Espoon kaupunki - Esbo stad

Sisäilma-hackathonin voitto Telialle

Jaa

Espoon kaupungin sisäilma-hackathonin on voittanut Telian joukkue, jossa oli edustajat myös Mehiläisestä ja RND Worksistä. Voittajatiimi tuotti lyhyessä ajassa pitkälle kehitetyn idean yhteistä tilannekuvaa luovasta sovelluksesta, joka tuottaa samansisältöistä, visualisoitua tietoa koulukiinteistöjen sisäilmasta niin Espoon kaupungin Tilapalveluille ja muille toimialoille kuin poliitikoille, koulujen henkilöstölle ja oppilaiden vanhemmille.

Tiimit työn touhussa Espoon sisäilma-hackathonissa. Kuva: Jaakko Porokuokka
Tiimit työn touhussa Espoon sisäilma-hackathonissa. Kuva: Jaakko Porokuokka

Kunniamaininnat hackathonissa saivat Tmi Petteri Suontama ja Ramboll. Suontaman tiimi korosti Telian tapaan oikea-aikaisen ja -sisältöisen viestinnän merkitystä, ja heidän sovellusideansa olikin itse asiassa viestintäkanava, jonka lähtökohta oli tieto siitä, mitä tietoa tilojen käyttäjä tarvitsee. Rambollin ehdotus oli yhden alustan ratkaisu, johon on saatavilla selkeä graafinen tilannekuva kiinteistöistä.

Espoon Tilapalvelut-liikelaitos palkitsi Telian 3 000 eurolla ja molemmat kunniamaininnan saaneet tiimit 1 000 eurolla.

− Kaikki yritykset havaitsivat ongelmamme, eli tiedon pirstaleisuuden. Palkittujen tiimien ehdotuksissa painoivat erityisesti tiedonhallinta, ongelmien laaja-alaisuuden huomioiminen ja viestintä tilojen käyttäjille, kertoo tuomariston puheenjohtaja, Tilapalvelujen toimitusjohtaja Maija Lehtinen.

Tilapalvelut neuvottelee kolmen palkitun tiimin kanssa mahdollisista piloteista.

Sisäilma-hackathoniin osallistui kaikkiaan kuusi tiimiä: Delete Finland Oy, Ramboll Finland Oy, Rejlers Finland Oy, RF SensIT Oy, Telia Finland Oyj (mukana Mehiläisen ja RND Worksin edustajat) ja Tmi Petteri Suontama.

Ideoita myös datan kehittämiseksi

Espoon tavoitteena hackathonissa oli paitsi löytää uusia digitaalisia ratkaisuja edelleen yhdessä kehitettäväksi, myös päästä keskustelemaan kehittäjien kanssa siitä, miten kaupungin dataa olisi hyvä kehittää.

Heti ensimmäisellä kerralla kaupunki onnistui siinä, että dataa oli paljon ja se oli syvällistä. Myös muistitikulla Excel- ja PDF-tiedostoina tarjottu muoto sai kiitosta – näin data oli heti käytettävissä eikä aikaa kulunut sen kaivamiseen eri lähteistä.

Kritiikkiä tiimit antoivat datan puutteellisista selitteistä. Kuvaamalla tarkemmin, miten eri tiedot liittyvät toisiinsa, olisi kokonaiskuva hahmottunut paremmin. Hyödyllistä dataa jatkossa olisivat myös anonymisoidut terveystiedot, tiedot oppilaiden ja henkilökunnan sairauspoissaoloista ja vielä tarkempi kiinteistödata luokkahuonetasolla.

Tulossa lisää hackathoneja

Sisäilma-hackathon oli ensimmäinen Espoon kaupungin järjestämä hackathon. Jatkossa hackathoneja on tarkoitus järjestää myös muiden toimialojen datan ympärille.

Kaupunki on myös laatimassa yhdessä Laurea-ammattikorkeakoulun kanssa Espoo Hackathon -käsikirjaa, jonka pohjalta vastaavia innovaatiokilpailuja on jatkossa helppo järjestää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

toimitusjohtaja Maija Lehtinen
Espoon kaupungin Tilapalvelut-liikelaitos
puh. 046 877 3683, maija.lehtinen@espoo.fi

kehittämispäällikkö Jaana Suonsaari
Espoon kaupunki, palvelukehitysyksikkö
puh. 043 825 3083, jaana.suonsaari@espoo.fi

data-analytiikkakonsultti Tomas Lehtinen
Espoon kaupunki, palvelukehitysyksikkö
puh. 043 826 9177, tomas.lehtinen@espoo.fi

Kuvat

Tiimit työn touhussa Espoon sisäilma-hackathonissa. Kuva: Jaakko Porokuokka
Tiimit työn touhussa Espoon sisäilma-hackathonissa. Kuva: Jaakko Porokuokka
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Verkostomainen viiden kaupunkikeskuksen Espoo on vastuullinen ja inhimillinen edelläkävijäkaupunki, jossa kaikkien on hyvä asua, oppia, tehdä työtä ja yrittää ja jossa espoolainen voi aidosti vaikuttaa.

Facebook

Twitter

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Espoon kaupunki - Esbo stad

Kuusi suurinta kaupunkia: tulevaisuuden kestävää kaupunkipolitiikkaa tulee tehdä kuntien ja kaupunkien väliset erot tunnistaen21.2.2019 09:00:00Tiedote

Suomen kuusi suurinta kaupunkia ovat laatineet yhteiset hallitusohjelmatavoitteet. Tulevalla hallituskaudella kaupunkien erityiset haasteet ja mahdollisuudet, joiden ratkaisemisessa suuret kaupungit ovat avainasemassa, tulee nostaa kansallisen kaupunkipolitiikan keskiöön. Kaupunkipolitiikassa tarvitaan kuuden suurimman kaupungin ja valtion tasavertaista kumppanuutta ja vuorovaikutusta.

Finlands finaste bussterminal och Havsvindsvägen öppnas i Hagalund15.2.2019 16:00:59Tiedote

Kommunikationerna och uträttandet av ärenden blir avsevärt lättare i Hagalund från och med den 4 mars, när bussterminalen för anslutningstrafik tas i bruk och Havsvindsvägen som löper genom Hagalund öppnas för trafiken. Bussterminalen och Havsvindsvägen öppnar många flaskhalsar i trafiken och gör kommunikationerna smidigare. Havsvindsvägen har varit stängd för trafiken sedan våren 2013.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme