Perhehoitoliitto ryPerhehoitoliitto ry

Sisarussuhteet huomioitava lastensuojelun toimenpiteissä

Jaa

Kansainvälistä sisarusten päivää juhlitaan vuosittain 10.4. Sisarussuhteisiin panostaminen on tarpeen erityisesti nyt, kun koronaviruksen leviämisen hillitsemiseen liittyvät toimenpiteet vaikuttavat voimakkaasti perheiden elämään. Esimerkiksi sijoitetun lapsen syntymäperheen sisarussuhteet sekä sijoituksen myötä syntyneet sisarussuhteet tarvitsevat molemmat huolenpitoa. Huolta voi pitää myös etänä.

Kun lapsi sijoitetaan sijaisperheeseen, viranomaisten katse on hänessä yksilönä. Sijoitetuilla lapsilla on kuitenkin usein sisaruksia niin syntymäperheessä kuin sijaisperheessäkin, ja muutos koskettaa heitä kaikkia. On aika tunnistaa sisarussuhteiden merkitys!

Kotiin jäävät sisarukset saavat harvoin tietoa siitä, miksi sijoitus on tehty ja miten perheen elämä tulee jatkumaan. Lisäksi vanhempien suru kuormittaa lapsia. Sijaisperheen sisarukset puolestaan eivät välttämättä tiedä mitään siitä, minkälaisia kokemuksia uudella sisaruksella on, ja siksi heidän voi olla hyvin vaikea ymmärtää tämän käyttäytymistä. Kuitenkin kaikki sisarukset ovat toisilleen tärkeitä, olivat he sitten toisilleen biologisesti sukua tai eivät.

Perhehoitoon sijoittaminen tuo merkittävän muutoksen sekä syntymäperheen että sijaisperheen ihmissuhteisiin. Sosiaalityössä pysähdytään liian harvoin sisarussuhteisiin ja muihin perhesuhteisiin liittyvien tunteiden äärelle. Perhehoitoliitto ry:n Meidän sakki -hanke ja Kasper - Kasvatus- ja perheneuvonta ry:n VOIKUKKIA-toiminta muistuttavat, että vaikeat asiat ovat joka tapauksessa lasten arkea ja ne aiheuttavat turvattomuutta, jos niistä ei puhuta. Suosittelemme, että ammattilaiset ottavat jatkossa entistä paremmin huomioon sijoitettujen lasten kaikki sisarussuhteet ja järjestävät tukea kaikille sisaruksille esimerkiksi kutsumalla lapsia ja nuoria yhteisiin vertaisryhmiin. Ryhmät voivat kokoontua myös etäyhteydellä. Tärkeintä on, ettei ketään jätetä yksin!

Annamme mielellämme lisätietoja median edustajille ja välitämme sisarussuhteiden kokemusasiantuntijoita vastaamaan aiheeseen liittyviin kysymyksiin.

Lisätiedot:

  • Meidän sakki -hankkeen hankepäällikkö Emilia Säles (ks yhteystiedot alla) sekä
  • asiantuntija Mirjami Koivunen, Kasvatus- ja perheneuvonta ry, Voikukkia-toiminta, mirjami.koivunen@suomenkasper.fi, puh. 044 345 0939

Perhehoitoliitto ry:n Meidän sakki -hanke (2018-2021) nostaa esille sisarussuhteiden merkityksen perhehoidossa ja tukee sisarussuhteiden vahvistumista pitkäaikaista perhehoitoa antavissa sijaisperheissä. Tavoitteena on myös tukea sijaisvanhempia sisarussuhteiden vahvistamisessa ja varmistaa, että sijaissisaruksetkin saavat tukea perhehoidon palveluista. Yhteistyökumppaneina hankkeessa ovat Helsingin kaupungin lastensuojelun perhehoito, Perhehoitoyksikkö Pihlaja, Pesäpuu ry, Pelastakaa Lapset ry ja Perhehoitokumppanit Suomessa Oy.

Kasper - Kasvatus- ja perheneuvonta ry:n VOIKUKKIA-toiminnan tavoite on, että sijoitettujen lasten vanhemmat saavat tarvitsemansa avun ja vanhemmuutta tuetaan myös huostaanoton jälkeen. Voimaantuneista vanhemmista hyötyvät lapset ja perhe sekä yhteiskunta. VOIKUKKIA-toiminta järjestää vertaistukiryhmää kotiin jääville sisaruksille.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

Perhehoitoliitto ry
Perhehoitoliitto ry
Ilmarisenkatu 17 A
40100 JYVÄSKYLÄ

http://www.perhehoitoliitto.fi

Perhehoitoliitto ry on valtakunnallinen toimeksiantosuhteisen perhehoidon asiantuntijajärjestö, joka vaikuttaa, viestii, neuvoo ja kouluttaa perhehoitoon liittyvissä asioissa ja tukee perhehoitajia, sijaisvanhempia ja perhehoidossa hoidettavia lapsia ja aikuisia. Perhehoitoliitto ry on perustettu vuonna 1983. Perhehoitoliittoon kuuluu 21 perhehoitajien ja sijaisvanhempien alueellista jäsenyhdistystä sekä sijaisperheiden nuorten yhdistys Sinut ry. Jäsenyhdistyksissä on yli 4300 jäsentä.

Perhehoitoliitto kuuluu Monimuotoiset perheet -verkostoon: www.monimuotoisetperheet.fi.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Perhehoitoliitto ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme