Pirkanmaan ELY-keskus

Sinilevähavainnoissa oli nyt ennätys Pirkanmaalla – syksylläkin levät voivat lisääntyä

Jaa

Pirkanmaalla on tehty tämän kesän ennätys sinilevähavainnoissa. Sinilevää on havaittu 17 valtakunnallisella levähavaintopaikalla, ja yleisöhavaintoja sinilevistä on usealta järveltä.

Jos vedessä on runsaasti sinilevää, siinä ei tule uida eikä vettä silloin tule käyttää. Kuva: Jussi Iso-Tuisku
Jos vedessä on runsaasti sinilevää, siinä ei tule uida eikä vettä silloin tule käyttää. Kuva: Jussi Iso-Tuisku

Runsaasti sinilevää on havaittu Ikaalisissa Kyrösjärven Hämylänlahdella ja Toivolansaaren uimarannalla, Sastamalan Houhajärvessä, Kangasalan Kirkkojärvessä, Pyhäjärvessä Vesilahden kirkonkylän rannassa sekä Nokialla Pyhäjärven Halkoniemen uimarannalla ja Lehtiniemessä

Vähän sinilevää havaittiin Nokialla Kuloveden Naarlahdessa, Pyhäjärvessä Nokian Maatialanlahdella ja Lempäälän Mäyriänrannassa ja Lempoisten uimalassa, Sastamalan Liekovedellä, Kangasalan Vesijärvellä ja Ukkijärvellä, Vanajavedessä Sääksmäen siltojen kohdalla, Pirkkalan Kranstolpan uimarannalla, sekä Kyrösjärven Paijalanrannassa Ylöjärvellä.

Lisäksi rotarien seuraamalla Pyhäjärven Kirkkolahdella havaittiin hieman levää.
Yleisöhavaintoja sinilevistä on tehty Vanajavedeltä, Pyhäjärveltä, Siitinjärveltä, Vaskiveden Kaltinlahdelta ja Koronselältä, Ylistenjärveltä, Iso Pihlajajärveltä, Alajärveltä, Pitkävedeltä, Mallasvedeltä, Ruovedeltä ja Keihäsjärveltä.

Järviwikin leväbarometrin mukaan sinileviä on ajankohtaan nähden selvästi keskimääristä enemmän.

Sinilevät syksyllä

Sinilevät lisääntyvät syksyllä, kun pintavedet alkavat jäähtyä ja alempien vesikerrosten fosfori nousee levien ulottuville. Myös runsaat sateet ovat huuhtoneet ravinteita ranta-alueilta levien käyttöön.

Selvästi sinileväpitoista vettä ei tule käyttää ihmisten tai eläinten juomavetenä eikä myöskään löylyvetenä. Vettä ei suositella käytettävän pesu- tai tiskivetenä eikä syötäviksi tarkoitettujen kasvien kasteluun. Selvästi sinileväpitoisessa vedessä ei tule uida eikä päästää lemmikkieläimiäkään uimaan.

Järviwiki:

Muut verkkopalvelut:

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Ylitarkastaja Anu Peltonen, p. 0295 036 367, etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi

Kuvat

Jos vedessä on runsaasti sinilevää, siinä ei tule uida eikä vettä silloin tule käyttää. Kuva: Jussi Iso-Tuisku
Jos vedessä on runsaasti sinilevää, siinä ei tule uida eikä vettä silloin tule käyttää. Kuva: Jussi Iso-Tuisku
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Pirkanmaan ELY-keskus
Pirkanmaan ELY-keskus
Yliopistonkatu 38, PL 297
33101 Tampere

http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-pirkanmaa

Huolehdimme sujuvasta arjesta; teiden rakentamisesta ja niiden kunnosta, ympäristön tilasta ja suojelusta sekä yritysten tukemisesta. Maakunnan kehittäjänä ja rahoituksen myöntäjänä teemme ELY-keskuksessa päivittäin työtä kestävän tulevaisuuden ja Pirkanmaan parhaaksi. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Pirkanmaan ELY-keskus

Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää tarkennuksia Lylyharjun tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmaan14.9.2021 08:30:00 EEST | Tiedote

Pirkanmaan ELY-keskus on antanut yhteysviranomaisena lausuntonsa Ilmatar Lylyharju Oy:lle tuulivoimahankkeen ympäristövaikutusten arviointiohjelmasta. Hanke sijoittuu Kihniön, Kurikan ja Parkanon kuntien alueille. Arvioitavat vaikutukset ulottuvat myös Satakuntaan. Yhteysviranomaisena Pirkanmaan ELY-keskus edellyttää tarkennuksia YVA-ohjelmaan muun muassa luonnon monimuotoisuuteen liittyen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme