Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

”Sitä saa mitä lukee” – kaupunginkirjaston tuleva logistiikkajärjestelmä lisää lähikirjastojen alueellista omaleimaisuutta

Jaa

Helsinkiläiset kirjastonkäyttäjät pääsevät tulevaisuudessa vaikuttamaan omalla toiminnallaan entistä enemmän siihen, millaiseksi kokoelma kussakin lähikirjastossa muodostuu. Tuleva aineiston logistiikka- ja kellutusjärjestelmä hyödyntää tekoälyä ja oppii vähitellen kirjaston käyttäjiltä, minkä kirjaston profiiliin tietty kirja sopii parhaiten.

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti Lyngsoe Systemsin IMMS-järjestelmän hankinnasta kokouksessaan 10. huhtikuuta. Uusi logistiikka- ja kellutusjärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön alkuvuodesta 2019.

Järjestelmä mahdollistaa siirtymisen nykyisten lähikirjastojen omista kokoelmista koko Helsingin kaupunginkirjaston yhteen yhtenäiseen kokoelmaan.

”Jatkossa aineistoilla ei ole enää kotipesää, vaan kirja jää palautuksen jälkeen odottamaan lainausta palautuskirjastoon tai niin sanotusti kelluu muuhun sellaiseen kirjastoon, jonka profiiliin se sopii”, kertoo kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

”Jos alueelle muuttaa esimerkiksi lisää lapsiperheitä, kirjaston kokoelma alkaa vähitellen muuttua automaattisesti heidän lainaustensa pohjalta.”

Kirjojen lainaaminen on viime vuosina muuttunut verkkokauppamaiseen toimintaan. Asiakas tekee Helmet-järjestelmän kautta varauksen haluamaansa aineistoon ja noutaa saapuneen kirjan itse valitsemastaan kirjastosta. Tavoitteena on, että uusi logistiikka- ja kellutusjärjestelmä parantaa aineistovarauksiin liittyvää tiedonkulkua ja helpottaa omatoimista kirjojen noutoa.

Uusi järjestelmä säästää myös henkilöstön työaikaa, kun palautuksia ei enää käsitellä kirja kerrallaan, vaan laatikoittain. Kaikkiaan järjestelmän arvioidaan säästävän vähintään 20 henkilötyövuotta. Säästö on kirjastolle tärkeää erityisesti siksi, että henkilöstöä siirtyy loppuvuodesta avautuvaan keskustakirjasto Oodiin.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 10.4 kokouksen päätöstiedote on luettavissa kokonaisuudessaan Helsingin kaupungin verkkosivuilla.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot koskien logistiikka- ja kellutusjärjestelmän hankintaa:
Yksikön päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri
Helsingin kaupunginkirjasto
p. 050 4025813, virva.nousiainen-hiiri@hel.fi

Muut päätöstiedotteen asiat:
vuorovaikutusasiantuntija Anne Euramaa
kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
p. 09 310 32411, anne.euramaa@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Helsinki on elämyksellinen ja vetovoimainen kaupunki täynnä tekemistä ja osallistumisen mahdollisuuksia. Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala tarjoaa kaupungin asukkaille ja vierailijoille vuodessa yli 20 miljoonaa kokemusta – taidetta, tapahtumia, kursseja, harrastuksia, tiloja, ulkoilualueita ja palveluja liikkumiseen sekä tukea kulttuurille ja kansalaistoiminnalle.

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala muodostuu viidestä palvelukokonaisuudesta: kirjasto, kulttuuri, liikunta, nuoriso ja hallinto. Toimialan 1 800 työntekijää ylläpitää ja parantaa helsinkiläisten mahdollisuuksia hyvään elämään ja aktiiviseen kansalaisuuteen. Helsingissä on helppoa ja houkuttelevaa lähteä liikkeelle. Joka päivä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Helsingin kaupunginkirjasto ottaa käyttöön tekoälypohjaisen kellutus- ja logistiikkajärjestelmän14.5.2019 12:00:00 EESTTiedote

Helsingin kaupunginkirjasto ottaa käyttöön tekoälypohjaisen kirjaston aineiston kellutus- ja logistiikkajärjestelmän keskiviikkona 15.5.2019. Uudistuksen myötä Helsingin kaupunginkirjasto siirtyy yhteen yhtenäiseen kokoelmaan. Jatkossa kirjat jäävät siihen kirjastoon, johon asiakas ne palauttaa, ellei niille ole tarvetta muissa kirjastoissa. Järjestelmä oppii vähitellen asiakkaiden lainojen ja palautusten avulla, minkä kirjaston profiiliin palautuva kirja parhaiten sopii, ja ohjaa sen oikeaan paikkaan. Aikaa kunkin kirjaston profiilin muokkautumiseen menee noin 1,5–2 vuotta.

Ett AI-baserat system för flytande samlingar och logistik införs i Helsingfors bibliotek14.5.2019 11:59:00 EESTTiedote

Helsingfors stadsbibliotek tar i bruk ett AI-baserat system för flytande samlingar och logistik den 15.5.2019. I och med förnyelsen övergår Helsingfors stadsbibliotek till en enhetlig samling. I fortsättningen blir böckerna kvar i det bibliotek dit de returneras om de inte behövs vid något annat bibliotek. Systemet lär sig gradvis, utgående från hur kunderna lånar och returnerar material, till vilket biblioteks profil boken passar bäst och styr den till rätt plats. Det tar omkring 1,5–2 år för bibliotekens profiler att bildas.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme