Aluehallintovirasto

Sijaishuolto: lapsella oltava täysi tuki myös Itsenäisen asumisen harjoittelussa

Jaa

Aluehallintovirastot korostavat, että asumisharjoittelussa lasta ei voi jättää yksin ilman riittävää huolenpitoa ja valvontaa.

Aluehallintovirastot haluavat yhtenäistää tavan, jolla lastensuojelu järjestää huostaanotetun lapsen itsenäisen asumisen harjoittelun. Virastojen tietoon on tullut, että kuntien käytännöt tässä ovat kirjavia. Lasten saama tuki ja valvonta vaihtelevat suuresti. Harjoittelu on tarpeellinen monelle itsenäistymisvaiheessa olevalle lapselle. Lasta ei kuitenkaan saa jättää yksin. Kunnilla on velvollisuus huolehtia asumisharjoittelun aikaisesta huolenpidosta ja valvonnasta.

Sijaishuollossa olevien lasten asumisharjoittelun toteuttaminen

Sosiaalityöntekijän arvion mukaan lapselle voidaan tietyissä tilanteissa järjestää itsenäistä asumisharjoittelua. Se tulee järjestää niin, että lapsi on edelleen sijoitettuna sijaishuoltoyksikköön (laitokseen tai perhekotiin). Lapsella tulee olla mahdollisuus palatayksikköön tilanteen niin vaatiessa. Asunnon on oltava sijaishuoltoyksikön välittömässä läheisyydessä eli samassa rakennuksessa tai pihapiirissä.

Lapselle on asumisharjoittelussa turvattava hänen tarvitsevansa huolenpito ja tuki ympäri vuorokauden. Ei ole riittävää, että tuki annetaan puhelimitse. Tuen saaminen ei voi olla lapsen aktiivisuuden varassa.

Sosiaalityöntekijän tulee jatkuvasti seurata, sujuuko asumisharjoittelu sovitusti. Mikäli harjoittelussa on ongelmia, tulee niihin puuttua ja arvioida, onko lapsen edun mukaista keskeyttää asumisharjoittelu ja palata sijaishuoltoyksikköön. Huostaanotetun lapsen hoito ja turvallisuus on aina sosiaalityöntekijän ja sijaishuoltoyksikön vastuulla.

Jälkihuoltonuoren tuettu asuminen

Sijoituksen päättymisen jälkeen on tärkeää tukea nuoren itsenäistymistä ja asumista. Jälkihuoltoa tulee järjestää siinä laajuudessa kuin nuori sitä tarvitsee. Aluehallintovirastot katsovat, että tuettu asuminen on tarkoitettu ensisijaisesti täysi-ikäisille asiakkaille. Jälkihuollossa olevan nuoren tuettu asuminen voi tapahtua kauempana sijaishuoltoyksiköstä. Mikäli tukiasunto on samassa rakennuksessa kuin laitos/perhekoti, on tukiasunnon oltava erillinen yksiköstä siten, että sillä on oma sisäänkäynti ja toiminnan on oltava erillistä sijaishuoltoyksikön toiminnasta.

Yhteyshenkilöt

Etelä-Suomen aluehallintovirasto, sosiaalihuollon johtava ylitarkastaja Sari Husa, puh. 0295 017 361
Itä-Suomen aluehallintovirasto, sosiaalihuollon ylitarkastaja Marko Kumpulainen, puh. 0295 016 860
sosiaalihuollon ylitarkastaja Marjut Eerola, puh. 0295 016 868
Lapin aluehallintovirasto, sosiaalihuollon ylitarkastaja Marjut Aikio, puh. 0295 017 384
Lounais-Suomen aluehallinto, sosiaalihuollon ylitarkastaja Sini Virtanen puh. 0295 018 017
Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto, ylitarkastaja Päivi Ahvenus, puh. 0295 018 575
Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, sosiaalihuollon ylitarkastaja Saku Vaskivuo, puh. 0295 017 587

etunimi.sukunimi@avi.fi

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Janakkalan lintuinfluenssalöydöksistä johtuva suositus pikkulintujen talviruokinnan lopettamisesta pihapiirissä koskee vain siipikarjanpitopaikkoja, muut saavat jatkaa ruokintaa27.1.2021 15:52:45 EETTiedote

Ohjeistus luonnonvaraisten lintujen ruokinnasta on herättänyt hämmennystä Janakkalan seudulla alueella, jossa on tavattu lintuinfluenssaa. Etelä-Suomen aluehallintovirasto korostaa, että talviruokintaa kotipihoilla saa jatkaa normaalisti myös rajoitusvyöhykkeellä Janakkalassa, Lopella, Hämeenlinnassa ja Riihimäen liepeillä, jos ei itse pidä siipikarjaa. Rajoitusvyöhykkeellä olevissa siipikarjan pitopaikoissa luonnonlintuja ei tulisi ruokkia pihapiirissä. Siipikarjan pitämistä on myös esimerkiksi kaikki harraste- ja kotikanalatoiminta.

Fortsatta restriktioner för sammankomster i februari i de fyra sjukvårdsdistrikten i södra Finland27.1.2021 14:08:26 EETTiedote

Enligt de regionala coronauppföljningsgruppernas bedömningar behövs de nuvarande restriktionerna för sammankomster också i februari inom Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands, Kymmenedalens och Södra Karelens sjukvårdsdistrikt. Regionförvaltningsverket fattade den 27 januari 2021 beslut genom vilka alla offentliga tillställningar och allmänna sammankomster med över 10 personer är förbjudna inom Helsingfors och Nylands, Egentliga Tavastlands och Kymmenedalens sjukvårdsdistrikt och alla motsvarande sammankomster med över 20 personer inom Södra Karelens sjukvårdsdistrikt. Det är skäl att undvika också små sammankomster alltid då det är möjligt.

Etelä-Suomen alueen neljän sairaanhoitopiirin kokoontumisrajoituksia jatketaan helmikuussa27.1.2021 14:07:05 EETTiedote

Alueellisten koronatilanneryhmien arvioiden mukaan nykyiset kokoontumisrajoitukset ovat tarpeen myös helmikuussa Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen, Kymenlaakson ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirien alueella. Aluehallintovirasto on tehnyt 27.1.2021 päätökset, joilla Helsingin ja Uudenmaan, Kanta-Hämeen ja Kymenlaakson sairaanhoitopiirien alueella on kielletty kaikki yli 10 hengen yleisötilaisuudet ja yleiset kokoukset ja Etelä-Karjalan sairaanhoitopiirin alueella kaikki yli 20 hengen vastaavat kokoontumiset. Pieniäkin kokoontumisia on syytä välttää aina kun se on mahdollista.

Siipikarjan siirtoja rajoitettu alueellisesti Janakkalan lintuinfluenssalöydösten vuoksi26.1.2021 11:31:21 EETTiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N8-tyypin lintuinfluenssaa todettiin luontoon istutetuista fasaaneista Janakkalassa, Kanta-Hämeessä torstaina 21.1. Lähistön tarhatuissa fasaaneissa lintuinfluenssaa ei todettu. Ruokavirasto on määrännyt taudin esiintymispaikan ympärille rajoitusvyöhykkeen, jolla rajoitetaan siipikarjan ja siipikarjasta saatavien tuotteiden siirtoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme