Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Sijoita kuin nainen: ”Naiset toimivat miehiä yleisemmin ammattisijoittajien tavoin”

Jaa

Naiset eivät ole sijoittajina yksinäisiä susia, vaan hakevat tietoa ja neuvoa ammattilaisilta. Senioristrategin mukaan nainen markkinoilla muistuttaa usein enemmän ammattisijoittajaa kuin mies. Danske Bank tutustui naistenpäivän kunniaksi naisiin sijoittajina.

Danske Bank jakoi sijoittajat viime vuonna tehdyssä tutkimuksessaan* kolmeen ryhmään: neuvoa hakeviin, mutta itse päätöksen tekeviin, valtuuttajiin ja kaupankävijöihin, jotka itse valitsevat sijoituskohteensa arvopaperitasolla oman tiedonhaun avulla. Naisista suurin osa kuuluu neuvoa hakeviin sijoittajiin. 64 prosenttia naisista haluaa saada sijoitusneuvontaa ammattilaiselta, mutta tehdä sijoituspäätökset itse. Miehistä tähän ryhmään kuuluu noin 40 prosenttia. Naisista noin viidennes toimii markkinoilla itsenäisesti. Miehillä tämä osuus on kaksinkertainen.

”Näyttäisi siltä, että naiset toimivat miehiä yleisemmin ammattisijoittajien tavoin. Erään tutkimuksen mukaan miehet tekevät 45 prosenttia enemmän osakekauppoja vuodessa kuin naiset. Paljon kauppaa käyvät saattavat ainakin kokea hallinnan tunnetta sijoituksistaan, ja uskovat saavansa aktiivisella toiminnalla parempaa tuottoa. Näin ei kuitenkaan tutkimusten mukaan ole, vaan esimerkiksi samassa tutkimuksessa huomattiin miesten menettäneen kaupankäyntikulujen vuoksi tuottoa vuodessa lähes prosentin enemmän kuin naisten”, sanoo Danske Bankin senioristrategi Kaisa Kivipelto.

Mitä salkusta löytyy?

Perinteinen käsitys naisista varovaisina sijoittajina ei täysin näy sijoituskohdevalinnoissa. Naisilla on enemmän uskallusta tähyillä kotimarkkinoita kauemmaksi. Miehistä yli 50 prosenttia pitää kiinnostavimpana sijoituskohteena kotimaisia osakkeita. Naisista noin 40 prosenttia piti kiinnostavimpina kotimarkkinoita, mutta myös kehittyvien maiden osakkeita. Tämä ei tule täysin esiin salkun sisällöstä, sillä yli 70 prosentilla salkusta löytyy lähinnä suomalaisia osakkeita.

Naiset suosivat eniten osakerahastoja, yhdistelmärahastoja, jotka pitävät sisällään sekä osakkeita että joukkovelkakirjoja, ja osakkeita.

Kuinka suuri on sitten naisten sijoitussalkun koko? Danske Bank kysyi tutkimuksessaan myös, kuinka paljon vastaajilla on sijoitusomaisuutta. Kaikkien vastaajien keskiarvo on 101 000 euroa. Naisilla keskiarvo on 73 000 euroa. Miesten sijoitusomaisuus on keskimäärin 124 000 euroa.

Voiko siis sanoa, että naisen euro sijoittamisessa on 58 senttiä?

”Naisten ja miesten sijoitusvarallisuuden koko heijastaa varmasti tuloeroja ja erilaista urakehitystä, mutta myös miesten kiinnostusta talouteen ja sijoittamiseen. Useiden tutkimuksien mukaan naiset ovat sijoittajina menestyvämpiä kuin miehet. Kannustan siksi naisia rohkaistumaan ja miettimään mahdollisuuksiaan sijoittaa”, Kivipelto sanoo.

Naisten ja miesten tavoitteet sijoittamiselle

Danske Bank kysyi viime syksynä teettämässään tutkimuksessa syitä sijoittamiselle. Vastaajat saivat valita useita vaihtoehtoja.

Naisten tärkeimmät syyt

  1. Kartutan puskuria pahan päivän varalle: 67 prosenttia
  2. Jotta minulla olisi varaa toteuttaa unelmiani: 34 prosenttia
  3. Haluan varmistaa, että voin aikanaan jättää perintöä: 7 prosenttia

Miesten tärkeimmät syyt

  1. Kartutan puskuria pahan päivän varalle: 61 prosenttia
  2. Jotta minulla olisi varaa toteuttaa unelmiani: 31 prosenttia
  3. Sijoittaminen on minulle harrastus: 25 prosenttia

*) Danske Bankin Kantar Sifo Prosperalla teettämään verkkopaneelikyselyyn vastasi syyskuussa 2017 1000 suomalaisen edustava otos.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kaisa Kivipelto, senioristrategi, Danske Bank, puh: +358 (0)50 434 6230, email: kaisa.kivipelto@danskebank.fi

Tietoja julkaisijasta

Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Danske Bank A/S, Suomen sivuliike
Televisiokatu 1
00075 DANSKE BANK

010 546 0000https://danskebank.fi

Danske Bank on Suomen kolmanneksi suurin pankki, joka tarjoaa noin miljoonalle suomalaiselle kotitaloudelle, yritykselle ja instituutiolle palveluita laajan asiantuntemuksen sekä innovatiivisten digitaalisten ratkaisujen avulla. Tavoitteemme on tulla tunnetuksi luotetuimpana taloudellisena kumppanina, ja haluamme tuottaa pitkäaikaista arvoa asiakkaillemme, sijoittajille sekä yhteisöille joiden osana toimimme. Danske Bank Oyj on osa pohjoismaista Danske Bank -konsernia. www.danskebank.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Danske Bank A/S, Suomen sivuliike

Korkeakoulutetut aikovat sijoittaa myös vuonna 2019 - Danske Bankin ja Akavan yhteistyö avaa sadoilletuhansille edullisemmat sijoituspalvelut15.1.2019 08:00Tiedote

Danske Bank laajentaa yhteistyötä akavalaisten liittojen kanssa sijoituspalveluihin. Yhteistyö avaa sadoille- tuhansille suomalaisille helpon ja edullisen tavan sijoittaa riippumatta siitä, minkä pankin asiakkaita he ovat. Korkeakoulutetuista sijoittaa suurempi osa kuin kaikista suomalaisista. Aktiivisuus jatkuu myös vuonna 2019, kertoo tuore kyselytutkimus.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme