Pesäpuu ry, valtakunnallinen lastensuojelujärjestö

Sijoitetuille lapsille koulunkäynnin sujuminen on elintärkeää – Sisukas tuo tuen lähelle lasta

Jaa
Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen (THL) 12.11.18 julkaiseman seurantatutkimuksen mukaan sijaishuollon piirissä olevien nuorten määrä on tuplaantunut kymmenessä vuodessa. Tutkimus osoittaa, että lasten hyvinvointiongelmien taustalla vaikuttavat usein perheeseen kasaantuneet haasteet, jotka puolestaan heijastuvat lasten koulumenestykseen. Sisukas-malli tarjoaa lähiverkoston avulla työkaluja alakouluikäisten sijoitettujen lasten koulunkäynnin varhaiseen tukemiseen, suojaavien tekijöiden vahvistamiseen sekä monitoimijaisen yhteistyön haasteisiin.

Koulun ja varhaiskasvatuksen oikea-aikaisella tuella voidaan tutkitusti tukea lasten selviytyvyyttä. Tällä hetkellä sijaishuollon asiakkaina olevat lapset ovat alueellisesti eriarvoisessa asemassa: tuen saaminen on liikaa paikkakunnasta ja koulusta riippuvaista. Psyykkisten ongelmien, koulupolun keskeytymisen, teinivanhemmuuden, työttömyyden ja syrjäytymisen riskit ovat sijoitetuilla moninkertaiset muihin verrattuna.

Pesäpuu ry:n Sisukas-mallissa lapsen tueksi muodostetaan lähiverkosto, joka maakunnallisen konsultoivan tiimin avustuksella toteuttaa kaksivuotisen intervention: oppimiskykykartoitukset, tukitoimet ja seurannat. Psykologista, erityisopettajasta ja sosiaalityöntekijästä koostuva Sisukas-tiimi kokoaa lähiverkostoon lapsen tärkeät lähiaikuiset; syntymä- ja/tai sijaisvanhemmat, sosiaalityöntekijän, opettajan ja mahdollisia muita toimijoita. 

Keski-Suomessa vuosina 2012–2016 toteutettu Sisukas-mallin pilotointi osoitti, että kokeiluun osallistuneiden sijoitettujen lasten oppimistulokset paranivat ja monien lasten psyykkiset haasteet vähenivät. Kokeilun arviointitutkimuksessa todettiin myös, että lapset ja sijaisvanhemmat kokivat saaneensa apua ja tulleensa paremmin osallisiksi monialaisessa yhteistyössä. Lisäksi ammattilaiset kokivat osaamisensa ja ymmärryksensä vahvistuneen sijoitettujen lasten erityiskysymyksissä.

Tutkitusti tiedetään, että koulumenestys sekä vuorovaikutussuhteissa pärjääminen ovat tärkeimpiä suojaavia tekijöitä sijoitetun lapsen elämässä. Sisukas-toiminta on kehitetty pohjoismaisena yhteistyönä esikuvanaan Ruotsiin juurtunut, näyttöön perustuva Skolfam-malli. Lasten tunne- ja itsesäätelyjen vahvistamiseen on lisäksi tuotettu tutkitusti vaikuttava psykologisen ensiavun materiaali, Älyä tunteet – ajattelun apukäsi.

Sisukas-toiminnan levittäminen, juurruttaminen ja jatkokehittäminen Suomessa jatkuu LAPE-yhteistyönä Etelä-Pohjanmaalla, Keski-Suomessa, Satakunnassa, Savossa, Uudellamaalla ja Varsinais-Suomessa. Pesäpuu ry on mukana alueellisessa kehittämistyössä ja osaamisen vahvistamisessa. Toiminnasta on kirjoitettu kattava artikkeli Sisukas pärjää aina? – koulun ja lastensuojelun yhdyspinnoilla THL:n 14.11.2018 julkaistuun Uusiutuva lastensuojelu –teokseen.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kehittämispäällikkö Christine Välivaara, 040 775 5700, christine.valivaara@pesapuu.fi
Kehittämispäällikkö Hanna-Leena Niemelä, 041 435 6345, hanna-leena.niemela@pesapuu.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Pesäpuu ry, valtakunnallinen lastensuojelujärjestö
Pesäpuu ry, valtakunnallinen lastensuojelujärjestö
Ilmarisenkatu 17 A
40100 Jyväskylä

014 332 2500http://www.pesapuu.fi/

Pesäpuu ry on valtakunnallinen lastensuojelujärjestö, jonka tehtävänä on lisätä lasten ja heidän läheistensä hyvinvointia lastensuojelussa. Visiomme on, että jokainen lapsi lastensuojelussa on turvassa, osallinen ja arvokas. Se on meidän Lupaus Lapselle.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pesäpuu ry, valtakunnallinen lastensuojelujärjestö

Mediakutsu: VIII valtakunnalliset lastensuojelun perhehoidon päivät 7.–8.11. Laukaassa – Lapsille parasta mahdollista hoivaa perhehoitajan hyvinvoinnista huolehtimalla1.11.2018 12:17:54 EET | Kutsu

Tampereen ammattikorkeakoulussa juuri tehdyn kyselytutkimuksen mukaan perhehoitajat kokevat vointinsa ja elämänlaatunsa kohtalaisen hyväksi. Noin puolet kyselyyn vastanneista perhehoitajista kuitenkin kertoo, että ovat viimeisen puolen vuoden aikana olleet huolissaan mielialastaan. Suurin osa vastaajista ei ole käynyt perhehoitajille tarkoitetuissa terveys- ja hyvinvointitarkastuksissa tai eivät ole tienneet mahdollisuudesta päästä tarkastukseen. Perhehoitajan hyvinvointi nousee vastaajien kokemusten mukaan joko harvoin tai ei koskaan puheeksi sosiaalityöntekijän kanssa. Perhehoidon päivillä hyvinvointia lähestytään kokonaisvaltaisesti eri näkökulmista yhdessä kaikkien perhehoidon osapuolten kanssa.

Mediakutsu: Nuorten elämä päihteiden ympärillä – Päihteet? –koulutusfoorumi ammattilaisille 4.9.2018 Jyväskylässä30.8.2018 11:33:40 EEST | Kutsu

"Huumeet on nykyaikaa. Huumeita on helpompi saada kuin apua.” Jokainen nuori tietää, mistä huumeita saa. Nuoret kertovat, että ammattilaiset eivät osaa tunnistaa nuorten päihteiden käyttöä tai puuttua siihen. Päihteet? –koulutusfoorumissa 4.9. klo 10–16 Jyväskylän Veturitalleilla (Veturitallinkatu 6) kuullaan sijaishuollossa asuvien nuorten ajatuksia päihteistä, elämästä päihteiden ympärillä ja siitä, millaista apua päihteitä käyttävä nuori tarvitsee.

Lapset kehittämässä parempaa lastensuojelua – Salapoliisi Mäyrän musiikkivideo tekee näkyväksi pienten kanssa tehtävää vaikuttamistyötä29.8.2018 09:21:53 EEST | Tiedote

Valtakunnallinen lastensuojelujärjestö Pesäpuu ry kehittää lastensuojelua yhdessä lasten kanssa, jotta myös pienempien ääni ja kokemukset saataisiin esiin. Lasten kehittämistyötä eli Salapoliisitoimintaa johtaa käsinukke Mäyrä, jonka juuri julkaistu laulu tekee lasten osallisuutta näkyväksi ja kutsuu lapsia ja aikuisia toimintaan mukaan.

HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye