Perhehoitoliitto ry

Sisarukset voivat olla elämän kantava voima

Jaa

Ajoissa kotiin -kampanjan teema on tänä vuonna Koko perheen juttu. Teemalla halutaan muistuttaa sijaisvanhemmuutta harkitsevia siitä, että perhehoidon onnistumisessa on tärkeä rooli kaikilla perheenjäsenillä – ei vain vanhemmilla. Pamela Tolalle sijaissisarukset olivat lottovoitto.

Kuva: Päivi Karjalainen
Kuva: Päivi Karjalainen

Valtakunnallinen sijaisvanhempien rekrytointikampanja Ajoissa kotiin järjestetään 31.8.-13.9.2020. Kampanjan suojelijana toimii näyttelijä-ohjaaja Pamela Tola, joka sijoitettiin sisarustensa kanssa pohjoiskarjalalaiseen perhekotiin, kun Tola oli 10-vuotias.

- Minulla oli yhteinen huone, vaatekaappi ja päiväkirja yhden sijaissisareni kanssa. Olimme silloin erottamattomia. Elämä pyöri pitkälti sisarusten ympärillä, enkä niinkään hengaillut koulukavereiden kanssa. Sain mellastaa haluni mukaan, ja muut olivat messissä. Uin innoissani uuteen perheeseen ja sisarussuhteisiin, Tola kuvailee Perhehoito-lehden 4/2020 haastattelussa.

Tolan sijaissisar Eeva Muttonen oli 4-vuotias Pamelan tullessa perheeseen.

- Kun kasvaa perhekodissa, ei pysty itse valitsemaan sisaruksiaan. Joku toinen yhdistää meidät lapset. Toisaalta minulla on vapaus sen suhteen, että saan kokea sijoitetut lapset yhtä lailla aidoiksi sisaruksikseni, vaikka usein minulle sanotaan, että eiväthän ne ole oikeita sisaruksia. Tästä minä ja jokainen perheemme lapsi on saanut itse päättää. Siksi isossa sijaisperheessä perheenjäsenet voivat kokea perheen eri tavalla. Minäkin olen tuntenut osan sisaruksistani yhden päivän, osan koko elämän, pohtii Muttonen Perhehoito-lehdessä.

Tolalle sisarussuhteet ovatkin olleet elämän kantava voima.

- Sisarukseni ovat varmasti yksi selitys sille, miksi minä olen selviytynyt vaikeista kokemuksistani. Vaikka sijoitetulla nuorella tai lapsella olisi iso tarve vanhemmille, suhteen luominen uusiin aikuisiin ei välttämättä ole helppoa. Sisarukset sen sijaan olivat kuin lottovoitto. Sain uusia kavereita ja tyyppejä, joiden kanssa toteuttaa kaikkia juttuja.

Sijaisvanhemmuus tutuksi

Ajoissa kotiin -kampanjalla tehdään sijaisvanhemmuutta tutuksi. Perinteisesti kampanjaan osallistuneet kunnat, kaupungit, maakunnalliset perhehoidon yksiköt, järjestöt ja perhehoitoa tuottavat yritykset ovat järjestäneet lukuisia tapahtumia ja tempauksia, joissa kerrotaan sijaisvanhemmuudesta. Koronakevään jälkeinen syksy on sijaisvanhempien rekrytoinnin kannalta kuitenkin haasteellinen. Samalla monet lapset ja nuoret kaipaavat tuki-, vastaanotto- ja sijaisperheitä, koska koronaviruspandemia lisäsi heikommassa asemassa olevien perheiden hätää entisestään.

- Poikkeustilanteesta huolimatta avuntarve ei ole vähentynyt. Itse asiassa korona-aika kärjisti perheiden ongelmatilanteita. Onneksi perheet, lapset ja nuoret hakivat ja saivat apua lastensuojelusta, Espoon kaupungin perhehoidon koordinaattori Emmi-Maaria Mäkilä kertoo.

Pääkaupunkiseudun kaupungit Helsinki, Espoo ja Vantaa järjestävät yhteisen infotilaisuuden Espoossa tiistaina 1.9.2020. Lue lisää kaupunkien yhteisestä tiedotteesta: https://www.sttinfo.fi/tiedote/sijaisvanhemmuus-antaa-paljon?publisherId=3385&releaseId=69886458.

Sijaisvanhemmuusinfoja on järjestetty myös etäyhteyksien välityksellä. Näin esimerkiksi Tampereella.

- Infotilaisuuden pitäminen etänä onnistui hyvin. Varsinainen sisältöhän tilaisuudessa oli sama kuin läsnätilaisuudessakin olisi ollut. Keskustelua syntyi ja kysymyksiä heräsi etänäkin. Todella hieno juttu on se, että uusien perheiden hakemuksia valmennukseen on saatu tilaisuuden jälkeen runsaasti, kiittää perhehoito Luotsin sosiaalityöntekijä Kati Pynnönen.

Samaa viestiä on tullut muualtakin: sijaisvanhemmuus kiinnostaa poikkeusoloissa.

- Näemme vasta myöhemmin, miten koronaepidemia tulee vaikuttamaan sijaishuoltoon. Esimerkiksi päivystävien sijaisperheiden osalta olemme miettineet, miten pystymme turvaamaan lasten tarvitsemat sijaishuoltopaikat, jos useissa sijaisperheissä sairastuttaisiin samanaikaisesti. Näin ei onneksi ole tähän mennessä käynyt. Uusien sijaisperheiden saaminen toimintaan mukaan viivästyi keväällä, kun jouduimme miettimään valmennuskäytäntöjä uusiksi. Mutta syksyllä saamme valmennusryhmät taas täysillä käyntiin, Pynnönen kuvaa.

Kampanja käynnistyy keskustelutilaisuudella

Tänä vuonna valtakunnallinen sijaisvanhempien rekrytointikampanja Ajoissa kotiin järjestetään 31.8.-13.9.2020. Tiedot kampanja-ajan tapahtumista on koottu sijaisvanhemmaksi.fi-sivuston tapahtumakalenteriin: https://www.perhehoitoliitto.fi/sijaisvanhemmaksi/ajoissa_kotiin_-kampanja.

Esimerkiksi kampanjan avauspäivänä kolme Perhehoitoliiton alueyhdistystä, Kymenlaakson Perhehoitajat ry, Etelä-Karjalan Perhehoitajat ry ja Etelä-Savon Perhehoitajat ry järjestävät Kotkassa keskustelutilaisuuden perhehoidosta. Kysymyksiin vastaamassa ovat alueiden perhehoidon toimijat Kymsote, Eksote, Pessi, Familar, Perhehoitokumppanit Suomessa ja Attendo: https://www.perhehoitoliitto.fi/sijaisvanhemmaksi/ajoissa_kotiin_-kampanja/tapahtumakalenteri/kotka_keskustellaan_perhehoidosta_-tilaisuus.6665.news.

Perhehoitoliitto järjestää torstaina 10.9. klo 18-19.30 Tukinetissä sijaisvanhemmuudesta kiinnostuneille suunnatun chatin, jossa liiton asiantuntija yhdessä perhehoitajan kanssa vastaa perhehoitoon ja sijaisvanhemmuuteen liittyviin kysymyksiin.

Ajoissa kotiin -kampanjaa koordinoi Perhehoitoliitto ry, joka on perhehoitajien alueyhdistysten ja perhehoitoperheiden nuorten yhdistys SINUT ry:n kattojärjestö. Perhehoitoliitto ylläpitää sijaisvanhemmaksi.fi-sivustoa, joka tarjoaa tietoa sijaisvanhemmuudesta.

Lisätiedot: tiedottaja Kirsi-Marja Nurminen, puh. 040 310 1446, kirsi-marja.nurminen@perhehoitoliitto.fi (31.8.2020 alkaen tiedottaja Olli Koikkalainen, puh. 040 310 1446, olli.koikkalainen@perhehoitoliitto.fi)

Voit olla sijaisvanhemmuuteen liittyvissä asioissa yhteydessä myös suoraan sijoittajiin. Yhteystiedot löytyvät sijaisvanhemmaksi.fi-sivuilta https://www.perhehoitoliitto.fi/sijaisvanhemmaksi/yhteys.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Kuva: Päivi Karjalainen
Kuva: Päivi Karjalainen
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Perhehoitoliitto ry
Perhehoitoliitto ry
Ilmarisenkatu 17 A
40100 JYVÄSKYLÄ

http://www.perhehoitoliitto.fi

Perhehoitoliitto ry on valtakunnallinen toimeksiantosuhteisen perhehoidon asiantuntijajärjestö, joka vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa ja tukee perhehoitajia, sijaisvanhempia ja perhehoidossa hoidettavia lapsia ja aikuisia. Perhehoitoliitto ry on perustettu vuonna 1983. Perhehoitoliiton varsinaisia jäseniä ovat 22 perhehoitoyhdistystä sekä 2 kumppanuusyhdistystä. Perhehoitoyhdistyksissä on lähes 4400 jäsentä.

Perhehoitoliitto kuuluu Monimuotoiset perheet -verkostoon, www.monimuotoisetperheet.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Perhehoitoliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme