Diakonissalaitos

Siirtolaistaustaiset romaninaiset kokevat jatkuvaa turvattomuutta Helsingin julkisissa tiloissa

Jaa
Siirtolaisromaninaiset joutuvat julkisilla paikoilla oleskellessaan ja työskennellessään kohtaamaan syrjintää paitsi etnisyyden, myös kodittomuuden, työttömyyden ja sukupuolen takia. Turvattomuus on lisääntynyt korona-aikana, mutta samaan aikaan arkipäiväistyneet syrjintäkokemukset jäävät raportoimatta ja siten näkymättömiksi. Tänään käynnistyvä Kaupunki kaikille -kampanja kiinnittää huomiota siirtolaistaustaisten romaninaisten julkisessa tilassa kohtaamaan moniperustaiseen syrjintään.
Kuva: Borislav Borisov
Kuva: Borislav Borisov

“On raskasta ja stressaavaa olla jatkuvan epäilyn, tarkkailun ja häirinnän kohteena. Ikävistä katseista ja seuraamisesta tietää, että kohta sinut poistetaan tilasta, ilman syytä. Usein poistuminen ohjeistetaan käsillä huitomalla, kuin olisin koira. Se tuntuu röyhkeältä - kuin olisimme roskia, joita voi siirrellä miten tahtoo”, kuvailee eräs syrjintää kokenut romaninainen.

Moniperusteisella syrjinnällä tarkoitetaan tilannetta, jossa ihminen tulee syrjityksi useamman kuin yhden ominaisuutensa vuoksi. Kampanjassa keskitytään erityisesti Helsingin rautatieaseman ja Kampin alueisiin, joilla etnisyyteen, sukupuoleen ja asunnottomuuteen liittyvät syrjintätilanteet ovat toistuvia. 

Kaupunki kaikille -kampanja näkyy 21.2.–6.3. välisenä aikana Diakonissalaitoksen somekanavissa. Kampanjan nettisivuille (www.hdl.fi/kaupunkikaikille) on koottu romaninaisten kokemuksia, vastauksia usein kysyttyihin kysymyksiin sekä käytännön vinkkejä meille kaikille siitä, kuinka voimme yhdessä rakentaa turvallisempaa tilaa.

Syrjintää kokeneet siirtolaiset ovat itse osallistuneet kampanjan suunnitteluun ja toteuttamiseen. Kampanjasivuilta löytyy heidän ottamiaan valokuvia ja kertomuksia turvallisista ja turvattomista tiloista sekä siirtolaistaustaisen romanitaiteilija Elena Diman taidenäyttely Kaupunki kaikille.

Etninen profilointi on yleistä ja jatkuvaa, mutta se ei näy tilastoissa

Kampanjan taustalla olevan Intersect Voices in Europe -projektin koostama aineisto sekä kampanjaa varten kerätyt kokemukset osoittavat, että etninen profilointi on edelleen merkittävä haaste Helsingin kaupunkitilassa. Havaintoa tukee vuonna 2018 toteutetun Pysäytetyt – Etnisen profiloinnin tilat, merkitykset ja käytännöt -hankkeen haastatteluaineisto, johon haastateltiin myös Suomessa oleskelevia itäeurooppalaisia romaneja.

Aineistojen tulokset ovat selvät: lähes kaikki siirtolaistaustaiset romanit kokevat pysäyttämistä usein, ja heitä poistetaan jatkuvasti rautatieasemilta ja kauppakeskuksista perustelematta. Hälyttävää on, että kukaan aineistojen haastatelluista ei ollut raportoinut syrjintäkokemuksista mihinkään tai tehnyt niistä kantelua. Näin ollen rakenteelliseksi muodostunut ongelma ei näy tilastoissa.

"Julkisen tilan luonne on laaja. Meidän kaikkien tulisikin pohtia, että kun puhumme julkisen tilan turvallisuudesta, kenen näkökulmasta sitä tarkastellaan? Huomioidaanko esimerkiksi asunnottomien ihmisten tarve päästä lämpimään tai erilaisesta kielitaustasta tulevan henkilön tarve saada apua hätätilanteessa? Usein syrjintää kokevia ihmisiä pidetään uhkana, vaikka he kokevat itse paljonkin turvattomuutta. On tärkeää kysyä, kenen pelot tulevat julkisessa tilassa vakavasti otetuiksi", toteaa kehittämispäällikkö Anca Enache Diakonissalaitokselta.

Yhä isompi osa julkisesta tilasta on valjastettu kaupalliseen toimintaan

Kampanjassa tuodaan esille julkisen tilan kaupallistuvaa luonnetta: asiakkaat ja matkustajat kohtaavat vähemmän ongelmia kuin oleskelijat tai esimerkiksi lämmintä paikkaa tai suojaa hakevat ihmiset.

"Yhä laajempi alue kaupunkitilasta on kaupallisten toimijoiden vartiointivastuulla. Vartijakulttuurin lieveilmiöt tulevat esille kampanjan aineistossa. Pidämmekin äärimmäisen tärkeänä, että vartijoiden koulutuksessa ja rekrytoinneissa kiinnitetään erityistä huomiota siihen, että yhdenvertaisuus ja ihmisoikeudet toteutuvat kaikkien asiakkaiden kohdalla", Enache korostaa.

Intersect Voices -projekti torjuu romaninaisten syrjintää ja tukee heidän osallisuuttaan

Intersect Voices in Europe – Combating Discrimination against Roma Women -projekti on Diakonissalaitoksen ja kolmen eurooppalaisen romanijärjestön toteuttama. Sen tavoitteena on torjua romaninaisten ja -tyttöjen kokemaa syrjintää parantamalla ymmärrystä moniperusteisen ja intersektionaalisen syrjinnän laaja-alaisista vaikutuksista ja niihin liittyvistä kokemuksista. Projektin tavoitteena on myös tukea syrjinnän uhrien voimaantumista ja osallisuutta.

Lisätiedot ja haastattelupyynnöt

Tarjoamme median edustajille mahdollisuuden siirtolaistaustaisten romaninaisten opastamaan kierrokseen Helsingin keskustassa ja asiantuntijahaastatteluihin. Keskustelemme myös mielellämme eri juttunäkökulmista ja autamme toimittajia lisätiedon lähteille.

Anca Enache
kehittämispäällikkö, Diakonissalaitoksen kansainvälinen toiminta
tohtorikoulutettava, Helsingin yliopisto
anca.enache@hdl.fi
044 0270887

Marjaana Toiviainen
erityisasiantuntija, Intersect Voices -projekti, Diakonissalaitos
marjaana.toiviainen@hdl.fi

Lisätietoa:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Borislav Borisov
Kuva: Borislav Borisov
Lataa
Kuva: Borislav Borisov
Kuva: Borislav Borisov
Lataa
Kuva: Borislav Borisov
Kuva: Borislav Borisov
Lataa
Kuva: Borislav Borisov
Kuva: Borislav Borisov
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Diakonissalaitos
Diakonissalaitos
Alppikatu 2
00530 HELSINKI

09 77 501https://www.hdl.fi

Diakonissalaitos on yleishyödyllinen säätiö, rohkea ihmisarvon puolustaja. Säätiö, siihen kuuluva Rinnekoti ja tytäryritykset Diakonissalaitoksen Hoiva Oy ja Caritas Palvelut Oy tuottavat yhdessä vaikuttavia sosiaali- ja terveyspalveluita, jotka parantavat asiakkaiden elämää. Yhteiskunnallisena yrityksenä Diakonissalaitos laittaa hyvän kiertämään. Toiminnasta ja omaisuudesta syntyvällä tuotolla autetaan niitä, jotka ovat vaarassa jäädä yhteiskunnassamme syrjään. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Diakonissalaitos

CoImpact rakentaa parempaa huomista yhdessä - ensimmäiset kumppanit Helsingin kaupunki ja S-Pankki15.3.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Diakonissalaitoksen ja Gesund Partnersin yhdessä fasilitoima, vaikuttavia tekoja ja yhteiskunnallista muutosta vauhdittava alusta CoImpact on nyt virallisesti käynnistetty. Mukaan on lähtenyt jo kaksi edelläkävijäorganisaatiota: Helsingin kaupunki ja S-Pankki. CoImpactissa uskotaan, että vain yhdessä voimme kohdata ja ratkaista yhteiskuntamme suurimmat haasteet, kuten esimerkiksi nuorten syrjäytymisen ja mielenterveyskriisin.

Kivikon K-kauppiaat Maaret ja Tomi Pilkevaara saivat Auroran päivän kumppanipalkinnon: ”Suuri yllätys – ja todella suuri ilo!"8.3.2024 13:01:00 EET | Artikkeli

Kun Maaret ja Tomi Pilkevaaran kaupan naapurustoon perustettiin Rinnekodit Silta -asumisyksikkö, he päättivät tutustua Asunto ensin -periaatteella toimivaan yksikköön ja sen asukkaisiin ennakkoluulottomasti. Tästä alkoi molemmille osapuolille paljon iloa tuottanut yhteistyö, josta Pilkevaarat saivat Auroran päivän kumppanipalkinnon.

K-market Kivikon kauppiaspariskunnalle Aurora-kumppanipalkinto arjen ihmisarvotyöstä asunnottomien parissa8.3.2024 13:00:00 EET | Tiedote

Diakonissalaitos on tänään luovuttanut Aurora-kumppanipalkinnon helsinkiläisen K-market Kivikon kauppiaille Maaret ja Tomi Pilkevaaralle. Kauppiaspariskunnan ennakkoluuloton ja tiivis yhteistyö naapurustoon reilu vuosi sitten avatun entisten asunnottomien Rinnekodit Silta -yksikön kanssa on esimerkki arjen ihmisarvotyöstä ja ihmisten kohtaamisen tärkeydestä.

Vamoksen vuosi 2023: Laajennettu oppivelvollisuus näkyy nuorten kasvaneena tuen tarpeena21.2.2024 08:26:51 EET | Tiedote

Vuonna 2023 Diakonissalaitoksen Vamos-nuortenpalvelun päättäneistä, haavoittuvassa asemassa olevista nuorista 51 prosenttia siirtyi työ- ja koulutuspoluille. Näin kertoo tänään julkaistu Vamoksen vuosiraportti. Oppivelvollisuuden laajentaminen näkyy Vamoksen toiminnassa siten, että yhä useampi nuori hakeutui palvelun piiriin oppilaitoksen ohjaamana. Palvelun piirissä olevien nuorten hyvinvoinnissa on alueellisia eroja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye