Jyväskylän yliopisto

Sisarusväkivalta yllättävän yleistä

Jaa

Heidi Yli-Kivistön sosiaalityön pro gradu -tutkielma ”Sisarusväkivalta kuudes- ja yhdeksäsluokkalaisten keskuudessa: perhekontekstin yhteys väkivallan kokemuksiin” käsittelee heikosti tunnistettua sosiaalista ilmiötä: sisarusväkivaltaa. Nuorisotutkimusseura myönsi työlle vuoden 2020 gradupalkinnon.

Heidi Yli-Kivistö
Heidi Yli-Kivistö

Palkitussa tutkielmassa selvitetään, millaiset perheisiin liittyvät tekijät yhdistyvät tyypillisen ja vakavan sisarusväkivallan kokemiseen. Tutkimuksen aineistona on käytetty vuoden 2013 Lapsiuhritutkimusta, johon vastasi yhteensä 11 364 lasta ja nuorta. Näistä vastaajista poimittiin osa-aineisto vastaajista, jotka kertoivat omaavansa sisarussuhteen (n=9827). Vastaajista reilu neljännes kertoi kokeneensa fyysistä tai henkistä sisarusväkivaltaa viimeisen 12 kuukauden aikana.

Sisarusväkivaltaan liittyvät tekijät ovat yhteydessä perheympäristöön ja perheenjäsenten välisiin suhteisiin. Sisarusväkivallan kohteeksi joutui useimmiten tyttö. Lisäksi ennustavia tekijöitä olivat lapsen ikä, perheen lasten lukumäärä, taloudellinen heikko tilanne, vanhemman ja lapsen välinen emotionaalinen etäisyys sekä vanhempien perheen lapsiin kohdistama väkivalta ja vastaajan oma väkivaltaisuus sisarusta kohtaan.

Palkittavan tutkielman tuloksilla on olennaista merkitystä erityisesti lapsi- ja perhesosiaalityön, mutta myös laajemmin lasten, nuorten ja heidän perheidensä kanssa tehtävän työn kehittämisen kannalta. Tutkimuksen tuottamaa tietoa voidaan hyödyntää ilmiön tunnistamiseen ja siihen puuttumiseen. Jos perheessä ilmenee useita eri kuormittavia tekijöitä, on mahdollista, että sisarussuhteissa ilmenee ongelmia ja väkivaltaisuutta. Jos palveluihin hakeudutaan sisarusväkivaltaan liittyvien syiden takia, katse tulisi kääntää myös muihin perhettä kuormittaviin tekijöihin.

Tutkielman tulosten avulla voidaan kehittää ennaltaehkäisevää työtä ja varhaisen puuttumisen keinoja, joilla voidaan edistää perheiden toimivuutta ja myönteisiä perhesuhteita sekä ehkäistä väkivaltaisen toiminnan siirtymistä muihin suhteisiin. 

Parhaat opinnäytetyöt valitsee Nuorisotutkimusseuran hallituksen nimeämä arviointiraati. Sen mukaan Yli-Kivistön tutkielma voitti pro gradu -sarjan selvästi. https://www.nuorisotutkimusseura.fi/ajankohtaista/uutiset/2362-nuorisotutkimuksen-opinnaeytetyoekilpailun-voittajatoeissae-tarkastellaan-sisarusten-vaelistae-vaekivaltaa-ja-keinoja-seksuaalisen-haeirinnaen-vastaiseen-tyoehoen

Tutkielman ohjaajana on toiminut YTT Sirpa Kannasoja Jyväskylän yliopistosta. Tutkielma on luettavissa Jyväskylän yliopiston julkaisuarkistosta https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/68332). 

 

Lisätietoja: 

Heidi Yli-Kivistö, heidi.e.ylikivisto@gmail.com 

Sirpa Kannasoja, +358408054228, sirpa.kannasoja@jyu.fi 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Heidi Yli-Kivistö
Heidi Yli-Kivistö
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät vuoden Nobel-palkitut aiheet verkkolähetyksessä 7.12.1.12.2021 13:06:28 EET | Tiedote

Tieteen suurista saavutuksista kerrotaan ja keskustellaan jälleen Jyväskylän yliopiston Nobel-illassa tiistaina 7.12.2021. Tilaisuus on Jyväskylän kaupunginkirjastossa Minnansalissa kello 18-20, mukaan pääset ilmoittautumalla. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä sekä yliopiston että tapahtuman yhteistyökumppanin Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä, yleisö voi lähettää kysymyksiä jo ennakkoon. HUOM! Tapahtuma järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tapahtumia koskevien ohjeiden mukaisesti, tiedot mahdollisista rajoituksista voivat päivittyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme