Luonnonvarakeskus

Siniristilippupelto juhlistaa satavuotiasta Suomea

Jaa

Suomen lipun käytöstä on asetettu monta sääntöä, ja esimerkiksi lipun nostamisen ja laskemisen aika on tarkkaan määritetty. Hyvän tavan mukaan lippu nostetaan hillityn arvokkaasti, eikä lippu ei saa missään vaiheessa koskettaa maata. Mutta entä jos lippu kasvaa maasta ja sen liehumisaikaa ei jostain syytä voikaan säätää tarkasti?

Näin nimittäin saattaa käydä Jokioisten Luonnonvarakeskuksen (Luke) pellavalippupellolla. Siniristilipun muotoon kylvetty sininen ja valkoinen pellavalajike sananmukaisesti kasvaa maasta ja muodostaa lippukuvion. 

– Olen jännittänyt, miten kylmä ja kostea sää vaikuttaa lippuprojektiin. Nyt huomaamme, että alkukasvukauden vaikeudet ovat jonkin verran kukintaa verottaneet. Mutta kuin sitkeä satavuotias Suomikin, jonka alkutaival oli myös vaikea, niin vaan pellava työntää itsenä taimelle ja kukkaan, Luken erikoistutkija Marjo Keskitalo sanoo.  

Luken työntekijät ovat hoitaneet pellavalippua arvokkaasti ja suunnitelmallisesti, ja lipun koko on suunniteltu tarkkaan virallisten ohjeiden mukaisesti.

– Kylvössä piti erikseen miettiä siemenmäärää ja kylvösuuntia, jotta myös ristikohdassa siniväritys olisi tasainen, Keskitalo kertoo.

Yleisö on tervetullut ihailemaan pellavalipun liehumista Luonnonvarakeskuksen pellolle

Aika: tiistai 18.7.2017 klo 12–13

Paikka: Jokioinen, Kirkkotien ja Rillitien välissä oleva pelto Humppilantien varrella

Lippuprojekti on osa FutureCrops-hanketta, jossa etsitään uusia kasvilajeja ja tapoja kiinnittää myös kuluttajien huomio pellon antimiin.

Lisätietoja:

Erikoistutkija Marjo Keskitalo p. 050 520 2296, marjo.keskitalo@luke.fi

Kuva: Siniristilipun muotoon kylvetty sininen ja valkoinen pellavalajike kukinnan alkuvaiheessa. Antti Laine, Luke.

FutureCrops – Uusia kasvilajeja tuotantoon, tietoa ja elämyksiä kysynnän ja liiketoiminnan tueksi on Luonnonvarakeskuksen koordinoima hanke. Hankekumppaneita ovat Ammattiopisto Livia, Kulttuuriyhdistys Kuvio, Maa- ja kotitalousnaisten keskus ry sekä Suomen maatalousmuseo Sarka.

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Luonnonvarakeskus
Luonnonvarakeskus
Viikinkaari 9
00790 Helsinki, Finland

0295 32 6000 / +358 295 32 6000http://www.luke.fi

Luonnonvarakeskus (Luke) on 1.1.2015 toimintansa aloittanut tutkimus- ja asiantuntijaorganisaatio, joka tekee työtä luonnonvarojen kestävän käytön ja biotalouden edistämiseksi. www.luke.fi www.luke.fi/en

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme tältä julkaisijalta, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Luonnonvarakeskus

Ruokaketjun hävikki suurta – ravitsemispalveluiden ruokahävikki pudonnut viidenneksen15.9.2017 10:18Tiedote

Luonnonvarakeskuksen (Luke) Ravintolafoorumissa mitattu ruoan kokonaishävikki näyttää vähentyneen 20 prosenttia mukana olleilla toimialoilla. Suomalaisen ruokaketjun syömäkelpoinen ruokahävikki on 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa. Koko ketjun hävikin vähentämiseksi selvitetään muun muassa lainsäädännön kehittämisen tarpeita ja keinoja hävikkimäärien seurantaan.

Färsk utredning: Återvunnen gödsel påskyndar återvinningen av näringsämnen6.9.2017 10:01Tiedote

Enligt en utredning som gjorts av naturresurs- och miljöforskare återvinns näringsämnen i betydligt mindre omfattning i Finland än vad målsättningen är. Följderna är övergödning av sjöar och vattendrag, luftutsläpp och onödigt beroende av oorganisk konstgödsel. Särskilt bör återvinningen av gödsel från produktionsdjur ökas. Experternas åtgärdsförslag har samlats i en politikrekommendation för beslutsfattare.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme