

Jyväskylän yliopistossa on laadittu täydennyskoulutusmalli aikuisten maahanmuuttajien opettajille ja ohjaajille. Hankehenkilöstö esittelee mallia perjantaina 8.11. Jyväskylän yliopistolla järjestettävässä seminaarissa. Malli on avoimesti käytettävissä helmikuun loppuun mennessä, jolloin kolmivuotinen Euroopan sosiaalirahaston rahoittama Perustaidot haltuun -hanke päättyy.

THE-ranking: Jyväskylän yliopiston kasvatustieteet maailman kärkeä, yhteiskuntatieteet säilyttivät sijoituksensa, taloustieteet nousussa6.11.2019 16:25:06 EETTiedote

Jyväskylän yliopiston kasvatustieteet sijoittuvat sijalle 101–125 maailman parhaimpien yliopistojen joukossa. Times Higher Education – World University Rankings laittoi tänä vuonna Education–tieteenalalistalla järjestykseen kaikkiaan 428 parasta yliopistoa. JYU:n sijoitus oli viime vuonna 95. Parhaiden joukkoon pääsi Suomesta myös Helsingin yliopisto. Kärjessä jatkoivat yhdysvaltalaiset Stanfordin ja Harvardin yliopistot. JYU:n yhteiskuntatieteet arvioitiin puolestaan Social sciences –listalla viime vuoden tapaan sijoille 201-250. Listalle pääsi kaikkiaan 720 yliopistoa. Yliopiston taloustieteiden sijoitus Business & Economics –listauksessa nousi viime vuodesta. Tänä vuonna sijoitus oli välillä 251–300, viime vuonna sijoitus arvioitiin välille 301–400. Kaikkiaan tällä alalla arvioitiin 632 maailman johtavaa yliopistoa. THE-rankingin kasvatustieteiden arvioinnissa olivat mukana yliopistot, jotka ovat maailman johtavia kasvatustieteissä ja opettajankoulutuksessa. Yhteiskuntatieteiden lis

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme