Helsingin yliopisto

Silmän takaosan lääkitseminen voi tulevaisuudessa hoitua piikittämättä

Jaa

Jos lääkeaine saadaan kohdennettua silmän melaniinipigmenttiin, silmänpohjaan tarkoitettu lääkitys voidaan lasiaiseen pistämisen sijaan antaa tablettimuodossa.

Väestön keski-iän kasvaessa ja eliniän pidentyessä myös silmän takaosan sairauksien, kuten silmänpohjan ikärappeuman, määrä lisääntyy.

Lääkeaineiden toimittaminen silmässä oikeaan kohtaan on hankalaa. Käytännössä silmän takaosaa päästään lääkitsemään ainoastaan ruiskuttamalla lääkeainetta säännöllisesti suoraan lasiaiseen injektioruiskun avulla. Piikittäminen tuntuu potilaasta epämiellyttävältä ja vaatii aina käynnin terveydenhuollon ammattilaisen luona. Siksi vaihtoehtoisia keinoja silmäsairauksien lääkintään etsitään kuumeisesti.

Erääksi lupaavaksi avuksi on havaittu melaniinipigmentti, jota on paljon sekä silmän etu- että takaosassa. Melaniini sitoo useita lääkeaineita, ja sitoutuessaan melaniiniin lääkeainetta kertyy silmän pigmentoituneisiin kudoksiin. Melaniinisitoutumista voitaisiinkin mahdollisesti hyödyntää pidentämään lääkeaineen vaikutusta silmässä ja kohdentamaan hoitoa silmän pigmentoituneisiin kudoksiin.

– Havaitsimme, että lääkeaineen sitoutuminen melaniiniin voi kasvattaa verkkokalvon pigmenttiepiteelin solujen lääkeainepitoisuuden jopa 25 000-kertaiseksi verrattuna soluihin, joissa ei ole melaniinipigmenttiä, Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa väittelevä Anna-Kaisa Rimpelä sanoo.

Tulevaisuudessa silmän takaosan lääkehoito voisi onnistua nykyisin käytettävien lasiaisensisäisten injektioiden sijaan esimerkiksi suun kautta otettavilla tableteilla. Tabletteina annettu lääkeaine kulkeutuu vatsasta ensin verenkiertoon ja sieltä mahdollisesti melaniiniin sitoutumisen seurauksena silmän takaosan kudoksiin.    

________________

Anna-Kaisa Rimpelä väittelee 16.6.2018 kello 12 Helsingin yliopiston farmasian tiedekunnassa aiheesta "Ocular Pharmacokinetic Effects of Drug Binding to Melanin Pigment and the Vitreous Humor". Väitöstilaisuus järjestetään osoitteessa Metsätalo (Unioninkatu 40), sali 1.

 

 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anna-Kaisa Rimpelä, anskurimpela@gmail.com, puh. 050 448 5986

viestinnän asiantuntija Elina Raukko, elina.raukko@helsinki.fi, puh. 050 318 5302

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Suomalaistutkimus avaa älyllisen kehitysvammaisuuden perinnöllistä taustaa12.2.2019 10:45:06Tiedote

Helsingin yliopiston koordinoiman tuoreen tutkimuksen mukaan sekä vakavan älyllisen kehitysvammaisuuden että lievempien älyllisen kehityksen häiriöiden taustalta löytyy perinnöllisiä riskitekijöitä. Riskitekijät ovat kuitenkin erilaisia eri kehitysvammaryhmissä. Lievemmät häiriöt johtuvat pääasiassa lukuisien geenialueiden yhteisvaikutuksesta, kun taas vakavissa kehitysvammoissa yksittäiset geenivirheet ovat tavallisempia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme