Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Sinilevätilanne rauhallinen Helsingin uimarannoilla ja ulompana merellä

Jaa

Uimavesinäytteet otettiin tällä viikolla itäisen Helsingin suurilta uimarannoilta. Marjaniemen, Rastilan sekä Iso Kallahden rantojen veden mikrobiologinen laatu oli heikentynyt vedessä havaittujen bakteerien vuoksi, ja rannoilta otettiin uusintanäytteet. Marjaniemen uusintanäyte oli hyvänlaatuinen. Rastilan ja Iso Kallahden uusintanäytteet valmistuvat ensi viikon alussa. Kohonneet bakteeripitoisuudet johtuvat todennäköisesti viime aikojen runsaista sateista, jotka ovat huuhtoneet epäpuhtauksia maalta uimaveteen. Viimeisimmät tutkimustulokset ovat näkyvillä rantojen ilmoitustauluilla.

Uimarannoilla veden lämpötila on hieman laskenut viime viikosta tuulisten ja viileiden säiden vuoksi. Veden lämpötila vaihteli tutkituilla rannoilla pääosin 17-19 asteen välillä. Sinilevätilanne on edelleen rauhallinen Helsingin uimarannoilla. Sinilevää ei havaittu näytteenoton yhteydessä millään rannalla.  

Merivedet viilenneet Helsingin edustalla

Meriveden pintalämpötila on laskenut viime viikosta. Lämpötila on Helsingin edustalla noin 13-17 astetta. Se on tippunut vuodenaikaan nähden lähes tavanomaiselle tasolle, kun taas alkukesästä lämpötila oli tavallista korkeammalla.

Tällä viikolla Helsingin edustan merialueelta otetuissa kasviplanktonnäytteissä havaittiin sinilevää hyvin vähäisiä määriä. Tuulisena jatkunut sää on pitänyt sinilevät sekoittuneena vesipatsaaseen eikä laajoja sinilevän pintakukintoja ole päässyt muodostumaan. Pilvisyys ja laskeneet lämpötilat ehkäisevät osittain sinilevien runsastumisen. 

Sinilevätilanne voi muuttua nopeasti tuuli- ja lämpötilaolosuhteiden muuttuessa. Tuulisen ja pilvisen sään jatkuessa laajojen sinilevän pintakukintojen muodostuminen on kuitenkin lähipäivinä epätodennäköistä. 

Tietoa uimavesistä, levätilanteesta, veden lämpötilasta ja merisäästä 

Uimavesinäytteiden viimeisimmät tulokset ovat nähtävillä kunkin uimarannan ilmoitustaululla. Lisäksi uimavesinäytteiden tuloksista ja näytteenoton yhteydessä tehdyistä sinilevähavainnoista tiedotetaan kesän aikana Helsingin kaupungin Internet-sivuilla sekä viikoittaisilla mediatiedotteilla. 

Rantapelastajien päivittämät tiedot valvottujen uimarantojen sinilevätilanteesta ja uimaveden lämpötilasta löytyvät palvelusta. 

Helsingin edustan vesien tilaa voi seurata seuraavista lähteistä. 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Uimarannat
vs. terveysinsinööri
Anni Jylhä-Vuorio
puh. 040 3502043
anni.jylha-vuorio@hel.fi

Merialue

tutkija
Emil Vahtera
puh. 040 1530388
emil.vahtera@hel.fi

tutkimusapulainen
Annaliina Skyttä
puh. 040 6266429
annaliina.skytta@hel.fi

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala
Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

PL 58200, 00099 Helsingin kaupunki

09 310 2611http://www.hel.fi/kaupunkiymparisto

Kaupunkiympäristön toimiala huolehtii Helsingin kaupunkiympäristön suunnittelusta, rakentamisesta ja ylläpidosta, rakennusvalvonnasta sekä ympäristöön liittyvistä palveluista.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kaupunkiympäristön toimiala

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme