Sitra

Siirtymä kestävän hyvinvoinnin yhteiskuntaan otettava koulujen tärkeimmäksi tehtäväksi

Jaa

Kouluissa on ollut kierrätysohjelmia jo vuosikymmenten ajan. Kierrätysohjelmat ovat tärkeitä, mutta eivät yksin riitä tekemään koulutuksestamme kestävää. Kestävyysajattelun läpivieminen kaikkeen toimintaan on tulevien vuosien tärkein tehtävä kouluissa ja oppilaitoksissa.

Suomen satavuotisjuhlavuosi on loistava kansallisen itsetutkiskelun paikka. Minkälainen on suomalainen koulu, tuo globaali menestystarina, 100 vuoden kuluttua? Miten koulutuksella voidaan rakentaa kestävää hyvinvointia? Viime vuonna käyttöön otetussa uudessa opetussuunnitelmassa koulutuksen yhdeksi tavoitteeksi on asetettu kestäväksi kansalaiseksi kasvaminen. Nyt on aika viedä tämä tavoite käytäntöön.

Sitran kansainvälinen Education for a Changing World -tutkimusprojekti kokosi 15 suomalaista ja pohjoisamerikkalaista tutkijaa seuraavan tutkimuskysymyksen ääreen: Miten mahdollistamme oppilaiden, koulujen ja yhteisöjen kehittymisen uuden, kestävän hyvinvoinnin yhteiskuntamallin rakennuspalikoiksi?

Esimakuna tutkimushankkeen tuloksena syksyllä julkaistavasta vertaisarvoidusta englanninkielisestä kirjasta voi nyt lukea jo Sitran kokoamasta suomenkielisestä tiivistelmästä, Tulevaisuuden koulutuksen käsikirjasta. Julkaisu nostaa keskusteluun etenkin neljä seuraavaa huomiota suomalaisen koulutuskentän kehittämiseksi:

  1. Koulun tulisi kasvattaa ihmisiä, joilla on kykyjä, taitoja ja asennetta tarttua viheliäisiin ongelmiin

Koulujärjestelmämme tulisi tähdätä maailmankuvaa muuttavaan syväoppimiseen. Kouluissa on perinteisesti harjoitettu pintaoppimista, mutta jos haluamme ratkaista aikamme suuria haasteita, syväoppimisen taidot ovat välttämättömiä.

Tulevaisuuden tärkeiksi taidoiksi nousevat viestintä- ja yhteistyötaitojen sekä luovuuden ja kriittisen ajattelun lisäksi empatia ja joustavuus. Tärkeässä roolissa ovat myös oppimaan oppimisen taidot sekä asenteen kehittäminen.

”Kun tietoa, myös keskenään ristiriitaista sellaista, on valtavasti, parhaiten pärjäävät tiedon syntetisoijat eli he jotka osaavat poimia olennaisen ja yhdistellä tietoa”, kertoo projektia koordinoiva Jenna Lähdemäki Sitrasta.

”Suurten kokonaisuuksien hahmottamista tarvitaan yhä enemmän.”

  1. Koulutuskentällä on tarpeen käydä tulevaisuussuuntautunut tarkoitus- ja arvokeskustelu. Mihin ja miksi koulutamme tässä turbulentissa ajassa?

Koulu täytyy instituutiona määritellä uudelleen, peräänkuuluttavat projektin tutkijat. Tavoitteeksi koko koulutusjärjestelmälle tulisi ottaa kestävän tulevaisuuden rakentaminen ja tulevaisuuden taitojen oppiminen.

”Nykyinen elämänmenomme on kestämätön ja vaatii arvojemme ja käsitystemme haastamista. Tällaiselle pohdinnalle täytyy olla kouluissakin tilaa ja aikaa”, kommentoi Erkka Laininen koulutusalaan keskittyneestä OKKA-säätiöstä, yksi projektin tutkijoista.

  1. Koulun ja ympäröivän yhteiskunnan yhteistyötä on vahvistettava

Koulutuskeskustelu on liiaksi koulutusjärjestelmässä työskentelevien sisäistä keskustelua. Koulutusjärjestelmä tulisi olla yhteiskunnallisen kehityksen airut ja niin päättäjien kuin meidän muidenkin tulisi kokea omistajuutta koulutusjärjestelmämme kehityksen suunnasta.

”Koulut voisivat myös hyödyntää yhä enemmän ympäröivää yhteiskuntaa resurssina omassa tekemisessä. Ilmiöpohjainen oppiminen antaa tähän hyviä mahdollisuuksia”, kommentoi Lähdemäki.

Myös yhteiskunnan muiden toimijoiden olisi hyvä lähentyä koulua, oli se sitten erilaisten yhteisten projektien muodossa tai käännetyssä mentoroinnissa, jossa lapset tai nuoret opettavat aikuisia.

  1. Siirtymä kestävän hyvinvoinnin yhteiskuntaan edellyttää osaamiselta ja koulutukselta paljon

Elämme ekologisesti kestämätöntä elämää. Jotta onnistuisimme siirtymässä kestävämpään yhteiskuntaan, tarvitsemme uusia taitoja ja ajattelua. Kun elämme entistä pidempään, tarvitsisimmeko elinikäisen oppivelvollisuuden vai miten varmistamme kaikkien hyvinvoinnin ja maailman menossa mukana pysymisen?

”On ongelma, että yhteiskunnallisessa keskustelussa usein viitataan siihen, että nuori sukupolvi on niin edistyksellistä, että he kyllä ratkaisevat ongelmamme. Nuoren sukupolven koko on kuitenkin pieni ja elämme jatkuvasti entistä pidempään. Lapsissa ja nuorissa on tulevaisuutemme, mutta se ei yksin riitä. Tarvitaan myös vanhemman polven radikaalia oppimista, jos pyrkimyksemme on elää kestävästi”, Lähdemäki jatkaa.

Usein yhteiskunnallisessa keskustelussa koulu nähdäänkin vastauksena kaikkeen.

”Pyrkiessämme muutokseen kouluissa, meillä täytyy olla realismia, kärsivällisyyttä ja ymmärrystä koulun toimintalogiikasta”, kommentoi Helsingin yliopiston Kasvatustieteellisen tiedekunnan dosentti ja yliopistolehtori Jari Salminen, niin ikään yksi projektin tutkijoista.

”Mahdollisuuksia koulun tulevaisuuden visiointiin pitäisi olla myös opettajilla enemmän.”

Education for a Changing World -projekti

Sitran tulevaisuuden koulutuksen visiointiin keskittynyt projekti on kerännyt oivalluksia useilta eri sektoreilta ja sen tavoitteena on ollut vauhdittaa keskustelua koulutuksen ja kestävän hyvinvoinnin suhteesta muuttuneessa maailmassa. Osana projektia Sitra järjesti Kestävän koulutuksen kehittäjät -kokeilu- ja koulutusohjelman, jossa yhdistyivät kestävän hyvinvoinnin sisällöt ja käytännön kokeilut. Tulevaisuuden koulutuksen käsikirjaan on koottu oppeja myös tästä koulutusohjelmasta.

Tutkimushankkeen tulokset julkaistaan kokonaisuudessaan syksyllä 2017 Sustainability, Human Well-being and The Future of Education -kirjan (Palgrave Mcmillan) muodossa.

Julkaisun tiedot:

Tulevaisuuden koulutuksen käsikirja
Askelmerkkejä kestävän koulutuksen kehittäjille
Sitran selvityksiä 124
Toim. Veera Luoma-aho ja Olli Sulopuisto
ISBN 978-952-347-007-1 (nid.)
ISBN 978-952-347-008-8 (PDF) www.sitra.fi
ISSN 1796-7104 (nid.)
ISSN 1796-7112 (PDF) www.sitra.fi

Lisätietoja:

Jenna Lähdemäki, asiantuntija, ennakointi, jenna.lahdemaki@sitra.fi, +358 503436827
Heli Nissinen, asiantuntija, viestintä, heli.nissinen@sitra.fi, +358 407671822

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Sitra
Sitra
Itämerenkatu 11-13, PL 160
00180 HELSINKI

0294 618 991http://www.sitra.fi

Sitra on aktiivinen tulevaisuudentekijä, joka tutkii, selvittää ja ottaa kumppanit eri sektoreilta mukaan ennakkoluulottomiin kokeiluihin ja uudistuksiin. Tulevaisuustyön tähtäimessä on Suomi, joka menestyy kestävän hyvinvoinnin edelläkävijänä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sitra

Vaikuttavuusinvestoiminen nouseva ilmiö myös Suomessa – nimekäs verkosto tueksi15.6.2018 08:30Tiedote

Kuinka monta lasten huostaanottoa voidaan estää, jos kanavoimme miljoona euroa varhaiseen tukeen? Miten mitataan hyöty siitä, että maahanmuuttaja kiinnittyy suomalaiseen yhteiskuntaan? Tällaiset kysymykset yhdistävät vaikuttavuudesta kiinnostuneita sijoittajia, yrityksiä, järjestöjä ja virkamiehiä. Tänään työnsä aloittanut kansallinen ohjausryhmä edistää osaltaan vaikuttavuusinvestoimisen tunnettuutta Suomessa.

Uraauurtava selvitys osoittaa ilmasto-ongelmaan keskeisen ratkaisun5.6.2018 02:00Tiedote

Kiertotalouden kehittäminen neljälle keskeiselle materiaalille tarvitaan, jotta maapallon lämpeneminen voidaan pysäyttää kahteen asteeseen ja Pariisin ilmastosopimuksen tavoitteisiin päästään. Tieto käy ilmi uudesta, 5. kesäkuuta julkistettavasta uraauurtavasta selvityksestä, jonka ovat teettäneet Sitra ja European Climate Foundation (ECF). Kiertotalouden mukainen liiketoiminta, materiaalien kierrätys ja parempi tuotteiden materiaalitehokkuus ovat avain kilpailukykyisen, nettopäästöttömän teollisuuden kehittymiseen EU:ssa.

Banbrytande utredningen bevisar en nödvändiga lösning för klimatförändringen5.6.2018 02:00Tiedote

Cirkulär ekonomi för fyra centrala material ska utvecklas för att jordklotets uppvärmning kan stoppas till två grader och målen för klimatavtalet i Paris nås. Denna information framgår ur en banbrytande utredning som publiceras den 5 juni och har utförts av Sitra och European Climate Foundation (ECF). Affärsverksamhet i enlighet med cirkulär ekonomi, återvinning av material och bättre materialeffektivitet i produkter är nyckeln till utveckling av en konkurrenskraftig industri utan nettoutsläpp i EU.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme