Siivoton ala siistiytyy: Parasta Puhtautta -ohjelma ohjaa vastuullisempaan ja kannattavampaan puhtauspalveluliiketoimintaan

Puhtausalalla on tehty alan eettisyyden ja hyvien toimintatapojen edistämiseen paljon työtä. Harmaa talous ja ihmisoikeuksiin liittyvät epäkohdat on tiedostettu ja huomioitu, ja niiden kitkemiseksi tehdään hartiavoimin töitä. Parasta Puhtautta -ohjelman avulla puhtausalalla toimivat yritykset voivat saada selkeämmän kuvan yrityksen nykytilasta ja kehityskohteista. Lisäksi yritys saa selkeät toimintaohjeet tarvittaviin kehitystoimiin.
– Olemme kehittäneet prosessista ketterän ja tehokkaan, jotta diplomin voisi hankkia yritykselle laadusta tinkimättä kohtaisen pienellä vaivalla ja edullisesti, sanoo Puhtausala ry:n toiminnanjohtaja Sari Mattila.
Mattila painottaa, että on erittäin tärkeää, että sekä viranomaisilla, alan toimijoilla ja alaa osaamista edistävällä liitolla on resursseja tukea yritysten eettistä toimintaa, avoimuutta ja läpinäkyvyyttä.
Kilpailuetua vastuullisuuden avulla
Parasta Puhtautta -ohjelmassa keskitytään neljän liiketoiminnalle tärkeän osa-alueen kehittämiseen. Osa-alueet ovat henkilöstöhallinto, toiminnan laatu, asiakkuuden hallinta sekä talous. Kehitystyötä ohjataan prosessin aikana systemaattisesti ulkopuolisen arvioitsijan toimesta.
– Yritys palkitaan Parasta Puhtautta -diplomilla, kun toimintaan liittyvät vaatimukset on saatu kehitystyön avulla täytettyä. Diplomin avulla yritys voi erottautua kilpailijoistaan ja osoittaa asiakkailleen, että toimii luotettavasti ja vastuullisesti, jatkaa Mattila.
Siivouspalveluihin erikoistunut perheyritys Fresh House Oy osallistui ohjelman pilotointiin. Palvelujohtaja Päivi Klemetti kertoo, että he ovat tyytyväisiä ohjelman antiin.
– Diplomin avulla voimme konkreettisesti osoittaa toimivamme oikein ja vastuullisesti. Pk-yrityksille uskon tämän prosessin tuovan lisäarvoa kilpailutuksissa. Kaikkien osa-alueiden osalta tuli päivitettyä tietoa ja kehitettyä yrityksen toimintaa. Oli hienoa todeta, että toimintamme on perustunut aina vastuulliseen tapaan toimia ja nyt asiat on myös dokumentoitu.
Ohjelma palvelee myös ostajaa
Mattila sanoo, että prosessin läpikäynti ei suinkaan ole läpihuutojuttu, vaan osallistuvan yrityksen on myös sitouduttava kehitystyöhön.
– Jos yritys toimii jo vakiintuneesti, koko prosessiin kannattaa varata aikaa 30–40 tuntia kahden kuukauden aikana. Jos yritys on uusi tai sillä on isompia haasteita, aikaa kannattaa varata enemmän.
Kun yksittäinen osa-alue on työstetty, arvioitsija tarkistaa, että toiminnan laatuvaatimukset täyttyvät osa-alueen osalta. Hyväksyttyyn diplomiin tarvitaan kaikki neljä hyväksyttyä osa-aluetta.
– Parasta puhtautta -arvioitsijat ovat liiton perustaman ohjausryhmän hyväksymiä, kokeneita ja päteviä yritystoiminnan kehittäjiä.
Jos kehitystyön myötä havaitaan, että yrityksessä tarvitaan lisää koulutusta, nekin Mattilan mukaan järjestyvät osana Parasta puhtautta -prosessia.
– Jos prosessin aikana tunnistetaan koulutustarvetta tietyille osa-alueille, niihin on saatavissa valmiita tai räätälöityjä koulutuksia sekä konsultointia.
Ohjelma palvelee myös siivouspalvelun ostajaa.
– Puhtauspalvelujen ostotilanteessa palvelun ostajaosapuoli voi helposti tarkistaa, onko palveluyritykselle myönnetty Parasta Puhtautta -diplomi. Sen avulla on helppo erottautua edukseen, Mattila päättää.
Avainsanat
Yhteyshenkilöt
Sari MattilatoiminnanjohtajaSSTL Puhtausala ry.
Puh:040 7387780sari.mattila@puhtausala.fiKuvat

Tietoja julkaisijasta
SSTL Puhtausala ry. on puhtausalan neuvonta- ja koulutusjärjestö, joka auttaa puhtausalalla toimivia ihmisiä kehittymään ammatillisesti ja etenemään urallaan. SSTL Puhtausala ry. toimii puhtausalan puolueettomana etujärjestönä ja yhdistää puhtausalasta sekä sen kehittämisestä kiinnostuneet ihmiset ja yhteisöt. www.puhtausala.fi
Tilaa tiedotteet sähköpostiisi
Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.
Lue lisää julkaisijalta Siivoussektori Oy
ATOPflow-toiminnanohjaus voitti Finnclean Innovaatio 2023 -kilpailun16.3.2023 12:30:00 EET | Tiedote
Puhtausalan innovaatiot esiteltiin Finnclean-messuilla 15.-16.3.2023. Innovaatiokilpailussa palkittiin tuomariston valitsema voittaja sekä yleisön suosikki.
Puhtausalan esihenkilö 2023 on Noora Huotari27.1.2023 12:34:14 EET | Tiedote
Puhtausalan esihenkilö 2023 -kilpailun voittaja julkaistiin tänään Puhtausalan Esihenkilö- ja asiantuntijapäivillä Helsingissä. Puhtausalan esihenkilöksi valittiin Noora Huotari Kokkolan kaupungilta.
Työperäinen maahanmuutto -hanke on voittanut Puhtausalan vuoden teko -palkinnon2.12.2022 15:16:04 EET | Tiedote
Vuoden teko 2022 palkinto jaettiin tänään Valtakunnallisena Puhtauspäivänä. Voittajan valitsi kolmen finalistin joukosta yli-insinööri Arto Pekkala Opetushallituksen Ammatillisesta koulutusyksiköstä.
Kiitä siivoojaa -tempaus kiinnittää huomion puhtauden tuottajiin perjantaina 2.12.202217.11.2022 14:00:00 EET | Tiedote
Puhtauspäivä on valtakunnallinen teemapäivä, jonka tarkoituksena on kiinnittää huomiota siivoustyön merkityksellisyyteen. Samana päivänä keskiöön nostetaan puhtauden tuottajat eli siivoojat Kiitä siivoojaa -tempauksessa. Puhtausala ry haastaa suomalaiset organisaatiot osallistumaan tempaukseen kiittämällä omaa siivoojaa 2.12.2022.
Vuoden 2022 Puhtausalan ammattilainen on Mirja Liukko28.4.2022 15:07:58 EEST | Tiedote
Puhtausalan ammattilainen 2022 -kilpailun finaali järjestettiin tänään Turun miniClean -tapahtumassa. Vuoden 2022 Puhtausalan ammattilaiseksi valittiin Mirja Liukko TL-Maint Oy:stä.
Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.
Tutustu uutishuoneeseemme