Varsinais-Suomen ELY-keskus

Siili-teoksen tilalle ei ole mahdollista toteuttaa uutta taideteosta

Jaa

Huonokuntoinen ja elinkaarensa päässä oleva Siili-taideteos poistettiin vt 23:n liittymäsaarekkeesta vahingossa päällystystöiden yhteydessä. Sen jälkeen on käyty keskustelua eri tahojen kanssa mahdollisuudesta toteuttaa korvaava teos johonkin toiseen paikkaan. ELY-keskus ja kunta ovat yhteisissä keskusteluissaan tulleet siihen johtopäätökseen, että uutta teosta ei ole mahdollista toteuttaa.

Poistettu Siili-teos sijaitsi tiealueella, mutta oli kunnan omistuksessa ja kunnossapitovastuulla. Teos poistettiin vahingossa ajoradan päällystämisen yhteydessä keskustelematta asiasta kunnan kanssa etukäteen. Teos oli jo huonokuntoinen ja elinkaarensa päässä. Jos asiassa olisi menetelty oikein, ELY-keskus olisi kehottanut kuntaa poistamaan huonokuntoisen teoksen ennen ajoradan uudelleen päällystystä. Taideteoksesta irtoili puupölkkyjä valtatielle ja se oli vaaraksi liikenteen turvallisuudelle. Teoksen ylläpito oli kunnalle hankalaa, koska se sijaitsi valtatien liittymässä ja tiealueella toimiminen edellyttää tekijöiltä Tieturva 1 -pätevyyttä ja tietyt työmaan liikennejärjestelyt. Taideteos on jo kertaalleen restauroitu kunnan toimesta vuonna 2014. Teos oli jo tuolloin purku-uhan alla. Teoksen alkuperäiskuntoon restauroiminen ei olisi ollut teknisesti mahdollista. Myöskään edellisellä kunnostuskerralla teosta ei voitu kaikilta osin kunnostaa alkuperäisellä tavalla (mm. betonipinnalla oleva kivituhka, joka on säiden armoilla ja olisi valunut tielle). Myös kunnassa oli ehtinyt viritä ajatus taideteoksen poistamisesta liikenneturvallisuussyistä.

Virheellisestä menettelytavasta johtuen kunnalla ei ollut mahdollisuutta konsultoida etukäteen taiteilijaa teoksen poistoaikeista. Kunnalla olisi kuitenkin ollut oikeus teoksen omistajana poistaa taideteos. ELY-keskus ja kunta ovat yhtä mieltä siitä, että teos olisi joka tapauksessa pitänyt poistaa valtatien liikenneturvallisuutta vaarantavana tekijänä.

ELY-keskus on käynyt keskusteluja eri osapuolten kanssa tapahtuneesta. Julkisuudessa on toivottu korvaavaa teosta tilalle. Enää liittymäsaarekkeiseen ei myönnetä lupia taideteoksen asettamiselle liikenneturvallisuus- ja kunnossapitosyistä. Uusi teos olisi joka tapauksessa tullut johonkin toiseen paikkaan ja siten mahdollisesti erilaisena. Nopeasti kävi kuitenkin ilmi, ettei ole mahdollista toteuttaa Siiliteoksen muistolle pienimuotoista korvaavaa teosta. Kokonaisuudessaan uuden ja erilaisen julkisen ulkotaideteoksen kilpailutukseen ei ELY-keskuksella tai kunnalla ole mahdollisuuksia. Se ei sovellu ELY-keskuksen liikennevastuualueen rooliin ja tehtäviin, eikä kunnalla ole siihen resursseja. Kunnalla ja ELY-keskuksella ei olisi myöskään osoittaa riittävää rahoitusta kilpailutettavaan julkiseen ulkotaideteokseen. ELY-keskus ja kunta eivät ole yrityksistä huolimatta löytäneet toteutuskelpoista ratkaisua asiaan.  

Lisätietoa:

- Varsinais-Suomen ELY-keskus, liikenteen ympäristöasiantuntija Niina Anttila, p. 040 738 4296

- Pomarkun kunta, kunnanjohtaja Jari Rantala, p. 040 582 4242

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Varsinais-Suomen ELY-keskus
Varsinais-Suomen ELY-keskus
Itsenäisyydenaukio 2
20800 Turku

0295 022 500 (vaihde)http://www.ely-keskus.fi/varsinais-suomi

Varsinais-Suomen elinkeino-, liikenne- ja ympäristökeskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen sekä liikenteeseen ja infrastruktuuriin että ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä. Teemme työtämme Varsinais-Suomen lisäksi Satakunnan alueella liikenne- ja ympäristöasioissa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Varsinais-Suomen ELY-keskus

Liikenteenharjoittaja vaihtuu bussilinjalla Huittinen-Sastamala-Nokia-Tampere, lisää tarjontaa Huittinen-Eura-Rauma-välille29.11.2021 12:10:10 EET | Tiedote

Bussilinjan Huittinen-Sastamala-Nokia-Tampere liikenteenharjoittaja vaihtuu vuoden 2022 alussa. Satakunnan Liikenne Oy voitti liikennettä koskevan ELY-keskusten kilpailutuksen ja aloittaa liikennöinnin 1.1.2022. Samassa kilpailutuksessa hankittiin vuoroja välille Huittinen-Eura-Rauma. Liikennettä ajetaan jatkossa Onnibus Flex -ilmeen autoilla ja tunnuksella F22. Molempien yhteysvälien lipputuotteisiin tulee myös muutoksia. Molempien yhteysvälin yhtäaikaisella hankkimisella taataan matkustajille koronatilanteesta riippumaton ja vakaa joukkoliikennetarjonta sekä sujuvat matkaketjut.

Vt 2 parantamisen tiesuunnitelmaluonnosta esitellään yleisötilaisuudessa Porissa 1.12.202123.11.2021 12:11:04 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen ELY-keskus laatii tiesuunnitelmaa valtatien 2 parantamiseksi Porin keskustan kohdalla Friitalan eritasoliittymän ja Korven eritasoliittymän välillä. Tiesuunnitelmassa esitettävät rakennustoimenpiteet sijoittuva Porin kaupungin alueelle. Tarkentuneita tiesuunnitelmaluonnoksia esitellään yleisötilaisuudessa Porissa 1.12.2021. Osallistujat voivat esittää tilaisuudessa kysymyksiä ja kommentteja. Suunnitelmaluonnoksen aineistoihin voi tutustua hankkeen verkkosivuilla 1.12.2021 lähtien ja kommentointia varten ja kommentointia varten verkkosivuille tulee karttapalautekysely. Tilaisuuteen osallistuminen edellyttää voimassa olevaa koronapassia. Tilaisuudesta tehdään myös videotallenne, joka on katsottavissa kahden viikon ajan hankesivuilla. Tiesuunnitelma valmistuu keväällä 2022.

Puuston raivauksesta hirvi- ja kaurisvaara-alueilla positiivista palautetta tienkäyttäjiltä23.11.2021 08:25:34 EET | Tiedote

ELY-keskus on saanut positiivista palautetta tienkäyttäjiltä puuston raivauksesta ja näkyvyyden parantamisesta hirvi- ja kaurisalueilla. Tienkäyttäjien toiveena on, että ELY-keskus jatkaa raivaustoimia myös muilla teillä. Tänä vuonna on raivattu valtatien 1 riista-aidattomat osuudet, valtatien 10 riistavaara-alueet ja aloitettu valtatien 9 vastaavia raivauksia. Lisäksi keväällä raivattiin valtatiellä 23 riistavaara-aluetta yhteensä 8,5 km. Ensi vuonna puuston raivaamista jatketaan valtatien 9 riistavaara-alueilla.

Fortsättningsvis hög efterfrågan på arbetskraft i Egentliga Finland23.11.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Vid Egentliga Finlands arbets- och näringsbyrå fanns i slutet av oktober 20 700 arbetslösa arbetssökande. I oktober brukar antalet arbetslösa vanligen vara ungefär på samma nivå som i september, men denna gång minskade det med 700 personer. Jämfört med året innan har antalet arbetslösa minskat med 4600 personer (18 %). dvs. snabbare än i hela landet generellt (17 %). I Egentliga Finland minskade antalet permitterade med 3 600 personer jämfört med året innan. I slutet av oktober var andelen arbetslösa arbetssökande av arbetskraften i Egentliga Finland 9,0 %, vilket är 2,0 procentenheter mindre än året innan. Därmed var andelen arbetslösa av arbetskraften mindre än i hela landet (9,8 %). I oktober var antalet arbetslösa betydligt mindre än året innan i alla ekonomiska regioner i Egentliga Finland. Jämfört med året innan fanns den största skillnaden i Loimaaergionen (24 %) och den minsta skillnaden i Åbo ekonomiska region (17 %). Den högsta arbetslöshetsgraden fanns i Åbo ekonomiska regio

Työvoiman kysyntä jatkuu korkealla tasolla Varsinais-Suomessa23.11.2021 08:00:00 EET | Tiedote

Varsinais-Suomen työ- ja elinkeinotoimistossa oli lokakuun lopussa 20 700 työtöntä työnhakijaa. Lokakuun aikana työttömien määrä pysyy yleensä suhteellisen samana syyskuuhun verrattuna mutta nyt se supistui 700 hengellä. Vuotta aiemmasta työttömien määrä on vähentynyt 4 600 henkilöllä (18 %) eli ripeämmin kuin koko maassa yleisesti (17%). Varsinais-Suomessa lomautettujen määrä aleni 3 600 henkilöllä verrattuna vuodentakaiseen. Työttömien työnhakijoiden osuus työvoimasta oli lokakuun lopussa Varsinais-Suomessa 9,0 % eli 2,0 prosenttiyksikköä vähemmän kuin vuotta aiemmin. Näin työttömien osuus työvoimasta oli pienempi kuin koko maassa (9,8 %). Lokakuussa työttömiä oli rajusti vähemmän kuin vuotta aiemmin kaikissa Varsinais-Suomen seutukunnissa. Suurin ero vuotta aiempaan oli Loimaan seutukunnassa (24%) ja pienin ero oli Turun seutukunnassa (17%). Työttömyysaste oli korkein Turun seudulla (9,6 %) sekä Turun kaupungissa (12,4 %). Pienin työttömyysaste oli Turunmaan saaristossa (6,4 %) sekä

E18 Nesteentien, Raisionkaaren ja Konsantien liikennevalojen toimintaan muutos Raisiossa16.11.2021 11:47:00 EET | Tiedote

E18 (kt 40) Nesteentien, Raisionkaaren ja Konsantien liittymän liikennevalojen toimintaan tehdään tarpeellinen ohjelmointimuutos, jolla parannetaan liikenneturvallisuutta. Ohjelmointimuutoksen seurauksena liittymän välityskyky ja liikenteen sujuvuus kuitenkin todennäköisesti heikkenevät nykyisestä. Liikennevalojen kunnossapidosta vastaava Fintraffic Oy ja Varsinais-Suomen ELY-keskus seuraavat risteyksen toimivuutta muutoksen jälkeen. Liikennevalojen ohjelmointimuutos toteutetaan 25.11.2021.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme