Jyväskylän yliopisto

Siedätystä johtamisallergiaan! – Uusi teos työelämän tarpeisiin

Jaa

Itseohjautuvuus on tämän päivän työelämän trendi. Se voi lisätä luovuutta, mutta pahimmillaan kuormittaa työntekijää. Luovuutta tuottava itseohjautuvuus on perusteltu tavoite, jonka saavuttaminen vaikuttaa haastavalta.

Ratkaisuksi on tarjottu monenlaisia keinoja johtamishierarkioiden poistamisesta yksilöiden itsensä johtamisen taitojen vahvistamiseen. Ratkaisut ovat kuitenkin osoittautuneet kapea-alaisiksi: laastari ei auta, jos verenvuoto on sisäinen.

Paras lähtökohta piilee vastuullisessa, inhimilliseen kulttuuriin pohjautuvassa johtajuudessa. Työelämän kehittämisen tukemiseksi on ilmestynyt tutkimustuloksia ja teoriaa tarjoava kokoomateos Siedätystä johtamisallergiaan! Vastuullinen johtajuus itseohjautuvuuden, ja luovuuden tukena työelämässä. Kirjan ovat toimittaneet Jyväskylän yliopiston kasvatustieteiden laitoksen tutkijat Kaija Collin ja Soila Lemmetty, ja sen on julkaissut Edita Publishing.

Kirja vastaa tutkimuspohjaisen tiedon tarpeeseen. – Äkkiseltään voi näyttää siltä, että poistamalla esimerkiksi esimieslähtöinen johtaminen, saadaan lisättyä työntekijöiden vapautta, luovuutta ja itseohjautuvuutta. Todellisuudessa tämänkaltaiset ratkaisut perustuvat yksittäisiin kokeiluihin, eivät tutkittuun tietoon. Pikaratkaisuilla voi olla kauaskantoisia negatiivisia seurauksia, Collin toteaa.

Työntekijöiltä odotetaan itseohjautuvuutta ja luovuutta ymmärtämättä mitä ne todellisuudessa tarkoittavat. – Ne kuvataan usein aikuisten luonnollisena ominaisuutena, vaikka ne eivät ole kykyjä, jotka siirtyvät ihmisen mukana tilanteesta toiseen, Lemmetty huomauttaa. – Sen sijaan molemmat ilmiöt ovat vahvasti riippuvaisia organisaatiolähtöisistä tekijöistä.

Vapaus on edellytys sekä luovuudelle että itseohjautuvuudelle, mutta tukea ja ohjaustakin tarvitaan. Tämän mahdollistaa työntekijälähtöisyyteen ja tasapuolisuuteen pohjautuva johtajuus: työntekijällä on tilaa tehdä päätöksiä arjen työssään, mutta taustalla on johtajuuden turvaverkko, jossa lähijohtaminen toteutuu valmentavalla, työntekijää auttavalla otteella.

– Johtaminen ei ole nyt tai tulevaisuudessa suinkaan menettämässä merkitystään, mutta sen tulisi muuttaa muotoaan. Käskyttävän, kontrolloivan johtamisen pitäisi olla jo historiaa, mutta lähijohtajia tarvitaan edelleen tukemaan työntekijöitä turbulentissa työelämässä, Collin painottaa.

Siedätystä johtamisallergiaan! -teoksessa vastuulliseen johtamiseen, itseohjautuvuuteen ja luovuuteen työelämässä tartutaan kolmesta näkökulmasta. Kirjan ensimmäisessä osassa ilmiöitä määritellään aikaisemman tutkimuksen ja teorian kautta, toisessa osassa esitellään viimeaikaisia havaintoja Jyväskylän yliopistossa toteutetun HeRMo (Eettinen henkilöstöjohtaminen luovan toiminnan tukijana kasvuyrityksissä) -tutkimushankkeen pohjalta ja kolmannessa osassa kuvataan eläviä tilanteita ja esimerkkejä erilaisista suomalaisista kasvuyrityksistä.

Teos soveltuu oppimateriaaliksi, mutta se on hyödyllistä luettavaa myös johtajille, työelämän kehittäjille, esimiehille ja tutkijoille. Kirja julkistetaan lauantaina 26.10.2019 Helsingin kirjamessuilla.

Lisätietoja:

Kaija Collin, puh. +358400248058, kaija.m.collin@jyu.fi

Soila Lemmetty, puh. +358 40 805 4737, soila.j.lemmetty@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Väitös 31.1.2020: Selkäkipu ajoissa hallintaan fysioterapeutin vastaanotolla (Karvonen)28.1.2020 07:00:00 EETTiedote

Varhainen selkäkipuun puuttuminen ehkäisee kivun pitkittymistä, kroonistumista ja vähentää sairauspoissaoloja työstä. Suomessa toteutetaan käytäntöä, jossa selkäkipua poteva henkilö voi myös julkisella sektorilla päästä suoraan fysioterapeutin vastaanotolle ilman lääkärillä käyntiä. TtM Eira Karvonen tutki väitöstyössään fysioterapian toteutusta ja selkäkipuasiakkaiden ja fysioterapeuttien kokemuksia fysioterapeuttien suoravastaanottokäytännöstä, jota vuoden 2020 alusta noudatetaan myös työterveydessä.

Yksittäistapaus-lyhytelokuvasarja osaksi yliopiston opetusohjelmaa. Kutsu medialle: Jyväskylän yliopiston Ruusupuisto-rakennus 29.1.2020 klo 14.00–16.0023.1.2020 12:00:26 EETTiedote

Jyväskylän yliopiston tavoitteena on lisätä opintoihin ammatillisia valmiuksia väkivallan kohtaamiseen ja siihen puuttumiseen. Kasvatustieteiden ja psykologian tiedekunta liittää Tuffi Films -tuotantoyhtiön toteuttaman Yksittäistapaus-lyhytelokuvasarjan osaksi opetusta. Sen tuotannossa mukana ollut näyttelijä Krista Kosonen osallistuu Ruusupuiston tilaisuuteen. Lyhytelokuvasarja käsittelee monipuolisesti sukupuolistunutta vallankäyttöä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme