Siuntio rakentaa koulukeskuksen aivan juna-aseman viereen – Uusi kampus tarjoaa vapaa-ajan toimintoja kaikenikäisille

Jaa

Ensi vuoden syksynä kaikki Siuntion oppilaat kirmaavat upouuteen taloon, kun koulu alkaa. Kesällä 2022 valmistuu Siuntion sivistys- ja hyvinvointikampus vain muutaman sadan metrin päähän juna-asemasta.

Siuntion sivistys- ja hyvinvointikampus valmistuu alkukesästä 2022.
Siuntion sivistys- ja hyvinvointikampus valmistuu alkukesästä 2022.

Kampukseen muuttavat suomen- ja ruotsinkieliset esikoulut, suomenkielinen Aleksis Kiven koulu, Sjundeå svenska skola, kirjasto, Walkers-nuorisotila, etsivä nuorisotyö, kuntouttava työpajatoiminta (Työpaja Virta), perhekeskus ja harrastetoiminta.

– Tärkeintä on, että oppilaat ja henkilökunta saavat terveet ja turvalliset tilat. Sivistys- ja hyvinvointikampus mahdollistaa Siuntion kehittymisen ja kasvamisen, sanoo kunnan tekninen johtaja Markus Moisio.

Uusi rakennus on kaksikerroksinen ja siinä on noin 14 400 neliötä. Investointi maksaa Siuntiolle 30 miljoonaa euroa.

Sivistys- ja hyvinvointikampus päätettiin rakentaa, kun Aleksis Kiven koulun vanhassa rakennuksessa paljastui pahoja sisäilmaongelmia. Vanhan rakennuksen purkutyöt aloitettiin heinäkuussa 2020 ja rakennustöihin päästiin lokakuussa. Uusi rakennus valmistuu kesän kynnyksellä 2022.

Kampus lämpiää pääsääntöisesti maalämmöllä. Kovilla pakkasilla voidaan lisäksi käyttää kaukolämpöä. Rakennukseen tulee myös aurinkopaneeleja, joiden teho vastaa vähintäänkin talon jäähdytystarvetta kesäisin.

Kampus mahdollistaa yhteistyön

Aleksis Kiven koululla on noin 480 oppilasta vuosiluokilla 1–9 ja 60 työntekijää. Rehtori Pauliina Smolander näkee sivistys- ja hyvinvointikampuksessa upean tulevaisuuden.

– Kampus antaa monenlaisia mahdollisuuksia yhteistyöhön, koska niin moni kunnan toiminto tulee siihen. Työntekijät ovat tyytyväisiä, kun he saavat työskennellä hyvissä tiloissa ja pystyvät hyödyntämään kaikkia taitojaan – seinät eivät ole esteenä, Smolander hehkuttaa.

Uudessa kampuksessa on avoimia oppimistiloja, siirrettäviä seiniä ja monikäyttötiloja. Oppilaat saavat yksilöidympää opetusta kuin aiemmin, sillä uudessa kampuksessa opettajat voivat huomioida oppilaiden tarpeita paremmin.

Sjundeå svenska skola on 180 oppilaan koulu ja sillä on 24 työntekijää. Rehtori Katarina Lodenius odottaa tulevalta kieliryhmien väliseltä yhteistyöltä paljon. Henkilöstöhuone on yhteinen, joten kanssakäyminen on luonnollista.

– Voimme hyödyntää toistemme vahvuuksia. Alakouluna meillä ei ole aineenopettajia, mutta Aleksis Kiven koululla heitä on. Kampuksella on myös aineenopetusluokkia, joita voimme käyttää, Lodenius sanoo.

Uudessa rakennuksessa toimintatavat muuttuvat. Opettajat antavat enemmän yhteisopetusta ja tekevät enemmän yhteistyötä keskenään kuin nyt. Lodenius pitää erittäin myönteisenä sitä, että kirjasto tulee saman katon alle.

Koulujen oppilashuolto sijoittuu perhekeskukseen, joka tulee kirjaston viereen. Perhekeskuksessa toimivat myös neuvola ja matalan kynnyksen perhetyö.

Siuntiolaisille tapahtumasali

Siuntion kirjasto- ja vapaa-aikapalveluiden päällikkö Maarit Tuomisto iloitsee kirjaston viereen tulevasta monitoimisalista. Siinä voidaan järjestää kunnanvaltuuston kokoukset, kulttuuritapahtumia, konsertteja, näyttelyitä ja liikuntatapahtumia.

– Siitä tulee kaikkien siuntiolaisten yhteinen tila. Tällainen tila Siuntiosta on puuttunut, toteaa Tuomisto.

Kampukseen rakennetaan myös täyden koripallokentän kokoinen liikuntasali, jonka käyttöaste on iltaisin sata prosenttia. Iltaisin kampuksella toimivat myös Hiiden opisto, Kirkkonummen kansalaisopisto ja Siuntion musiikkiyhdistys. Lisäksi eri yhdistykset voivat järjestää tiloissa kokouksiaan ja muita tilaisuuksiaan.

– Sivistys- ja hyvinvointikampus palvelee kaikkia siuntiolaisia vauvasta vaariin, Pauliina Smolander tiivistää.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Markus Moisio
tekninen johtaja
Siuntion kunta
puh. 044 386 1099
markus.moisio@siuntio.fi

Kuvat

Siuntion sivistys- ja hyvinvointikampus valmistuu alkukesästä 2022.
Siuntion sivistys- ja hyvinvointikampus valmistuu alkukesästä 2022.
Lataa
Kirjasto- ja vapaa-aikapalveluiden päällikkö Maarit Tuomisto, Sjundeå svenska skolan rehtori Katarina Lodenius ja Aleksis Kiven koulun rehtori Pauliina Smolander odottavat innokkaasti muuttoa uuteen kampukseen.
Kirjasto- ja vapaa-aikapalveluiden päällikkö Maarit Tuomisto, Sjundeå svenska skolan rehtori Katarina Lodenius ja Aleksis Kiven koulun rehtori Pauliina Smolander odottavat innokkaasti muuttoa uuteen kampukseen.
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Rantarata-hankeTilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Rantarata-hanke

Tvåspråkigt verksamhetscenter öppnas i Svartå i Raseborg13.4.2021 14:31:05 EEST | Tiedote

Raseborg ligger vid Kustbanan och är den största kommunen i Nyland i fråga om landareal. Landskapet präglas av flera personliga byar, av vilka Svartå ligger längst i öst. I Svartå, som är mest känt för det vackra Svartå slott – i tiden en pionjär i många avseenden – byggs Raseborgs första samlokaliserade skolcentrum. Det första skol- och servicecentret i sitt slag i Raseborg kommer att vara färdigt i maj 2022. Idag har Svartå cirka 1 070 invånare.

Raaseporin ensimmäinen kaksikielinen koulu- ja palvelukeskus nousee Mustiolle9.4.2021 11:38:31 EEST | Tiedote

Rantaradan varrella sijaitseva kaksikielinen Raasepori, on maapinta-alaltaan Uusimaan suurin kunta. Laajaan alueeseen mahtuukin monta persoonallista asutusaluetta, joista Mustio itäisin. Historiallisesta Mustion Ruukista ja erityisesti Mustion linnasta tunnettuun kylään, on toukokuussa 2022 valmistumassa uusi koulu- ja palvelukeskus. Palvelukeskus, jonne tulevaisuudessa muuttaa sekä suomen- ja ruotsinkielinen koulu että päiväkoti, on Raaseporissa ensimmäinen laatuaan ja siksi merkittävä. Mustiolla asuu nykypäivänä noin 1070 asukasta.

Både människor och fiskar vallfärdar till Billnäs bruk18.2.2021 09:54:12 EET | Tiedote

Billnäs gamla bruksmiljö, som ligger endast några kilometer från Kustbanan och Karis tågstation är ett av Raseborgs utvecklingsområden. Vid första anblicken kan Billnäs te sig som en fridfull, sömnig liten by, men i verkligheten vimlar det av liv i den snötäckta idyllen. Cykelleden Banvallen, som öppnade 2019 har lockat folk under senare år – nu kan man lätt hoppa på tåget med sin egen cykel och ta sig från Karis station via Billnäs och Åminnefors bruk ända till Fiskars Bruk. Förutom cyklisterna, anlände också vandringsfiskarna till Billnäs ifjol, efter en paus mer än 60 år. Det blev möjligt tack vare den nybyggda fisktrappan, som underlättar fiskarnas färd förbi det gamla kraftverket, och vidare upp i Svartån.

Billnäsin ruukkiin vaeltavat sekä ihmiset että kalat18.2.2021 09:43:52 EET | Tiedote

Rantaradan varrella sijaitseva Billnäsin ruukki on yksi Raaseporin kehittyvistä alueista. Vain muutaman kilometrin päässä Karjaan juna-asemalta, sijaitsee Billnäsin vanha ruukkimiljöö. Lumen verhoama rauhallinen idylli luo ensivaikutelman raukeasta pikkukylästä, mutta todellisuudessa pinnan alla kuhisee elämää. Vuonna 2019 avattu Ratavallin pyöräilyreitti on saanut ihmiset liikkeelle – nyt junaan voi hypätä oman pyörän kanssa ja polkea Karjaan asemalta Billnäsin sekä Åminneforsin ruukin kautta aina Fiskarsin ruukkiin saakka. Pyöräilijöiden lisäksi, viime vuonna Billnäsiin saapuivat kauan odotetut vaelluskalat. Toukokuussa 2020 avatut kalaportaat mahdollistavat kalojen nousun Mustionjokeen, yli 60 vuoden tauon jälkeen.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme