Siirtotyöläisten asema edelleen surkea MM-kisoihin valmistautuvassa Qatarissa – Amnesty vetoaa Palloliittoon
Qatarissa siirtotyöläisten olot ovat edelleen huonot työlainsäädännön uudistuksista huolimatta. Kansainvälisen jalkapalloliitto FIFA:n tulee vaatia uudistusten toimeenpanoa ja valvontaa.
Siirtotyöläisten oikeudet Qatarissa ovat olleet esillä toistuvasti sen jälkeen, kun vuoden 2022 jalkapallon maailmanmestaruuskisat myönnettiin maalle. Amnesty International julkaisee tänään Reality Check 2020:Countdown to the 2022 World Cup – migrant workers’ rights in Qatar’ -analyysin, joka käsittelee Qatarissa tehtyjen työlainsäädännön uudistusten toimeenpanoa ja valvontaa sekä siirtotyöläisten työolosuhteita.
Vuoden 2017 jälkeen Qatarin hallitus on esitellyt joukon siirtotyöläisten oikeuksiin liittyviä uudistuksia työlainsäädäntöön. Niihin kuuluu muun muassa työnantajansa kotona asuvien kotiapulaisten työaikalaki, työtuomioistuimen perustaminen, minimipalkan säätäminen sekä rahasto, josta voidaan korvata maksamatta jääneitä palkkoja. Muutoksia on tehty myös niin kutsuttuun kafala-sponsorijärjestelmään, joka sitoo siirtotyöläiset työnantajaansa lailla. Maassa on esimerkiksi luovuttu vaatimuksesta, jonka mukaan työntekijöillä tulisi olla työnantajan lupa lähteä maasta tai vaihtaa työpaikkaa.
Qatarin tekemät uudistukset ovat tervetulleita. Niiden toimeenpano ja valvonta ovat kuitenkin täysin riittämätöntä. Monien siirtotyöläisten arjessa uudistukset eivät näy vielä mitenkään. Tuhannet siirtotyöläiset kohtaavat edelleen kaltoinkohtelua. Palkat viivästyvät tai niitä ei makseta lainkaan ja työajat sekä -olosuhteet ovat vaikeat. Työnantajat eivät edelleenkään joudu vastuuseen työntekijöidensä kaltoinkohtelusta.
Amnesty julkaisi syksyllä 2020 raportin, joka kertoi siirtotyöläiskotiapulaisten kohtuuttomasta työtaakasta. Haastatellut työskentelivät keskimäärin 16 tuntia päivässä eikä osalla ollut ollut yhtäkään vapaapäivää työsuhteensa aikana.
Toinen Amnestyn kesäkuussa 2020 julkaisema selvitys osoitti, että noin 100 siirtotyöläistä työskenteli jopa seitsemän kuukautta ilman palkkaa maailmanmestaruuskisojen semifinaalipaikassa Al Baytin stadionilla. Suurin osa työläisistä sai palkan selvityksen julkaisun jälkeen. Tapaus osoitti kuitenkin niin Qatarin viranomaisten kuin FIFA:n epäonnistuneen tilanteen korjaamisessa.
Amnestyn Suomen osasto vetoaa Palloliittoon
FIFA:lla on MM-kisojen järjestäjänä velvollisuus varmistaa, että ihmisoikeuksia kunnioitetaan kisojen valmisteluissa ja kisojen aikana.
Amnesty Internationalin eri osastot yli 20 maassa ovat lähestyneet kansallisia jalkapalloliittoja vedoten liittoihin, että ne ottaisivat aktiivisen roolin siirtotyöläisten oikeuksien turvaamisessa. Kansallisten jalkapalloliittojen tulee vaatia FIFA:a käyttämään vaikutusvaltaansa Qatarin hallitukseen sekä julkisesti että yksityisesti. Qatarin hallituksen täytyy varmistaa, että työlainsäädännön uudistukset todella otetaan käyttöön ja niiden toteutumista valvotaan.
”Lainsäädännön uudistuksista huolimatta maailmanmestaruuskisojen stadioneilla työskentelevät työntekijät ovat edelleen vaarassa joutua kaltoinkohtelun uhreiksi. Ilman siirtotyöläisten panosta kisoja ei voitaisi järjestää. FIFA:n täytyy ottaa voimakkaampi rooli, että työntekijöiden tilanne paranee. Tätä viestiä myös Suomen Palloliiton täytyy viedä eteenpäin”, Amnestyn Suomen osaston toiminnanjohtaja Frank Johansson sanoo.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Vilma VuorioTiedottaja
Puh:+358 40 833 1532vilma.vuorio@amnesty.fiLiitteet
Tietoja julkaisijasta
Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Amnesty International
Amnesty vetoaa turkulaisen lähihoitajan puolesta: Afganistaniin ei saa palauttaa ketään15.2.2021 16:04:08 EET | Tiedote
Turkulainen Ali Reza Heidari puhuu sujuvaa suomea. Hänellä on lähihoitajan tutkinto ja hän oli saanut vakituisen työpaikan. Hän on kuitenkin vaarassa joutua pakkopalautetuksi Afganistaniin. Amnesty Internationalin Suomen osasto on avannut vetoomuksen, ettei häntä tai ketään muutakaan palauteta Afganistaniin.
Mielenosoittajia kiduttaneita ja pahoinpidelleitä poliiseja vastaan ei ole aloitettu yhtäkään rikostutkintaa Valko-Venäjällä27.1.2021 02:01:00 EET | Tiedote
Poliisien väärinkäytöksistä on tehty Valko-Venäjällä yli 900 valitusta, mutta yhtään rikostutkintaa ei ole aloitettu. Rauhanomaisia mielenosoittajia vastaan on käynnistetty satoja tutkintoja. Useita heistä on kidutettu tai pahoinpidelty mielenosoitusten tai pidätysten yhteydessä.
Amnesty: Korona on lisännyt poliisiväkivaltaa ja vallan väärinkäyttöä17.12.2020 02:01:00 EET | Tiedote
Hallitukset ja poliisi ovat käyttäneet koronapandemiaa tekosyynä väärinkäytöksille ja väkivallalle, Amnestyn tuore tutkimus kertoo.
Kidutusvälineillä käytävää kauppaa kontrolloitava – Amnesty vetoaa YK:hon11.12.2020 02:01:00 EET | Tiedote
Amnesty Internationalin ja Omega Research Foundationin tuore raportti kidutusvälinekaupasta painottaa rajoitusten tarvetta niin kidutusvälineille kuin viranomaisten ja poliisien käyttämille tarvikkeille. Raportti julkaistaan juuri ennen YK-kokousta, jossa käsitellään kidutusvälineiden vientirajoituksia.
Amnestyn Kynttiläpalkinto myönnetään terveydenhuollon ammattilaisille – “poikkeuksellinen kuormitus tulisi kompensoida myös rahallisesti”10.12.2020 00:01:00 EET | Tiedote
Amnesty Internationalin Suomen osaston perinteinen Kynttiläpalkinto myönnetään tänä vuonna Suomen terveydenhuollon henkilöstölle. Koronapandemia on alleviivannut terveydenhuollon henkilöstön ammattitaidon tärkeyttä, mutta samalla altistanut heidät pitkittyneelle kuormitukselle sekä tartuntariskille. Kynttiläpalkinto myönnetään ihmisoikeuksien päivänä 10.12.
Amnesty: Amazonin työntekijöitä valvotaan ja estetään järjestäytymästä27.11.2020 02:01:00 EET | Tiedote
Amazon seuraa työntekijöidensä sosiaalisen median tilejä ja vaikeuttaa ammattiliittoihin liittymistä. Amnesty International selvitys kertoo työntekijöiden oloista Ranskassa, Puolassa, Iso-Britanniassa ja Yhdysvalloissa.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme