Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Sinilevähavaintoja tehty runsaasti pohjalaismaakunnissa (Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus)

Jaa

Viikolla 33 Pohjanmaalla, Etelä-Pohjanmaalla ja Keski-Pohjanmaalla sijaitsevista Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen virallisista leväseurantapisteistä sinilevää havaittiin yhdeksällä havaintopaikalla.

Merialueilla sinilevää havaittiin hiemanMaalahden Bergöfjärdenillä,Mustasaaren Lilla Tjärubådanin edustalla Iskmo Lillön länsipuolella, Vöyrin Storbådanilla ja Kokkolan edustalla Repskäretin itäpuolella. Runsaasti sinilevää havaittiin Kaskisten edustalla Sydbottenin rannikkoalueella. Rotarien sinileväseurannassa sinilevää havaittiin runsaasti Kaskinen-Siipyy havaintopisteellä Skatskärinlahdessa. Sisävesillä sinilevää havaittiin hieman Lappajärven Kivitipun rannassa, Kuortaneenjärvellä Länsirannan edustalla sekä Ähtärinjärven Ähtärinrannan koulun ja Suninsalmen havaintopaikoilla. Ähtärinjärvellä tehtiin lisäksi Ähtärin ympäristönsuojelutoimiston toimesta havainto vähäisestä sinileväesiintymästä Karvanlahdessa sekä runsaasta esiintymästä Ähtärinsalmessa. MyösKeski-Pohjanmaan ympäristöterveydenhuollon havaintopaikalla Halsuanjärvellä tehtiin havainto runsaasta sinileväesiintymästä.

Kansalaishavaintoja saatiin myös runsaasti. Merialueilla sinilevää havaittiin hieman Maalahdessa Rankelön ja Malastenarnan välisellä merialueella ja Fäliskäretin itäpuolella, MustasaarenSödra Vallgrundin eteläpuolella Gloppetin merialueella ja Iskmon edustalla Gingergrundin länsipuolella, Vöyrin Lövsundin edustalla sekä Kokkolan Laajalahden uimarannalla. Runsaasti sinilevää havaittiin Kristiinankaupungin Murgrundin pohjoispuolella ja Gåsgrundin luoteispuolella. Sisävesiltä saatiin kansalaishavainto runsaasta sinileväesiintymistä Evijärven Kettusaaren koillisrannalta ja Lappajärven Karvalan rannalta erittäin runsaasta sinileväesiintymästä.

Sinilevähavainnon voi ilmoittaa Järvi-meriwikin verkkopalveluun (www.järviwiki.fi) tai vesi.fi -karttapalveluun tai käyttämällä Havaintolähettiä. Sinilevähavainnoin voi ilmoittaa myös Etelä-Pohjanmaan ELY-keskuksen leväseurantapuhelimen numeroon 0295 027 990.

Viikon 33 aikana lämmennyt sää nosti pintavesien lämpötilaa vuodenaikaan nähden yli keskiarvon molemmissa Ympäristöhallinnon havaintopaikoissa Pohjanmaan alueella. Sekä Närpiön Hinjärvellä, että Lappajärven Halkosaaressa pintaveden lämpötilaksi mitattiin eilen 22 astetta. Rotarien seurantapaikalla Kaskinen-Siipyy Skatskärinlahdessa pintaveden lämpötilaksi mitattiin myös 22 astetta tiistaina.

Suomen ympäristökeskuksen TARKKA-palvelun satelliittikuvista pilvettömät kuvat ovat maanantailta, joissa sinilevälauttaa näkyy voimakkaimmin Maalahden Bergöfjärdenillä ja Gloppetin merialueella Vaasasta etelään. Sinileväesiintymät ovat usein kuitenkin paikallisia ja tuuli- ja sääolosuhteet voivat muuttaa tilanteen nopeasti. Lämmin sää kiihdyttää sinilevän kasvua.

Sinilevän tunnistaa yleensä sinertävän tai kellertävän vihreästä väristä, ja levä on rakenteeltaan hajoavaa. Sinilevä ei tartu tikkuun, jos sitä yrittää nostaa. Jos sinilevää ottaa lasiin ja antaa sen seistä siinä noin tunnin, nousee sinilevä veden pintaan. Leväepäilyn kohdatessa on aina hyvä noudattaa erityistä varovaisuutta, eikä vettä sauna-, kastelu ja pesuvetenä tule käyttää. Erityisesti pienet lapset ja lemmikkieläimet on syytä pitää poissa leväpitoisen veden lähettyviltä.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Leväseurantapuhelin: 0295 027 990

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten
Päätoimipaikka Seinäjoki: Alvar Aallon katu 8, PL 156
Vaasa: Wolffintie 35 | Kokkola: Pitkänsillankatu 15

0295 027 500http://www.ely-keskus.fi/etela-pohjanmaa

Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus on monialainen, alueellinen toimija. Haluamme edistää alueemme elinvoimaa, kestävää kasvua ja hyvää tulevaisuutta sekä hyvinvointia ja sisäistä turvallisuutta. Hoidamme elinkeinoihin, ympäristöön ja liikenteeseen liittyviä tehtäviä asiakkaidemme eli ihmisten, yritysten ja yhteisöjen hyväksi. Teemme työtämme Etelä-Pohjanmaan lisäksi Pohjanmaan ja Keski-Pohjanmaan alueilla ympäristö- ja liikenneasioissa.

ELY-keskusten valtakunnallisia tiedotteita voit lukea täältä: ELY-keskukset

NTM-centralen i Södra Österbotten är en branschövergripande, regional aktör. Vi vill främja livskraft, hållbar tillväxt, en god framtid samt välstånd och intern säkerhet i regionen. Vi sköter uppgifter i anslutning till näringslivet, miljön och trafiken för våra kunders, dvs. människors, företags och sammanslutningars bästa. Vi är verksamma utöver i Södra Österbotten även i Österbotten och Mellersta Österbotten i fråga om miljö- och trafikfrågor.

NTM-centralernas riksomfattande pressmeddelanden kan du läsa här: NTM-centralerna

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Etelä-Pohjanmaan ELY-keskus | NTM-centralen i Södra Österbotten

Jääskänjärven kalatie on valmistunut ja järven tilapäinen vedenpinnan laskeminen alkanut (Etelä-Pohjanmaa)28.9.2022 12:00:00 EEST | Tiedote

Jääskänjärven (Alavus) säännöstelyn muutokseen ja järven kunnostushank-keeseen kuuluva kalatien rakentaminen ja säännöstelypadon kunnostus on valmistunut rakenneteknisten töiden osalta. Säännöstelypadon luukkuko-neistojen asennustyöt ovat käynnissä. Järven tilapäinen vedenpinnan las-keminen on aloitettu syyskuussa säännöstelypadon kunnostuksen ja kalatien rakentamisen valmistuttua.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme