Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Sinilevähavainnot vähentyneet Kaakkois-Suomessa

Jaa

Viikoittaisilta vakiopaikoilta ilmoitettujen havaintojen perusteella levämäärät Kaakkois-Suomen järvillä ja rannikolla ovat huomattavasti vähentyneet kuluneen viikon aikana. Myöskään yleisöhavaintoja runsaista levämääristä ei alueelta ole tullut. Todennäköisesti sinilevää kuitenkin edelleen esiintyy tietyillä rehevillä järvillä. Haapasaaren ja itärajan tuntumasta, Santion-Huovarin alueelta saatujen tietojen perusteella vedet ovat rannikolla tuulten seurauksena sekoittuneet ja kirkastuneet eikä sinilevää pintavesikerroksessa enää havaittu. Pilvisyyden takia Tarkka-palvelun satelliittikuvien käyttö rannikkovyöhykkeen yleistilanteen tarkistamisessa rannikolla on rajoittunutta.

Alkuviikon voimakkaiden tuulten seurauksena pintavedet ovat sekoittuneet.
Alkuviikon voimakkaiden tuulten seurauksena pintavedet ovat sekoittuneet.

Sinilevätilanne järvissä ja rannikolla

Sinilevähavainnot ovat yleisesti vähentyneet ja levämäärät Kaakkois-Suomen järvillä ovat saatujen havaintojen perusteella vähäisiä. Vakiohavaintopaikoilla ei ole havaittu levää. Alkuviikon vesistönäytteenottojen yhteydessä on muutamalla Etelä-Karjalan järvellä havaittu hyvin vähäinen määrä sinilevää vesikerroksiin sekoittuneena. Suomen ympäristökeskuksen ylläpitämän Tarkka-palvelun yksittäisten, osin pilvettömien päivien satelliittikuvista tulkittuna sinilevää todennäköisesti kuitenkin edelleen esiintyy esimerkiksi tietyillä rehevillä järvillä, kuten Lappeenrannan Haapajärvellä ja Hanhijärvellä.

Kaakkois-Suomen rannikon edustalla levämäärät näyttävät vähentyneen edellisviikoista. Alkuviikon voimakkaiden tuulten seurauksena pintavedet olivat sekoittuneet ja havaintojen perusteella kirkastuneet ainakin itäisimmällä ulkosaaristovyöhykkeellä. Sinilevää ei havaittu yhdelläkään ilmoitetuista havaintopaikoista. TARKKA-palvelun pintalevä-tulkinnan mukaan avomerellä ja ulkosaaristossa ei viimeisimpien tulosten mukaan ole ollut sinilevää pintavedessä. Sisälahdilla, kuten Virolahden sisäosalla sinilevän esiintyminen on voinut olla mahdollista. Alkuviikon aikana vallinnut pilvinen sää ei ole mahdollistanut TARKKA-palvelun tosivärikuvien hyväksikäyttöä saaristovyöhykkeen levätilanteen arvioinnissa.

Kaakkois-Suomen järvissä pintaveden lämpötilat ovat edelleen yleisesti 20–23 astetta. Kaakkois-Suomen rannikolla veden pintalämpötilat olivat 20–21 asteen tuntumissa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Hydrobiologi Jouni Törrönen
s-posti: etunimi.sukunimi(at)ely-keskus.fi
puh. 0295 029 296

Kuvat

Alkuviikon voimakkaiden tuulten seurauksena pintavedet ovat sekoittuneet.
Alkuviikon voimakkaiden tuulten seurauksena pintavedet ovat sekoittuneet.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan kestävä ja elinvoimainen Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kaakkois-Suomen työllisyyskatsaus, lokakuu 202222.11.2022 08:21:46 EET | Tiedote

Työttömyyskehitys Kaakkois-Suomessa näyttää yhä hyvältä. Työttömien määrä jatkaa sekä Kymenlaaksossa että Etelä-Karjalassa laskuaan, ja mittaushistoriassa työttömyysluvut ovat (vuodesta 2006 eteenpäin) lokakuun matalimmat. Syyskuusta työttömien määrä on noussut, mutta ei kovin paljon, ja samankaltaista muutosta on mittaushistoriassa monena aiempanakin vuonna. Näyttää kuitenkin siltä, että ainakin reippain työttömyyden aleneminen alkaa olla takanapäin. Uusien avointen työpaikkojen määrä laski viime vuodesta sekä Kaakossa (-14 %) että koko Suomessa (-13 %). Nyt auki olleiden paikkojen määrä on silti lokakuisessa mittaushistoriassa toiseksi suurin.

Liikenne Husulan tunnelissa V-putkessa Haminassa ohjataan kiertotielle huolto- ja korjaustöiden vuoksi 28.11. klo 9.00–02.12. klo 12.00 väliseksi ajaksi21.11.2022 09:10:21 EET | Tiedote

Valtatiellä 7/E18 Haminan ohikulkutiellä sijaitseva Husulan tunneli suljetaan V-putken osalta 28.11.2022 klo 9.00 - 02.12.2022 klo 12.00 välisenä aikana tunnelin huolto- ja korjaustöiden ajaksi. Vaikutus on Vaalimaan suuntaan ja liikenne ohjataan tunnelin varareitille. Tunnelin putki avataan heti liikenteelle huolto- ja korjaustöiden päätyttyä. Tunnelin sulkemisessa on kelivaraus, ja huonon keliennusteen vuoksi tunnelin sulkeminen voidaan peruuttaa hyvin lyhyellä varoitusajalla.

Puustoa poistetaan Partakoskentien varrelta Savitaipaleella31.10.2022 14:28:26 EET | Tiedote

Kaakkois-Suomen ELY-keskus aloittaa tällä viikolla puuston poiston maantiellä 409 (Partakoskentie) Savitaipaleella. Työt aloitetaan Kärnäkosken linnoitukselta edeten kohti Savitaipaleen kirkonkylää. Puustoa poistetaan tiealueelta ja sen suoja-alueelta tien kuivatuksen ja turvallisuuden parantamiseksi. ELY-keskus on tiedottanut tiealueen naapuritonttien omistajia hankkeesta. Jokaisen yksityisen maanomistajan tila katselmoidaan ennen puuston poistoa, mikäli sille kohdistuu toimenpiteitä. Puiden poistotyön tekee Koumet Oy.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme