Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Singapore, Helsinki ja Zürich maailmanlaajuisen älykaupunkivertailun kärjessä

Jaa

Juuri julkistetun Smart City Index 2020 -vertailun kolmen kärjen muodostavat Singapore, Helsinki ja Zürich. Monen Euroopan kaupungin sijoitus laski vertailussa tänä vuonna, mutta Helsinki nosti asemaansa kahdeksannelta sijalta toiselle sijalle. Vertailussa oli mukana 109 kaupunkia.

Smart City Index luokittelee kaupungit pohjautuen taloudelliseen ja teknologiseen dataan sekä asukkaiden käsitykseen siitä, kuinka älykkäästi toimiva heidän kaupunkinsa on. Kussakin kaupungissa sadoille asukkaille kohdennettu kysely toteutettiin huhti–toukokuussa 2020. Asukkailta kysyttiin kotikaupungin toiminnasta viidellä avainalueella: terveys ja turvallisuus, liikenne, aktiviteetit, mahdollisuudet ja hallinto.

Tämän vuoden vertailussa heijastuu se, että kaupungeissa on yhä erilaiset lähestymistavat ja lähtökohdat teknologian hyödyntämiseen. Tämä on näkynyt myös koronaviruspandemian paikallisessa hallinnassa, sillä teknologian hyödyntämisessä pitkällä olevat kaupungit ovat useimmiten selviytyneet myös pandemiatilanteesta ja siihen liittyvistä lieveilmiöistä paremmin.

”Helsingin tavoitteena on olla maailman toimivin kaupunki. Menestys tässä tuoreessa vertailussa kertoo, että kuljemme vahvasti oikeaan suuntaan. Tuloksien mukaan teknologian hyödyntämisen merkitys kaupungeissa on korostunut koronaviruspandemian aikana tavalla, joka todennäköisesti tulee jäämään pysyväksi. Helsingissä pyrimme jatkuvasti myös uusin keinoin taklaamaan tilanteeseen liittyviä lisähaasteita, kuten ehkäisemään eriarvoistumista ja syrjäytymistä”, pormestari Jan Vapaavuori toteaa.

Helsingin kaupunki on tehnyt älykaupunkikehityksen eteen pitkäjänteistä työtä. Elinkeino-osaston innovaatiot ja uudet kokeilut -yksikkö kehittää kaupunkia yrityksille suunnattuna kokeiluympäristönä sekä edistää alueen laajaa innovaatio- ja yritystoiminnan ekosysteemiä. Kaupungin innovaatioyhtiö Forum Virium Helsinki kehittää tulevaisuuden digitaalisia ja dataan perustuvia kaupunkiratkaisuja. Kaupunki tekee kehittämisyhteistyötä laajasti yritysten, tiedeyhteisön ja asukkaiden kanssa. Koko kaupungin digitalisaation etenemistä voi seurata Digitaalinen Helsinki -sivustolla, jonne kootaan digikehittämistä käsittelevät uutiset, tapahtumat, tavoitteet ja käytännön teot.

”Helsingin kunnianhimoisen digitalisaatio-ohjelman tavoitteena on palvelutarvetta ennakoiva kaupunki ihmisten ehdoilla. Parin viime vuoden aikana on lähtenyt liikkeelle useita digitalisaatiohankkeita, jotka liittyvät sekä palveluiden kehittämiseen että kaupungin kehittämisen kulttuuriin, organisaatioon, johtamiseen ja henkilöstön osaamiseen”, kertoo kaupungin digitalisaatiojohtaja Mikko Rusama.

Smart City Index julkaistiin ensimmäisen kerran vuonna 2019 ja sen taustalla on riippumaton akateeminen toimija, The Institute for Management Development IMD yhteistyössä Singaporen yliopiston (Singapore University for Technology and Design SUTD) kanssa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Pormestarin poliittinen erityisavustaja Lotta Backlund, puh. 040 531 3076, s-posti: lotta.backlund@hel.fi
Tilasto- ja tietopalvelupäällikkö Ari Jaakola, Helsingin kaupunginkanslia, kaupunkitutkimus ja -tilastot, puh. 040 334 4757, s-posti: ari.jaakola@hel.fi
Digitaalinen Helsinki: viestintäasiantuntija Tero Lahti, puh. 040 334 4801 s-posti: tero.j.lahti@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia
Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

PL 1,00099 Helsingin kaupunki

09 310 1641https://www.hel.fi

Kaupunginkanslia on Helsingin kaupungin keskushallintovirasto. Päämäärämme on kaupunki, joka tarjoaa parastaan kaupunkilaisille ja menestyy kiihtyvässä kilpailussa. Uudistamme kaupunkia strategian mukaisesti yhdessä toimialojen kanssa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunginkanslia

Valtuusto hyväksyi periaatepäätöksen sote- ja maakuntalausunnosta23.9.2020 23:43:27 EESTTiedote

Helsingin kaupunginvaltuusto hyväksyi 23.9. kokouksessa periaatepäätöksen lausunnoksi sosiaali- ja terveysministeriölle hallituksen esitysluonnoksesta sosiaali- ja terveydenhuollon sekä pelastustoimen järjestämisen uudistusta ja maakuntien perustamista koskevaksi lainsäädännöksi. Lisäksi kaupunginvaltuuston kokouksessa pidettiin kyselytunti ja käsiteltiin muun muassa Tennispalatsin tontin vuokrausperiaatteiden muutoksia.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme