Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

”Sitä saa mitä lukee” – kaupunginkirjaston tuleva logistiikkajärjestelmä lisää lähikirjastojen alueellista omaleimaisuutta

Jaa

Helsinkiläiset kirjastonkäyttäjät pääsevät tulevaisuudessa vaikuttamaan omalla toiminnallaan entistä enemmän siihen, millaiseksi kokoelma kussakin lähikirjastossa muodostuu. Tuleva aineiston logistiikka- ja kellutusjärjestelmä hyödyntää tekoälyä ja oppii vähitellen kirjaston käyttäjiltä, minkä kirjaston profiiliin tietty kirja sopii parhaiten.

Helsingin kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunta päätti Lyngsoe Systemsin IMMS-järjestelmän hankinnasta kokouksessaan 10. huhtikuuta. Uusi logistiikka- ja kellutusjärjestelmä on tarkoitus ottaa käyttöön alkuvuodesta 2019.

Järjestelmä mahdollistaa siirtymisen nykyisten lähikirjastojen omista kokoelmista koko Helsingin kaupunginkirjaston yhteen yhtenäiseen kokoelmaan.

”Jatkossa aineistoilla ei ole enää kotipesää, vaan kirja jää palautuksen jälkeen odottamaan lainausta palautuskirjastoon tai niin sanotusti kelluu muuhun sellaiseen kirjastoon, jonka profiiliin se sopii”, kertoo kirjastopalvelujen johtaja Katri Vänttinen.

”Jos alueelle muuttaa esimerkiksi lisää lapsiperheitä, kirjaston kokoelma alkaa vähitellen muuttua automaattisesti heidän lainaustensa pohjalta.”

Kirjojen lainaaminen on viime vuosina muuttunut verkkokauppamaiseen toimintaan. Asiakas tekee Helmet-järjestelmän kautta varauksen haluamaansa aineistoon ja noutaa saapuneen kirjan itse valitsemastaan kirjastosta. Tavoitteena on, että uusi logistiikka- ja kellutusjärjestelmä parantaa aineistovarauksiin liittyvää tiedonkulkua ja helpottaa omatoimista kirjojen noutoa.

Uusi järjestelmä säästää myös henkilöstön työaikaa, kun palautuksia ei enää käsitellä kirja kerrallaan, vaan laatikoittain. Kaikkiaan järjestelmän arvioidaan säästävän vähintään 20 henkilötyövuotta. Säästö on kirjastolle tärkeää erityisesti siksi, että henkilöstöä siirtyy loppuvuodesta avautuvaan keskustakirjasto Oodiin.

Kulttuuri- ja vapaa-aikalautakunnan 10.4 kokouksen päätöstiedote on luettavissa kokonaisuudessaan Helsingin kaupungin verkkosivuilla.

Yhteyshenkilöt

Lisätiedot koskien logistiikka- ja kellutusjärjestelmän hankintaa:
Yksikön päällikkö Virva Nousiainen-Hiiri
Helsingin kaupunginkirjasto
p. 050 4025813, virva.nousiainen-hiiri@hel.fi

Muut päätöstiedotteen asiat:
vuorovaikutusasiantuntija Anne Euramaa
kulttuuri ja vapaa-aika, Helsingin kaupunki
p. 09 310 32411, anne.euramaa@hel.fi

Tietoja julkaisijasta

Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala
Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimialahttps://www.hel.fi/kulttuurin-ja-vapaa-ajan-toimiala/fi/

Kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala ylläpitää ja parantaa eri-ikäisten helsinkiläisten mahdollisuuksia henkiseen ja fyysiseen hyvinvointiin, sivistymiseen sekä aktiiviseen kansalaisuuteen ja tukee Helsingin elinvoimaisuutta. Toimiala jakautuu kolmeen palvelukokonaisuuteen, jotka ovat kulttuuri, liikunta ja nuoriso.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin kaupunki, kulttuurin ja vapaa-ajan toimiala

Nuorten tuottamassa Signaali Goes Live -tapahtumassa keskustellaan somesta – keskustakirjasto Oodissa järjestettävä tapahtuma lähetetään livenä YouTubessa18.1.2019 09:18Tiedote

Signaali Goes Live on toimitus- ja tuotantoyhteisö Signaalimedian nuorten suunnittelema ja tuottama tapahtumasarja. Ensimmäinen neljästä tapahtumasta järjestetään lauantaina 26.1.2019 keskustakirjasto Oodissa. Tapahtuman teemana on sosiaalinen media ja sen moninaiset ilmiöt. Tapahtumassa vierailevat mm. tubettaja PakolaiShow ja somevaikuttaja Sami Kieksi ja se huipentuu helsinkiläisyhtye Vanillan livekeikkaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme