Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Sinileväkesä oli rauhallinen Kaakkois-Suomen vesillä

Jaa
Kaakkois-Suomen leväseurannan havaintopaikoilla kesä sujui rauhallisesti. Suurimmalla osalla järvistä ei levää havaittu kuin joitakin yksittäisiä kertoja. Myös rannikon sisä- ja ulkosaaristoalueella levätilanne säilyi pääosin hyvänä.
Syksyinen maisema suolammelta.
Syksyinen maisema suolammelta.

Sinilevää vain hieman tai ei ollenkaan

Runsaasti levää havaittiin kesän aikana neljällä havaintopaikalla, Saimaan Huhtiniemessä, Simpelejärven Rantapuiston uimarannalla ja Haapajärvellä Lappeenrannassa sekä Kaakkois-Suomen rannikolla lähinnä Virolahdella ja sen edustalla.

Imatran Immalanjärvellä oli viime kesänä ainut havaintopaikka, jossa kerran havaittiin erittäin runsaasti levää. Sielläkin havaintoja oli vain yksi, muuten järvellä ei sinilevää ole havaittu ollenkaan.

Hieman levää havaittiin säännöllisesti sisäsaaristoalueista Virolahdella ja ulkosaaristossa Haapasaaren havaintoalueella. Satelliittikuvien perusteella sinilevää esiintyi pintavedessä Kaakkois-Suomen rannikkovesiä runsaammin ja alueellisesti kattavammin Haapasaaren eteläpuoleisella avomerialueella sekä toisaalta alueella, joka ulottui Uudenmaan rannikkovesiltä ajoittain Pyhtään Kaunissaaren ja Pitkäviirin tienoille. Sisävesillä Lappeenrannan Haapajärvellä on leviä havaittu hieman koko kesän ajan.

Leväbarometrissä ensimmäinen sisävesien levähavaintojen runsastuminen on juhannuksen tietämissä ja toinen piikki on heinäkuun puolessa välissä. Merialueilla on havaintoja ollut aika niukalti, mutta eniten havaintoja oli kesäkuun lopulla, ajankohdaltaan hiukan myöhemmin kuin sisävesillä. Aikaisempien vuosien tilannetta kuvaavan barometrin ennusteet eivät pitäneet täysin paikkaansa tänä vuonna, vaan levähavainnot tulivat merialueille aikaisemmin ja järville myöhemmin kuin aikaisempina vuosina.

Leväkesä oli vaihteleva sekä järvillä että Suomenlahdella

Sinilevätilanne on vaihdellut kesän aikana sekä järvillä että merialueilla valtakunnallisestikin. Sinilevän määrä oli merialueilla huipussaan poikkeuksellisesti jo heinäkuun puolivälissä. Sisävesilläkin kevään ja alkukesän aurinkoinen ja tyyni sää sekä lämpimät vedet kiihdyttivät sinilevien kasvua, minkä seurauksena levät alkoivat runsastua monilla valtakunnallisen sinileväseurannan havaintopaikoilla tavallista aiemmin. Tästä huolimatta havaintopaikoilla sinileväkukintoja havaittiin heinäkuun puolivälin jälkeen suurimmassa osassa maata keskimääräistä vähemmän. 

Suomenlahdella sinileväkukintoja hillitsi sopivien fosforiravinteita pintaan nostavien sekoittumisjaksojen ja näitä seuraavien pitempien tyynten jaksojen vuorottelun puuttuminen.

Valtakunnallinen sinileväbarometri pysyi koko heinäkuun lopun tavanomaista alhaisemmissa lukemissa. Elokuun alussa Suomen rannikoilla tapahtui lähes kauttaaltaan kumpuamista, jossa alempi kylmä vesimassa nousi pintaan. Kylmän veden kumpuaminen vähensi sinileväkukintojen muodostumista entisestään. Sinileväpitoinen pintavesi väistyi syvemmältä nousseen vesimassan tieltä ja lisäksi pintaveden lämpötila laski voimakkaasti. Kumpuamistilanne jatkui ja viileässä vesimassassa sinilevät eivät päässeet tehokkaasti hyödyntämään syvemmältä noussutta fosforiravinnetta. Tämä vaikutti hillitsevästi sinilevien määrään vedessä.

Erityisesti Suomenlahden osalta sinileväkesä muodostui näistä syistä helteistä huolimatta hyvin erilaiseksi kuin esimerkiksi vuonna 2018. Tällöin niin ikään helteiden lämmittämä merivesi, Itämeren pääaltaalta pohjanläheisten fosforiravinteiden pintaan sopivasti nostavien sekoittumisjaksojen ja näitä seuranneen pitempien tyynien jaksojen seurauksena, Suomenlahden sinilevätilanne kehittyi erityisen pahaksi. Vastaavanlaisia sinilevien biomassan kasvun ja pintalauttojen muodostumisen kannalta suotuisia olosuhteita ei tänä kesänä Suomenlahdella ollut.

Avomerialueidemme osalta tuuliolot olivat olennainen osasyy siihen, miksi sinilevät eivät kertyneet massoina pintalautoiksi kuluneen kesän aikana.

Sinilevähavaintoja kerättiin Järvi-meriwikiin vielä syyskuunkin ajan, mutta Kaakkois-Suomessa ei vakiohavaintopaikoilla levää ole havaittu.

Avainsanat

Kuvat

Syksyinen maisema suolammelta.
Syksyinen maisema suolammelta.
Lataa
Kaakkois-Suomen levähavaintojen leväbarometri joka kertoo pitkän aikavälin leväesiintymien trendin ja vihreissä pylväissä tämän vuoden tilanteen
Kaakkois-Suomen levähavaintojen leväbarometri joka kertoo pitkän aikavälin leväesiintymien trendin ja vihreissä pylväissä tämän vuoden tilanteen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Kaakkois-Suomen ELY-keskus
Salpausselänkatu 22 (PL 1041)
45101 Kouvola

0295 029 000http://www.ely-keskus.fi/web/ely/ely-kaakkois-suomi

Kaakkois-Suomen ELY-keskus on valtion viranomainen, joka edistää alueellista kehittämistä hoitamalla valtionhallinnon toimeenpano- ja kehittämistehtäviä Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa. ELY-keskus hoitaa elinkeinoihin, työvoimaan, osaamiseen, liikenteeseen ja infrastruktuuriin sekä ympäristöön ja luonnonvaroihin liittyviä tehtäviä.

Kaakkois-Suomen ELY-keskus kehittää ja tukee taloudellista, sosiaalista ja ekologisesti kestävää hyvinvointia. ELY-keskus toimii tiiviissä yhteistyöverkostossa alueen, kansalaisten, yritysten, yhteisöjen ja muiden toimijoiden hyväksi tavoitteenaan elinvoimainen, kestävä ja saavutettava Kaakkois-Suomi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Kaakkois-Suomen ELY-keskus

Kesänopeuksiin aletaan siirtyä 8.4. alkaen Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa5.4.2024 08:33:02 EEST | Tiedote

Talvi- ja pimeän ajan nopeusrajoitusten poisto aloitetaan Kaakkois-Suomen ELY-keskuksen alueella Kymenlaaksossa ja Etelä-Karjalassa maanantaina 8.4.2024, mikäli sää- ja keliolosuhteet sen sallivat. Koko maassa on määrä palata kesäajan nopeusrajoituksiin huhtikuun loppuun mennessä. Tielläliikkujien on otettava kevään mahdollisesti vaihtelevat olosuhteet huomioon niin ajamisessa kuin rengasvalinnassakin.

Imatran seutukunnalle valmistellaan äkillisen rakennemuutoksen suunnitelmaa4.4.2024 14:23:44 EEST | Tiedote

Stora Enso uutisoi keskiviikkona muutosneuvottelujen alkamisesta Imatran tehtailla ensi viikolla. Muutosneuvottelut kestävät alustavan arvion mukaan kuusi viikkoa ja niiden tuloksena vähennyksiä voidaan tehdä maksimissaan 120 henkilön verran. Useista toimijoista koostuva ryhmä kokoontui tänään torstaina keskustelemaan siitä, kuinka mahdollisesti työttömiksi jääviä henkilöitä voidaan tukea. Mukana olivat edustajat Stora Ensolta, Imatran kaupungilta, Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta, Kaakkois-Suomen TE-toimistosta, Etelä-Karjalan maakuntaliitosta, Imatran Seudun Kehitysyhtiöstä, Lappeenrannan kaupungilta, Etelä-Karjalan Yrittäjistä ja Etelä-Karjalan kauppakamarista sekä useita henkilöitä työ- ja elinkeinoministeriöstä.

Kaakkois-Suomen maaseudun elinvoimaa parantaviin hankkeisiin on haettavissa tänä vuonna lähes 10 miljoonaa euroa2.4.2024 13:23:59 EEST | Tiedote

Kaupunkikeskustojen ulkopuolella sijaitsevien yritysten investointeihin ja kehittämiseen on haettavissa tänä vuonna runsaasti EU:n maaseuturahoitusta Kaakkois-Suomen ELY-keskuksesta ja alueen neljästä Leader-ryhmästä. Ympäristö- ja ilmastotoimiin liittyvät teemahaut tuovat oman lisänsä kehittämishankkeitten rahoituspalettiin. Euroopan maaseuturahastosta tuetaan yritysten sekä yhteisöjen investointeja ja kehittämistoimia, jotta maaseudulla palvelut ja elämänlaatu paranisivat ja kaupunkikeskustojen ulkopuolelle syntyisi lisää yritystoimintaa ja työpaikkoja.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye