Pirkanmaan ELY-keskus

Sinilevää havaittu kuudella järvellä Pirkanmaalla

Jaa

Sinilevää on havaittu Tampereella, Nokialla, Kangasalla, Pälkäneellä ja Valkeakoskella. Kansalaishavaintoja on lisäksi myös Lempäälästä ja Hämeenkyröstä. Arvioi levätilanne aina ennen uimista. Leväpitoista vettä ei tule niellä tai käyttää saunavetenä.

Pyynikin uimarannalla Tampereella on havaittu vähäinen määrä sinilevää. Kuva Kati Ojala
Pyynikin uimarannalla Tampereella on havaittu vähäinen määrä sinilevää. Kuva Kati Ojala

Viikolla 25 Pirkanmaalla havaittiin sinilevää kahdeksalla valtakunnallisen leväseurannan havaintopaikalla. Tampereen eteläpuolisella Pyhäjärvellä havaittiin hieman sinilevää kolmessa paikassa: Pyynikin uimarannalla Tampereella, sekä Nokian Maatialanlahdessa ja Lehtiniemessä. Hieman sinilevää havaittiin myös Kangasalan Kirkkojärvessä, Nokian Tottijärvessä, Pälkäneellä Pälkänevedessä ja Valkeakoskella Mallasvedessä ja Vanajavedessä. Sinilevää on Järviwikin leväbarometrin mukaan edelleen ajankohdan keskiarvoon nähden hieman enemmän.

Asiantuntijahavaintojen lisäksi Järviwikiin kirjattiin viikon aikana kansalaishavaintoja Hämeenkyrön Järvenkylänjärvestä ja Lempäälän Höytämönjärvestä. Kaikki vesien äärellä oleilevat voivat merkitä yleisöhavaintoja Järviwikiin Havaintolähetin avulla.

Muista arvioida levätilanne ennen kuin pulahdat vilvoittelu-uinnille

Juhannukseen kuuluu perinteisesti saunominen ja uiminen. Muista kuitenkin tarkistaa levätilanne ennen uimista! Levän määrä voi vaihdella nopeastikin, kun levälautat kasaantuvat ja hajoavat jälleen tuulen vaikutuksesta.

Jos levää näkyy vain vähän, on uiminen vielä turvallista, kunhan vettä ei niellä. Lapsia ja lemmikkieläimiä ei tulisi päästää lainkaan uimaan, jos vedessä on näkyvästi sinilevää. Sinileväistä vettä ei tulisi käyttää löylyvetenä, sillä kiukaalla höyrystyvät levämyrkyt ovat erittäin haitallisia hengitettyinä.

Rauhallista juhannusta!

Järviwiki:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Vesienhoidon asiantuntija Salla Taskinen, p. 0295 036 150
Sähköposti on muotoa etunimi.sukunimi@ely-keskus.fi

Kuvat

Pyynikin uimarannalla Tampereella on havaittu vähäinen määrä sinilevää. Kuva Kati Ojala
Pyynikin uimarannalla Tampereella on havaittu vähäinen määrä sinilevää. Kuva Kati Ojala
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Teiskontien jalankulku- ja pyöräilyväylän liikennettä ohjataan työnaikaisille kiertoreiteille12.7.2021 08:00:00 EEST | Tiedote

Teiskontien polkupyöräliikennettä ohjataan vaiheittain kiertotielle Pirkanmaan ELY-keskuksen, Tampereen kaupungin ja Fintraffic Tie Oy:n yhteistyössä parannettavalla Tampereen Teiskontien jalankulku- ja pyöräilyväylällä. Teiskontien työmaatauluihin ensi viikolla ilmestyvät QR-koodit tarjoavat pyöräilijöille lisätietoja vaihtoehtoisista kulkureiteistä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme