HUS

Siltasairaalan peruskivi muurattiin Meilahdessa

Jaa

HUSin historian suurimman rakennushankkeen, Siltasairaalan, peruskivi muurattiin Helsingissä keskiviikkona 26.9.2018. Meilahden sairaala-alueelle rakennettava Siltasairaala tulee korvaamaan Töölön sairaalan sekä osan Syöpätautien klinikkaa.

Siltasairaalan rakennustyöt käynnistyivät alueen purku- ja maanrakennustöillä tammikuussa 2018. Keväällä aloitettiin louhintatyöt ja kesällä käynnistyivät perustustyöt. Rakennus valmistuu vuoden 2022 kesällä ja toiminta sairaalassa alkaa alkuvuodesta 2023.

Siltasairaalassa toiminnat ja tilat integroituvat monin tavoin

Uusi sairaala rakennetaan kiinteästi Meilahden tornisairaalan ja Syöpätautien klinikan väliin, jolloin nämä muodostavat yhdessä Meilahden kolmiosairaalan kanssa niin tilojen kuin toiminnankin osalta yhtenäisen kokonaisuuden.

‒ Meilahden sairaalan ja Töölön sairaalan päivystykset yhdistyvät Siltasairaalassa yhdeksi päivystykseksi. Samoin leikkausosastot tulevat muodostamaan uuden toiminnallisen kokonaisuuden, kertoo HUSin hankejohtaja Raija Malmström.

Siltasairaalaan siirtyy suurin osa Töölön sairaalan toiminnoista sekä Syöpätautien klinikan vuodeosasto- ja poliklinikkatoimintoja.

Perusteellinen suunnittelu ja uusin teknologia keskeisissä rooleissa

Siltasairaalaa rakennetaan tiiviissä yhteistyössä rakennusalan asiantuntijoiden ja eri alojen suunnittelijoiden kanssa. Big room -työskentelytapa kokoaa asiantuntijoita ja HUSin henkilökuntaa säännöllisesti saman pöydän ääreen. Myös potilaat on otettu mukaan suunnitteluun.

Suunnittelussa hyödynnetään muun muassa Cave-virtuaaliympäristöä (Cave Automatic Virtual Environment), jonka avulla suunniteltuja tiloja tarkastellaan 3D-lasit päässä. Potilaslähtöisiä hoitoprosesseja tuetaan Apotti-tietojärjestelmällä ja 2020-luvun teknologiaan rakentuvilla hoitajakutsu-, paikannus-, kuvansiirto- sekä mm. toiminnanohjaus- ja turvajärjestelmillä.

Myös sairaalan energiatehokkuuteen ja ympäristövastuullisuuteen on panostettu huomattavasti jo suunnitteluvaiheessa.

Siltasairaalan arkkitehtisuunnittelusta vastaa vuonna 2015 HUSin järjestämän arkkitehtikilpailun voittanut työyhteenliittymä Team Integrated, johon kuuluu neljä erillistä arkkitehtitoimistoa. Sairaalan pääurakoitsijana toimii SRV, joka tuli mukaan jo rakennustyötä edeltävään kehitysvaiheeseen varmistamaan tavoitteiden ja aikataulun saavuttaminen sekä kustannusraamissa pysyminen.

FAKTAPAKETTI

Siltasairaala numeroina

 • Siltasairaalan bruttoala eli kaikkien rakennusosien ja kerrosalojen yhteenlaskettu pinta-ala on noin 69 000 brm2, mikä on lähes 1,5 kertaa Uuden lastensairaalan bruttoala.
 • Kerroksia Siltasairaalan korkeimmassa rakennusosassa on 9 ja matalimmassa 5.
 • Tarkistettu, rakentamisen hintakehityksen pääkaupunkiseudulla huomioon ottava kustannusarvio on 295 miljoonaa euroa.

Mitä Siltasairaalaan tulee?

 • 215 sairaansijaa neljällä vuodeosastolla
 • 58 tehohoitopaikkaa, joista 8 valvontatasoista
 • 69 hoitopaikkaa Syöpäkeskuksen päiväsairaalassa
 • 16 uutta leikkaussalia, jotka muodostavat toiminnallisen kokonaisuuden Meilahden tornisairaalan nykyisten 18 leikkaussalin kanssa
 • poliklinikkavastaanottoja
 • luento- ja opetustiloja
 • ravintola

Siltasairaalan työmaa

 • SRV:n johtama työmaa on kevään aikana laajentunut osissa ja lopulliseen kokoonsa työmaa laajenee 1.10.2018, jolloin se valtaa Syöpätautien klinikan edustan kokonaan.
 • Siltasairaalan työmaalla työskentelee tällä hetkellä noin 110 henkilöä. Henkilömäärä kasvaa hankkeen edetessä.
 • Kalliota on louhittu työmaalla ensimmäisen yhdeksän kuukauden aikana noin 4 400 kuorma-autollisen verran, yhteensä noin 36 000 k-m3. Lisäksi tontilta on viety noin 2 000 kuorma-autollista maata.


Siltasairaalan visio: Siltasairaalan myötä Meilahden sairaala-alue täydentyy tulevaisuuden potilaiden korkeatasoiseksi, kehittyväksi ja kilpailukykyiseksi erikoissairaanhoidon palvelukokonaisuudeksi.

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:
Raija Malmström, hankejohtaja, HUS, p. 050 428 6730, raija.malmstrom@hus.fi

Kuvat

HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén.
HUSin toimitusjohtaja Aki Lindén.
Lataa
Eduskunnan puhemies Paula Risikko
Eduskunnan puhemies Paula Risikko
Lataa
Siltasairaalan työmaa
Siltasairaalan työmaa
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Päivitystyö aiheutti hidastumista ja toimintakatkoja HUSin potilastietojärjestelmään15.4.2019 17:18:23 EESTTiedote

HUSin potilastietojärjestelmä Uranukseen tehtiin kuluneena viikonloppuna suunniteltu päivitys. Päivitys sujui suunnitelmien mukaan, mutta maanantaiaamuna ennen kello yhdeksää käyttäjämäärien kasvettua alkoi ilmetä kirjautumisongelmia ja järjestelmän hitautta. Ongelmaa ryhdyttiin selvittämään korkealla prioriteetilla. Käyttäjiä ohjeistettiin siirtymään jatkuvuussuunnitelman mukaiseen toimintaan, joka käytännössä tarkoittaa käsin kirjaamista. Puoleen päivään mennessä ongelman syy oli saatu selville ja järjestelmän toiminta saatiin palautettua väliaikaisratkaisulla. Valitettavasti ongelmat alkoivat uudelleen iltapäivällä. Kello 16 mennessä potilastietojärjestelmän toiminta on taas saatu palautettua, mutta lopullinen korjaus on vielä tekemättä. - Potilastietojärjestelmän ongelmat ovat vaikeuttaneet ja hidastaneet potilaiden hoitoa. Yksittäisiä vastaanottoja ja toimenpiteitä on jouduttu perumaan päivän aikana, johtajaylilääkäri Markku Mäkijärvi kertoo. Siihen saakka kunnes ongelmaan saadaan

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys muuttaa Haartmanin sairaalaan 15.4.2019 / Kvälls- och veckoslutsjouren inom mun- och tandvård flyttar till Haartmanska sjukhuset 15.4.201912.4.2019 15:40:32 EESTTiedote

Suu- ja hammassairauksien ilta- ja viikonloppupäivystys päättyy Kirurgisessa sairaalassa 14.4.2019. Päivystystoiminta jatkuu Haartmanin sairaalassa 15.4.2019. Haartmanin sairaalan osoite on Haartmaninkatu 4, rakennus 12. Suusairauksien terveydenhuollon virka-ajan ulkopuolinen päivystys palvelee pääkaupunkiseudun kuntien (Helsinki, Vantaa, Espoo, Kirkkonummi, Kauniainen, Sipoo) asukkaita arki-iltaisin sekä lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä. Suusairauksien virka-ajan ulkopuolinen päivystys on tarkoitettu kaikille kiireellistä ensiapuhoitoa tarvitseville potilaille. Hoidon tarpeen kiireellisyys arvioidaan puhelimessa. Hammaslääkäripäivystykseen hakeudutaan soittamalla ajanvarauksen puhelinnumeroon 09 471 71110. Arki-iltana ajanvaraus toimii klo 14.00 – 21.00. Lauantaisin, sunnuntaisin ja arkipyhinä ajanvaraus toimii klo 8.00 – 21.00. Yöpäivystys Suu- ja hammassairauksien yöpäivystys toimii klo 21.00-7.00, Töölön sairaalan tapaturma-asemalla suu- ja leukakirurgian päivystyksen yhteyd

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme