Tampereen yliopisto

Sitkeät myytit vesihuollon kehittämisen tiellä

Jaa

Koronapandemia ja Ukrainassa riehuva sota muistuttavat kouriintuntuvasti, kuinka korvaamatonta vesihuolto on ihmisten ja yhdyskuntien hyvinvoinnille. Esimerkiksi ilmastonmuutos korostaa vesihuollon merkitystä myös Suomessa, jossa se on totuttu ottamaan itsestäänselvyytenä. Tampereen yliopiston tutkijoiden tuore Vesihuollon myytit -teos avaa kotimaan vesihuoltoon liittyviä uskomuksia ja niiden todenperäisyyttä. Tervetuloa mukaan teoksen julkistustilaisuuteen 3.6.2022 kello 9!

Tampereen yliopiston Vesihuoltopalveluiden tutkimusryhmä CADWES tuottaa korkeatasoiseen moni- ja poikkitieteellisen tutkimukseen perustuvaa tietoa ja koulutusta vesihuoltopalveluiden ja vesivarojen kestävästä käytöstä. Alan tutkijoiden tuoreessa Vesihuollon myytit -teoksessa pohditaan pääosin suomalaiseen vesihuoltoon liittyviä myyttejä.

– Vesihän tulee hanasta ja poistuu viemäriin. Harvemmin tulemme kuitenkaan ajatelleeksi, mitä kaikkea tarvitaan vesihuollon järjestämiseen ja tuottamiseen, yksi kirjan kirjoittajista, dosentti Tapio Katko sanoo.

Vesihuoltoon liittyy myös paljon uskomuksia, jotka elävät sitkeästi.

– Me teoksen kirjoittajat määrittelimme myytin näin: se pitkään vallinnut uskomus tai luulo, joka on vähintäänkin kyseenalainen tutkitun tiedon näkökulmasta. Vain tunnistamalla vesihuollon todellisuuksia myyttien tuolla puolen voimme luoda kestäviä ratkaisuja.

– Usein esimerkiksi kuvitellaan, että veden käsittely ja jäteveden puhdistus olisi kallista. Samoin oletetaan, että esimerkiksi yhdistämällä vesi- ja energialaitokset saavutetaan synergiaetuja. Kumpikaan myyteistä ei pidä juurikaan paikkaansa, Katko kertoo.

Dosentti Petri Juuti puolestaan ihmettelee väitettä, että vesihuollon ongelmat poistuisivat pelkästään suurentamalla laitoskokoa. Tällöin paikallistuntemus ja kontakti asiakkaisiin saattavat heikentyä eikä säästöjäkään välttämättä synny.

Nyt julkaistavassa teoksessa pohditaan myös, kuinka suomalaisesta vesihuollosta saataisiin nykyistä kestävämpää ja muutosjoustavampaa. Suomen vesihuollon suurimpia haasteita ovat rapautuvat verkostot, järjestelmien haavoittuvuus, liian vähäinen kehittämistoiminta sekä riittämätön panostus näkyvyyteen. Haasteista huolimatta kirjoittajat uskovat parempaan tulevaisuuteen.

– Suomi on kansainvälisissä vertailuissa vesihuollon mallimaita ja lisäpanostuksilla pysymme myös sellaisena, dosentti Riikka Juuti sanoo.

Tervetuloa julkistustilaisuuteen 3.6.2022 kello 9

Vesihuollon myytit -kirja julkistetaan 3.6.2022 kello 9.00 alkavassa UNESCO-oppituolin kymmenennessä vuosikonferenssissa Water sector challenges now and in the future – how to cope with them?, joka järjestetään Tampereen yliopiston Hervannan kampuksella, Rakennustalon salissa rk218 (Korkeakoulunkatu 5, Tampere). Tilaisuuteen voi osallistua myös etänä Zoomin välityksellä. Tervetuloa mukaan kuulemaan lisää ja haastattelemaan tekijöitä!

Liity mukaan Zoomilla
Meeting ID: 667 1904 4801
Passcode/Salasana: CADWES

Katko T., Juuti P., Juuti R. & Väyrynen P. 2022. Vesihuollon myytit. Vastapaino, Tampere.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

dosentti Tapio S. Katko, puh. 0400 737407, tapio.katko@tuni.fi

Kuvat

Vesihuollon myytit -teoksen kansi.
Vesihuollon myytit -teoksen kansi.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Tampereen yliopisto
Tampereen yliopisto
Kalevantie 4
33014 TAMPEREEN YLIOPISTO

p. 0294 5211https://www.tuni.fi

Tampereen yliopisto kytkee yhteen tekniikan, terveyden ja yhteiskunnan tutkimuksen ja koulutuksen. Teemme kumppaniemme kanssa yhteistyötä, joka perustuu vahvuusalueillemme sekä uudenlaisille tieteenalojen yhdistelmille ja niiden soveltamisosaamiselle. Luomme ratkaisuja ilmastonmuutokseen, luontoympäristön turvaamiseen sekä yhteiskuntien hyvinvoinnin ja kestävyyden rakentamiseen. Yliopistossa on 21 000 opiskelijaa ja henkilöstöä lähes 4 000.
Rakennamme yhdessä kestävää maailmaa. 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Tampereen yliopisto

Älykkäät pehmorobotit tarttuvat esineisiin paineilman avulla4.7.2022 10:36:48 EEST | Tiedote

Uusilla paineilmalla toimivilla antureilla pehmorobotit pystyvät aistimaan ilman ainuttakaan sähköistä komponenttia. Antureilla varustetut poimimisrobotit havaitsevat kohteensa muodon ja pystyvät tarttumaan poimittavaan kappaleeseen automaattisesti. Tulevaisuudessa tällaisia robotteja voidaan käyttää elektroniikalle haastavissa olosuhteissa, esimerkiksi voimakkaassa säteilyssä tai magneettikentässä.

Väitös: Yritysten tulee linjata arvonluontinsa taloudellisten, sosiaalisten ja ekologisten kestävyystavoitteiden kanssa23.6.2022 14:52:05 EEST | Tiedote

Vallitsevat liiketoiminta- ja arvonluontimallit korostavat edelleen liiketoiminnan ja asiakkaiden näkökulmia jättäen muut sidosryhmät vähemmälle huomiolle. KTM Riikka Tapaninahon väitöskirja tarjoaa vaihtoehtoisen mallin tyypillisille käsityksille liiketoiminnasta ja arvonluonnista. Erityisesti viimeaikaiset globaalit kriisit ovat osoittaneet, kuinka riippuvaisia olemme toisistamme ja luonnonympäristöstä niin paikallisesti kuin globaalisti. Näiden riippuvuuksien ja suhteiden ymmärtäminen tulisi olla tämän päivän johtajien ydinosaamista.

Väitös: Robotit ovat tulossa työelämään, mutta työkavereina ne koetaan uhaksi21.6.2022 15:05:10 EEST | Tiedote

YTM Nina Savelan sosiaalipsykologian väitöskirja tarkastelee robotteihin kohdistuvia ennakkoasenteita. Lisääntyvä vuorovaikutus robottien kanssa työpaikoilla herättää epämukavuutta sekä haastaa työhön ja työyhteisöön sitoutumista. Väitöstutkimus esittää, että robottien esitteleminen työntekijöinä korostaa niiden sosiaalista toimijuutta, mikä uhkaa ihmisten identiteettiä ja auktoriteettiasemaa.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme