Aluehallintovirasto

Sijaishuollossa olevien lasten oikeudet suunnitelmallisen valvonnan kohteena 

Jaa

Valvira järjestää yhteistyössä aluehallintovirastojen kanssa kolme lastensuojelun suunnitelmalliseen valvontaan liittyvää webinaaria. Tilaisuuksien tavoitteena on vahvistaa sijaishuollossa olevien lasten oikeuksien toteutumista, lapsen asioista vastaavien sosiaalityöntekijöiden osaamista rajoitustoimenpiteiden soveltamisessa ja valvonnassa sekä yhdenmukaistaa, edistää ja tukea sijaishuoltoyksikköjen valvontaa.

Tilaisuudet on tarkoitettu kuntien lastensuojelun sijaishuollon johtaville viranhaltijoille ja sijaishuollossa olevien lasten asioista vastaaville sosiaalityöntekijöille.

  • Etelä-Suomen aluehallintoviraston, Lounais-Suomen aluehallintoviraston ja Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston alueiden toimijoille webinaari pidetään 14.9.2021 klo 9-15 ja
  • Pohjois-Suomen aluehallintoviraston, Itä-Suomen aluehallintoviraston ja Lapin aluehallintoviraston alueiden toimijoille 23.9.2021 klo 9-15.

Tilaisuudet kestävät koko päivän ja ne pidetään suomeksi. Samansisältöinen ruotsinkielinen webinaari järjestetään myöhemmin syksyllä ja siitä tiedotetaan erikseen.

Webinaarien ohjelma ja ilmoittautuminen avautuu uuteen selainikkunaan.

Webinaarit ovat osa sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallisen valvontaohjelman 2020 – 2023 toteuttamista. Lastensuojelun sijaishuolto on valvontaohjelmassa määritelty yhdeksi vuoden 2021 suunnitelmalliseksi valvontakohteeksi. Valvontaohjelman mukaisessa valvonnassa painottuvat erityisesti lasten oikeuksien ja itsemääräämisoikeuden toteutuminen, lasten psykiatrian alojen palveluihin ja päihdepalveluihin pääsy sekä kuntien ja kuntayhtymien valvonta palvelujen saatavuudessa, riittävyydessä, laadussa ja turvallisuudessa.

Valvontaviranomaiset tekevät suunnitelmallista valvontaa yhdessä

Valviran ja aluehallintovirastojen sosiaali- ja terveydenhuollon valtakunnallinen valvontaohjelma vuosille 2020–2023 ohjaa valvontaviranomaisten yhteistä suunnitelmallista sote-valvontaa. Valvontaa kohdennetaan erityisesti palveluihin, joiden saatavuudessa, laadussa tai oikea-aikaisuudessa on suurimpia puutteita.

Valvonnan vuosittaisten painopisteiden lisäksi ohjelmaan on linjattu valvonnan perusteita ja tavoitteita koko ohjelmakaudelle. Lisäksi ohjelmaan on hahmoteltu valvonnan suuntaviivoja tuleville vuosille.

Valvontaohjelma ja sen painopisteet kattavat vain osan valvontaviranomaisten työstä. Valvontaviranomaiset tekevät paljon työtä myös muissa valvontakohteissa ja -asioissa, mutta ohjelman tavoitteena on varmistaa toiminnan kehittyminen erityisesti kunkin vuoden painopisteissä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Aluehallintovirastot
sosiaalihuollon ylitarkastajat                      

Marjut Aikio, p. 0295 017 384   

Annina Sadeoja, p. 0295 018 074 (service på svenska)                                     

Sini Virtanen, p. 0295 018 017                            

etunimi.sukunimi@avi.fi

Valvira:

ylitarkastaja Marita Raassina, 0295 209 333

marita.raassina@valvira.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää Pirkanmaalle kokoontumisrajoituksen, myös lähikontaktit pystyttävä välttämään asiakas- ja toimitiloissa30.7.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on päättänyt määrätä tartuntatautilain pykälän 58 nojalla kokoontumisrajoituksen sekä tartuntatautilain pykälän 58 d nojalla ns. turvavälimääräyksen Pirkanmaan sairaanhoitopiirin kuntien sekä Punkalaitumen kunnan alueelle. Määräykset ovat voimassa 5.-29.8.2021.

Itä-Suomen aluehallintovirasto: Oikeudellisia edellytyksiä avin asettamille kokoontumisrajoituksille Pohjois-Karjalassa ja Pohjois-Savossa ei tällä hetkellä ole30.7.2021 11:56:19 EEST | Tiedote

Itä-Suomen aluehallintovirasto on tänään saanut päätökseen arvioinnin kokoontumisrajoitusten asettamisesta kiihtymisvaiheeseen siirtyneiden Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin ja Pohjois-Karjalan sosiaali- ja terveyspalvelujen kuntayhtymä Siun soten osalta. Aluehallintovirasto sai asian arviointiin vaikuttavat viimeiset selvitykset eilen torstai-iltana virka-ajan päättymisen jälkeen. Aluehallintovirasto katsoo, että oikeudellisia edellytyksiä kokoontumisrajoitusten asettamiseksi ei kummankaan sairaanhoitopiirin alueella tällä hetkellä ole.

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto määräsi kokoontumisrajoitukset koko Kainuuseen29.7.2021 14:43:43 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintovirasto on määrännyt tartuntatautilain 58§ mukaiset koronarajoitukset koskemaan koko Kainuun maakuntaa. Yleisötilaisuuksia ja yleisiä kokouksia voi edelleen järjestää sisätiloissa ja rajatuissa ulkotiloissa niin, että osallistujilla ja seurueilla on tosiasiallisesti mahdollista välttää lähikontakti toisiinsa. Rajoitus koskee yli 10 hengen sisätilaisuuksia ja yli 50 henkilön tilaisuuksia alueellisesti rajatussa ulkotilassa. Määräys on voimassa ajalla 6.8.2021-27.8.2021.

Asbestipurkutöiden valvonta on valtakunnallisesti yhdenmukaista29.7.2021 08:48:43 EEST | Tiedote

Aluehallintovirastojen (avi) työsuojelun vastuualueet suorittavat asbestipurkutyön valvontaa valtakunnallisilla hankkeilla. Hankkeilla yhdenmukaistetaan asbestipurkutöiden valvontaa. Valvontaa tehdään asbestipurkutyölupien ja työpaikalla suoritettavien asbestipurkutöihin liittyen. ”Vuoden 2021 suoritetussa asbestityön valvonnassa havaitut puutteet kohdentuvat tasaisesti työn eri osa-alueille”, kertoo ylitarkastaja Mikko Koivisto avin työsuojelun vastuualueelta.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme