Jyväskylän yliopisto

Simulaatio-oppimisen innovaatioita ja tutkimusta Keski-Suomesta

Jaa

Hankeyhteistyö vahvisti onnistuneesti monialaisen, simulaatio-oppimisen osaamista kehittävän verkoston toimintaa. Jyväskylän yliopiston Jamkin ja Poken kanssa yhteistyössä toteuttamassa hankkeessa mukana oli myös liuta yhteistyökumppaneita, yrityksiä ja organisaatioita Keski-Suomen alueelta.

Oppimisen tutkimuksessa tietoa voidaan kerätä erilaisilla mittareilla. Oppimiskokemusta on kuitenkin vaikea tarkastella kokonaisvaltaisesti, ja eivätkä pelkät neurofysiologiset mittaukset tai henkilön itsensä sanoittamat kokemukset riitä luomaan kokonaiskuvaa.

”Hankkeen aikana saimme lupaavasti siirrettyä esimerkiksi mittauslaitteita pois laboratoriotiloista sinne, missä oppiminen oikeasti tapahtuu”, hankkeen johtaja Mikko Vesisenaho toteaa. Nyt tutkijoiden on mahdollista kerätä luotettavaa tietoa simulaatio-oppimisesta esimerkiksi VR-lasit ja aivosähkökäyrämittaukset yhdistäen.

Etenkin Jyväskylän yliopiston hanketiimi pyrki kehittämään käytäntöjä, joissa tutkittua tietoa käytetään simulaatio-opetuksen ja simulaatioympäristöjen kehittämisen tukena. Uuden lisän hankkeeseen toivat myös etäsimulaatiot, joita kehitettiin erityisesti yhdessä Jamkin kanssa.

Hankkeen päättyessä niin yhteistyö kuin hankkeessa luodut toimivat tutkimuskäytännöt ovat poikineet työkaluja sekä uusia ideoita ja jatkotutkimuksia. Opittua hyödynnetään esimerkiksi uusissa hankkeissa, joissa tutkitaan muun muassa kuormituksen vaikutuksia tarkkaavuuden suuntaamiseen ja säätelyyn.

Hyvät toimitavat ja työkalut jakoon

Hankekauden päättyessä julkaistaan hankkeen toimintaa ja tärkeimpiä tuloksia tiivistävän kirjasen, joka on vapaasti ladattavissa suomeksi ja englanniksi.

”Halusimme koota hankeen aikana kertyneen tiedon ja kokemuksen sekä muodostamamme simulaatio-oppimisen huoneentaulut samaan pakettiin”, hankkeen projektipäällikkö Suvi Karjalainen kertoo.

Kirjasen lisäksi hanke julkaisi videon, joka löytyy Jyväskylän yliopiston Youtube-kanavalta. Video tarjoaa nopean katsauksen oppimiskokemuksen merkitykseen ja tutkimuksen uusiin mahdollisuuksiin.

Hanketta rahoittivat Keski-Suomen liitto (EAKR), Jyväskylän yliopisto/OKL, Jamk ja Poke.

Lisätietoja:

Mikko Vesisenaho, mikko.vesisenaho@jyu.fi, puh. 040 024 7686
KoKemus-hankkeen johtaja,

Suvi Karjalainen, suvi.k.karjalainen@jyu.fi, puh. 050 471 7182
projektipäällikkö

Kirjanen on vapaasti ladattavissa JYX-arkistossa.

Suomeksi: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202206273630 
Englanniksi: http://urn.fi/URN:NBN:fi:jyu-202206273631 

KoKemus-hankkeen video: https://youtu.be/EteY_yiipD0 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

viestinnän asiantuntija
Kirke Hassinen
kirke.m.hassinen@jyu.fi
puh. +358 50 462 6920

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Kuntoliikkujakin hyötyy, kun harjoittelua säädetään palautumistilan perusteella18.8.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa toteutetussa tutkimuksessa vertailtiin perinteistä kestävyysharjoitusohjelmaa ja yksilöllisesti palautumistilan perusteella mukautuvaa ohjelmaa. Kummassakin ryhmässä osallistujat paransivat kestävyyssuorituskykyään 12 viikon harjoitusjakson seurauksena, mutta mukautuva ryhmä paransi kymmenen kilometrin juoksuaikaansa enemmän. Mukautuvan ryhmän sisällä oli myös vähemmän yksilöitä, joiden kestävyyssuorituskyvyssä ei havaittu merkittäviä muutoksia.

Väitös: Varhaiskasvatuspalveluiden yksityistämiseen liittyy eriarvoistavia tekijöitä18.8.2022 07:15:00 EEST | Tiedote

Varhaiskasvatuspalveluiden järjestäminen on ollut muutoksessa. Entistä suuremman osan palveluista tuottaa yksityinen palveluntuottaja ja samalla perheiden valinnan mahdollisuuksia on pyritty lisäämään erilaisten rahallisten tukien avulla. Tuoreessa väitöstutkimuksessa havaitaan, että lisääntyvään yksityiseen palveluntuotantoon liittyy lapsia ja perheitä eriarvoistavia elementtejä.

Ikääntyvän naisen lihasvoimaa ja fyysistä toimintakykyä voidaan ennustaa uuden genomityökalun avulla17.8.2022 08:00:00 EEST | Tiedote

Ikääntyvien naisten lihasvoimaa ja fyysistä toimintakykyä voidaan ennustaa hyödyntäen uutta genomityökalua, joka kuvaa yksilön perinnöllistä alttiutta tiettyyn ominaisuuteen tai tautiin. Jyväskylän yliopiston liikuntatieteellisessä tiedekunnassa tehdyssä tutkimuksessa selvisi, että paremmalle käden puristusvoimalle altistavien perintötekijöiden summa oli yhteydessä parempaan mitattuun lihasvoimaan, liikkumiskykyyn ja päivittäisistä toiminnoista suoriutumiseen suomalaisilla ikääntyvillä naisilla.

Väitös 19.8.: Huippu-urheiluun liittyvät kulttuuriset olettamukset ohjaavat urheilulukiolaisten urasuunnittelua (Nikander)16.8.2022 12:15:00 EEST | Tiedote

Nuoren urheilijan valintoja ohjaa kilpaurheilun logiikka sekä kulttuuriset narratiivit, jotka esittävät omistautumisen vain urheilulle tienä menestykseen. Nämä olettamukset saattavat estää nuoria urheilijoita sitoutumasta tärkeisiin uramuodostukseen liittyviin tehtäviin urheilun ulkopuolella, kertoo nuoria urheilijoita väitöskirjassaan tarkastellut LitM Aku Nikander. Nikanderin psykologian väitöskirja tarkastetaan Jyväskylän yliopistossa perjantaina 19.8

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme