Sininauhaliitto

Sininauhasäätiö julkaisi oppaan erityisryhmien kotouttamisesta vihamielisille asuinalueille

Jaa
Sininauhasäätiö/Mediatiedote 11.2.2016. Asuinympäristö saattaa suhtautua kielteisesti vammaisiin, pakolaisiin, päihde- ja mielenterveyskuntoutujiin tai muihin erityisryhmiin. Ihmisten pelkoihin ja ennakkoluuloihin pystytään kuitenkin vaikuttamaan. Asuinaluelähtöisen ympäristötyön keinoin myös erilaisen naapurin voi saada tuntemaan olonsa tervetulleeksi ja noudattamaan yhteisiä sääntöjä.

Asenteisiin ja käyttäytymiseen vaikuttava työ on haastavaa, mutta ei mahdotonta. Erilainen naapuri -kirja kertoo ympäristötyön monimuotoisista työmetodeista ja käytännön kokemuksista.

Helsingissä kaupunki on pyytänyt Sininauhasäätiöltä oppitunteja alakoulujen suvaitsevaisuuskasvatuksen tueksi ja valinnut asuinaluelähtöisen ympäristötyön erääksi keskeiseksi kaupungin turvallisuustyön keinoksi. Sininauhasäätiön kehittämässä ympäristötyössä keskeistä onkin ihmisten pelkojen vähentäminen. Kirjan avulla näitä toimintamalleja voidaan levittää muualle Suomeen.

Kirjassa ääneen pääsevät asumispalveluyksiköiden asukkaat, heidän naapurinsa ja eri alojen ammattilaiset. Parhaimmillaan asuinaluelähtöisessä ympäristötyössä kohtaavat yhteistyön hengessä muun muassa asukasaktiivit, taiteilijat, virkamiehet, päättäjät sekä sosiaali- ja terveysalan ammattilaiset. Teos onkin tarkoitettu kaikille hyvästä naapurisovusta ja rakentavista ratkaisumalleista kiinnostuneille.

Kehittämispaikkana  Ruusulankatu

Sininauhasäätiön ympäristötyön kirjan juuret ovat Helsingissä sijaitsevassa Ruusulankadun asumispalveluyksikössä ja sen kehittämishankkeessa, jota on tukenut Raha-automaattiyhdistys. Ruusulankatu on ollut monessa mielessä Suomen vaikein paikka toteuttaa asuinaluelähtöistä ympäristötyötä.

Harva vauraassa Töölössä halusi naapurikseen pitkäaikaisasunnottomia, jotka kamppailevat päihde- ja mielenterveysongelmien kanssa. Vuosien varrella Ruusulankadulla tomaatit ovat lennelleet, nettiraivo rehottanut ja media kohissut naapuriston vastustuksesta, asuntojen hintojen laskusta sekä poliisin käynneistä. Kaikessa hiljaisuudessa ja ympäristötyön tuella erilaisista naapureista on kuitenkin tullut töölöläisia, jotka ovat osoittaneet monin tavoin arvostavansa omaa kotiaan ja naapuristoaan. Myös lähinaapurien vastustus on lieventynyt.

Ympäristötyössä on hyödynnetty mm. leppoisan koiran kanssa tehtäviä ympäristökierroksia, Hyvä naapuri -verkostoja, somea ja yhteiskunnallista vaikuttamista, tunnettujen asiantuntijoiden luentoja, alueen teatteria sekä tietenkin myös erityisryhmään kuuluvien asukkaiden omaa aktiivisuutta. Tällainen uusia toimintamuotoja luova työ ei ole aina helppoa, mutta se on mahdollista muuallakin. Siksi Sininauhasäätiö haluaa kertoa laajemmin hyväksi havaituista keinoista ja erilaisista kokemuksista. Tällaiselle työlle on Suomen nykyisessä ilmapiirissä suuri tarve.

Lisätiedot

Ympäristötyön erityisasiantuntija Satu Viskari, puh. 046 6031 105, etunimi.sukunimi@sininauha.fi

Satu Viskari, Pekka Lund ja Maarit Avellan: Erilainen naapuri. Asuinaluelähtöisen ympäristötyön menetelmiä ja kokemuksia. Sininauha-julkaisut 2015.Oppaan ovat kirjoittaneet Sininauhasäätiön ympäristötyön erityisasiantuntija Satu Viskari sekä Sininauhasäätiön ja -liiton tutkimuspäällikkö Pekka Lund ja viestintäpäällikkö Maarit Avellan. Kirjan esipuheen on kirjoittanut kirjailija, terapeutti Anja Snellman.

http://www.sininauha.fi/organisaatio/julkaisut/kirjat-ja-raportit/erilainen-naapuri 

Sininauhasäätiö vaikuttaa etenkin asunnottomuuden ja sen syiden vähentämiseen. Sininauhasäätiö täyttää ensi vuonna 60 vuotta ja se on vahva järjestö etenkin pääkaupunkiseudulla asumisen ja asumisen tuen tarjoajana. Säätiöllä on ympäristötyön lisäksi mm. asumisneuvontaa, kriisi- ja tukiasuntoja, asukasraateja, sosiaalista isännöintiä ja kaikille avoimia päiväkeskuksia.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Sininauhaliitto
Sininauhaliitto
Pasilanraitio 5, 2. krs
00240 HELSINKI

+358 50 5909 339http://www.sininauhaliitto.fi

Sininauhaliiton ja sen ympäri Suomea toimivan noin sadan jäsenyhteisön erityisosaamista ovat päihde- ja pelihaitat, riippuvuudet, mielenterveysongelmat, pitkäaikaisasunnottomuus sekä sosiaalinen työllistäminen.

Olemme ihmisen puolella.

#IhmisenPuolella #JärjestötIhmisenPuolella

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sininauhaliitto

Kaikki puhuvat vastuusta – Syntyykö Suomeen lisensseihin perustuva rahapelijärjestelmä perinteisen monopolijärjestelmän rinnalle?17.3.2023 14:11:14 EET | Kutsu

Tervetuloa Eettisesti kestävän rahapelien lisenssijärjestelmän ABC -tilaisuuteen ke 22.3.2023 kello 9.30–11 Tiltin tiloihin Hakaniemeen (Siltasaarenkatu 12 C, 6. krs, 00530 Helsinki; kulku Paasivuorenkadulta) tai etätapahtumaan. Rahapelijärjestelmän uudistaminen on ajankohtainen keskustelunaihe ennen vaaleja ja niiden jälkeen. Sininauhaliiton tilaisuus on tarkoitettu päättäjille, median edustajille ja Suomen rahapelijärjestelmästä kiinnostuneille.

Lisää työttömiä, nälkäisiä ja näköalattomia ihmisiä – Sininauhaliitto lähetti avoimen kirjeen ministereille Haatainen, Lintilä, Sarkkinen, Anderson, Blomqvist, Henriksson, Kiuru, Lindén, Mikkonen, Paatio ja Saarikko30.8.2022 20:43:30 EEST | Tiedote

Sininauhaliitto pyytää ministereitä vaikuttamaan esitykseen hallituksen ns. palkkatukiuudistuksen 100 %:n palkkatuen osalta, koska on kohtuutonta rajata palkkatuen mahdollisuuksia tilanteissa, joissa palkkatuki on ainoa työllistymiskeino.

Sininauhaliitto, Kuntoutussäätiö ja Silta-Valmennusyhdistys vaativat, että lausunnolla olevan palkkatukiuudistuksen taloudellisen toiminnan määrittely tarkennetaan25.5.2022 12:20:20 EEST | Tiedote

Parhaillaan on lausunnolla hallituksen esitys julkisesta työvoima- ja yrityspalvelusta annetun lain muuttamisesta. Jos esitys toteutuu, sen taloudellista toimintaa koskeva ehto tulee aiheuttamaan merkittäviä rajoitteita järjestöjen ja säätiöiden työllistämistoimiin. Vaikutukset heijastuisivat monella tavalla niin järjestöjen tukityöllistettyihin kuin muihinkin hauraisiin ihmisiin, jotka järjestöjen toimintaan ja tukitoimiin osallistuvat.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme
HiddenA line styled icon from Orion Icon Library.Eye