Jyväskylän yliopisto

Siedätystä johtamisallergiaan! – Uusi teos työelämän tarpeisiin

Jaa

Itseohjautuvuus on tämän päivän työelämän trendi. Se voi lisätä luovuutta, mutta pahimmillaan kuormittaa työntekijää. Luovuutta tuottava itseohjautuvuus on perusteltu tavoite, jonka saavuttaminen vaikuttaa haastavalta.

Ratkaisuksi on tarjottu monenlaisia keinoja johtamishierarkioiden poistamisesta yksilöiden itsensä johtamisen taitojen vahvistamiseen. Ratkaisut ovat kuitenkin osoittautuneet kapea-alaisiksi: laastari ei auta, jos verenvuoto on sisäinen.

Paras lähtökohta piilee vastuullisessa, inhimilliseen kulttuuriin pohjautuvassa johtajuudessa. Työelämän kehittämisen tukemiseksi on ilmestynyt tutkimustuloksia ja teoriaa tarjoava kokoomateos Siedätystä johtamisallergiaan! Vastuullinen johtajuus itseohjautuvuuden, ja luovuuden tukena työelämässä. Kirjan ovat toimittaneet Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitoksen tutkijat Kaija Collin ja Soila Lemmetty, ja sen on julkaissut Edita Publishing.

Kirja vastaa tutkimuspohjaisen tiedon tarpeeseen. – Äkkiseltään voi näyttää siltä, että poistamalla esimerkiksi esimieslähtöinen johtaminen, saadaan lisättyä työntekijöiden vapautta, luovuutta ja itseohjautuvuutta. Todellisuudessa tämänkaltaiset ratkaisut perustuvat yksittäisiin kokeiluihin, eivät tutkittuun tietoon. Pikaratkaisuilla voi olla kauaskantoisia negatiivisia seurauksia, Collin toteaa.

Työntekijöiltä odotetaan itseohjautuvuutta ja luovuutta ymmärtämättä mitä ne todellisuudessa tarkoittavat. – Ne kuvataan usein aikuisten luonnollisena ominaisuutena, vaikka ne eivät ole kykyjä, jotka siirtyvät ihmisen mukana tilanteesta toiseen, Lemmetty huomauttaa. – Sen sijaan molemmat ilmiöt ovat vahvasti riippuvaisia organisaatiolähtöisistä tekijöistä.

Vapaus on edellytys sekä luovuudelle että itseohjautuvuudelle, mutta tukea ja ohjaustakin tarvitaan. Tämän mahdollistaa työntekijälähtöisyyteen ja tasapuolisuuteen pohjautuva johtajuus: työntekijällä on tilaa tehdä päätöksiä arjen työssään, mutta taustalla on johtajuuden turvaverkko, jossa lähijohtaminen toteutuu valmentavalla, työntekijää auttavalla otteella.

– Johtaminen ei ole nyt tai tulevaisuudessa suinkaan menettämässä merkitystään, mutta sen tulisi muuttaa muotoaan. Käskyttävän, kontrolloivan johtamisen pitäisi olla jo historiaa, mutta lähijohtajia tarvitaan edelleen tukemaan työntekijöitä turbulentissa työelämässä, Collin painottaa.

Siedätystä johtamisallergiaan! -teoksessa vastuulliseen johtamiseen, itseohjautuvuuteen ja luovuuteen työelämässä tartutaan kolmesta näkökulmasta. Kirjan ensimmäisessä osassa ilmiöitä määritellään aikaisemman tutkimuksen ja teorian kautta, toisessa osassa esitellään viimeaikaisia havaintoja Jyväskylän yliopistossa toteutetun HeRMo (Eettinen henkilöstöjohtaminen luovan toiminnan tukijana kasvuyrityksissä) -tutkimushankkeen pohjalta ja kolmannessa osassa kuvataan eläviä tilanteita ja esimerkkejä erilaisista suomalaisista kasvuyrityksistä.

Teos soveltuu oppimateriaaliksi, mutta se on hyödyllistä luettavaa myös johtajille, työelämän kehittäjille, esimiehille ja tutkijoille. Kirja julkistetaan lauantaina 26.10.2019 Helsingin kirjamessuilla.

Lisätietoja:

Kaija Collin, puh. +358400248058, kaija.m.collin@jyu.fi

Soila Lemmetty, puh. +358 40 805 4737, soila.j.lemmetty@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Puoluetausta ja sukupuoli vaikuttavat ehdokkaan käsittelyyn mediassa24.9.2020 07:00:00 EESTTutkimus

Oikeistopopulistisiin puolueisiin liitetään usein negatiivisia mielleyhtymiä muun muassa puolueiden edustajien esittäminen radikaalien, kansallismielisten kannanottojen vuoksi. Mediassa huomio kohdistuu erityisesti johtajan persoonan ja henkilökohtaisen arvopohjan arviointiin, jossa myös sukupuoli on isossa osassa. Tutkimus selvitti, leimasiko media negatiivisesti oikeistopopulistista ehdokasta vuoden 2018 presidentinvaaleissa.

Jyväskylän yliopisto sai uudet professorit fysiikan, eläinekologian, solu- ja molekyylibiologian sekä matematiikan aloille23.9.2020 10:00:00 EESTTiedote

Jyväskylän yliopiston rehtori Keijo Hämäläinen on kutsunut tehtäviinsä neljä uutta professoria matemaattis-luonnontieteellisessä tiedekunnassa. Lokakuun alussa professoreina aloittavat fysiikan professori Pekka Koskinen, eläinekologian professori Tapio Mappes ja solu- ja molekyylibiologian professori Varpu Marjomäki. Aiemmin tänä vuonna professorina aloitti matematiikan professorina Enrico Le Donne

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme