Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevää ei havaittu, uimarantojen kuntotarkastukset käynnissä

Jaa

Sinilevää ei havaittu tällä viikolla millään uimarannalla. Myös merivesinäytteissä sinilevien määrät olivat hyvin alhaisia.

Sinilevää ei havaittu. Helsingin kaupungin uimarantojen kunto tarkastetaan tällä ja ensi viikolla.
Sinilevää ei havaittu. Helsingin kaupungin uimarantojen kunto tarkastetaan tällä ja ensi viikolla.

Yleensä sinilevähavainnot uimarannoilla lisääntyvät heinäkuussa. Mikäli lämmin sää jatkuu, havaintoja voidaan tehdä jo aiemminkin.

Ympäristöpalveluiden tarkastajat tekevät parhaillaan tarkastuksia uimarannoilla. Tarkastuksissa tutkitaan erityisesti rantojen siisteys ja jätehuolto sekä wc-, pukeutumis- ja suihkutilojen siisteys, riittävyys ja kunto. Myös rantojen opasteet ja tiedotteet tarkastetaan. Tarkastukset jatkuvat vielä ensi viikon alussa ja havainnoista tiedotetaan ensi viikolla.

Uimavesinäytteitä ei tällä viikolla otettu. Ensi viikolla näytteitä otetaan lännen ja joenrannan uimarannoilta sekä idästä suurilta uimarannoilta.

Uimakausi alkaa 15. kesäkuuta ja kestää elokuun loppuun saakka. Helsingin ympäristöpalvelut valvoo uimakauden ajan rantojen hygieniaa sekä veden laatua. Lisäksi näytteenoton yhteydessä seurataan veden lämpötilaa ja aistinvaraista laatua, kuten muun muassa jätteiden, öljyn ja sinilevien esiintymistä.

Ei muutoksia levämäärissä Helsingin merialueella

Merivesi Helsingin edustalla on lämmennyt hieman viime viikosta ja on noin 13–15 astetta. Suojaisemmilla lahtialueilla vesi voi olla yli 20 astetta.

Merivesinäytteitä otettiin tällä viikolla laajalti koko Helsingin edustalta, ja sinilevien määrät olivat kaikkialla hyvin alhaisia. Kasviplanktonin määrä oli sen sijaan hieman runsaampi kuin samaan aikaan viime vuonna.

Tämän viikon voimakkaat tuulet sekä aallokko ovat sekoittaneet levät vesipatsaaseen eikä levien pintaesiintymiä ole päässyt muodostumaan. Kun lämpötila nousee ja tuulet laantuvat, voi pintaesiintymiä jälleen muodostua. Nyt onkin hyvä hetki nauttia raikkaasta pulahduksesta virkistävillä aalloilla.

Meriveden pinta on tällä hetkellä hieman teoreettista keskiveden korkeutta matalammalla, mutta sen ennustetaan nousevan viikonloppua kohti mentäessä. Merenpinnan korkeuteen vaikuttavat ilmanpaine, tuuliolosuhteet sekä virtaus Tanskan salmista Itämereen. Korkeapaineen vallitessa merenpinta painuu alas ja matalapaineen aikaan vesi on korkeammalla.

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla.

www.hel.fi/uimavesi

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta https://ulkoliikunta.fi/

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä:

www.hel.fi/merivesi (meriveden laatu) meri.hel.fi (veden lämpötila, merisää ja aallokko)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat:
ympäristötarkastaja
Lotta Kivikoski
ympäristöpalvelut
puh. 040 3341614,
uimavesilaatuvalvonta@hel.fi

Merialue:
tutkimusavustaja
Anni Jylhä-Vuorio
ympäristöpalvelut
puh. 040 5732051
anni.jylha-vuorio@hel.fi

Kuvat

Sinilevää ei havaittu. Helsingin kaupungin uimarantojen kunto tarkastetaan tällä ja ensi viikolla.
Sinilevää ei havaittu. Helsingin kaupungin uimarantojen kunto tarkastetaan tällä ja ensi viikolla.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevätilanne rauhallinen Helsingin uimarannoilla ja ulompana merellä10.7.2020 14:01:07 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin suurilta uimarannoilta. Marjaniemen, Rastilan sekä Iso Kallahden rantojen veden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen bakteerien vuoksi, ja rannoilta otettiin uusintanäytteet. Marjaniemen uusintanäyte oli hyvänlaatuinen. Rastilan ja Iso Kallahden uusintanäytteet valmistuvat ensi viikon alussa. Kohonneet bakteeripitoisuudet johtuvat todennäköisesti viime aikojen runsaista sateista, jotka ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maalta uimaveteen. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uimavesien bakteeripitoisuudet paikoitellen koholla – sinilevät vähentyneet merialueilla3.7.2020 14:32:28 EESTTiedote

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin pieniltä uimarannoilta sekä saarten uimarannoilta. Viime aikojen runsaat sateet ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maanpinnalta uimaveteen. Tämä on todennäköinen syy siihen, että Suomenlinnan ja Uunisaaren rannoilla bakteeripitoisuudet olivat koholla. Näiltä rannoilta on otettu uusintanäytteet, joiden tulokset valmistuvat ensi viikolla. Muiden rantojen tutkitut näytteet olivat hygieeniseltä laadultaan hyviä. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme