Insinööriliitto IL ry

Siivu tuottavuuden kasvusta kuuluu palkansaajalle

Jaa

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salon mukaan Suomessa pitäisi käydä vakava keskustelu siitä, mikä osuus tuottavuuden kasvusta kuuluu palkansaajille. Hänen mielestään keskustelu palkoista on jäänyt muiden seikkojen varjoon.

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo

– Esimerkiksi kelpaa alkamassa oleva sopimuskierros. Suomessa on menossa poikkeuksellisen voimakas kasvu, yritykset ovat ilmoittaneet takoneensa poikkeuksellisen isoja voittoja, mutta kun puheen kääntää työn ja tuloksen tekijöiden osuuteen eli palkankorotuksiin, nikottelu alkaa saman tien.

– Minusta se on väärin. Kyllä osa tuottavuuden kasvusta, vähintään noin kolmannes, kuuluu palkansaajille, Salo sanoo.

Hänen mielestään yritysten pitäisi käyttää kolmannes tuottavuuden kasvusta investointeihin. Jos yritys ei näin tee, palkansaajien siivun pitää kasvaa yli kolmanneksen. Salo painottaa, että investoimalla yritys rakentaa myös työntekijöiden luottamusta yrityksen tulevaisuuteen.

Hänen mielestään yritysten asenteella on selvä yhteys paljon puhuttuun osaajapulaan. Suomessa asiantuntijoiden palkkaus on kilpailijamaihin verrattuna kehno. Kun työnantajilla ei näytä olevan pienintäkään halua kuroa eroa umpeen, parhaat osaajat äänestävät jaloillaan.

– Yritykset tekevät tässä asiassa itselleen karhunpalveluksen. Asiantuntijoiden joukko, joista tässä puhutaan, on tulevaisuuden tuloksen tekijöitä. Jos maa ei houkuta osaajia vaan katsoo vierestä heidän lähtemistään, edessä on ennen pitkää näivettymisen tie.

Salon mielestä neuvottelukierroksella on huolehdittava palkansaajien ostovoiman kehittymisestä. Tämä tarkoittaa, että palkankorotusten on ylitettävä inflaatio eli hintojen nousu ja kompensoitava mahdolliset muutokset veroluonteisiin maksuihin.

– Edellä mainitun lisäksi palkansaajien tulee saada osa tuottavuuden kasvusta. Palkansaajien ostovoiman kehitys vaikuttaa suoraan kulutukseen ja sitä kautta muun muassa työllisyyteen, Salo muistuttaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

puheenjohtaja Samu Salo 040 184 2290

Kuvat

Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Insinööriliiton puheenjohtaja Samu Salo
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Insinööriliitto IL ry
Insinööriliitto IL ry
Ratavartijankatu 2
00520 Helsinki

0201 801 801http://www.ilry.fi

Insinööriliitto on akavalainen ammattijärjestö, johon kuuluu jäsenjärjestöjen kautta 70 000 jäsentä. Jäsenet ovat insinöörejä ja muita tekniikan asiantuntijoita sekä insinööriopiskelijoita. Insinööriliitto tekee työtä parempien työpäivien puolesta.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Insinööriliitto IL ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme