Amnesty International

Siviilit tulilinjalla Libyassa – Amnesty: “Tapahtumat täyttävät sotarikosten kriteerit”

Jaa

Amnesty Internationalin tuoreen raportin mukaan Libyan konfliktin molemmat osapuolet ovat todennäköisesti syyllistyneet sotarikoksiin. Lisäksi lukuisat maat ovat rikkoneet YK:n asettamaa aseiden vientikieltoa ja toimittaneet aseita Libyaan.

GNA:n ilmaiskussa tuhoutuneita taloja kesäkuussa 2019.
GNA:n ilmaiskussa tuhoutuneita taloja kesäkuussa 2019.

Libyan kansainvälisesti tunnustettu hallitus Government of National Accord (GNA) ja päällikkö Khalifa Haftarin johtama kansallinen armeija (LNA) ovat taistelleet vallasta Tripolissa ja sen lähialueilla huhtikuusta 2019 saakka. 

Amnesty Internationalin tutkijat vierailivat kaikkiaan 33 iskun tapahtumapaikalla ja tekivät 156 haastattelua. Haastateltujen joukossa on niin iskuista selviytyneitä silminnäkijöitä, uhrien omaisia, paikallisia viranomaisia sekä lääkintähenkilökuntaa.

“Konfliktin molemmat osapuolet ovat käyttäneet kaikenlaisia aseita aina Gaddafin aikaisista raketeista drooneilla ohjattuihin ohjuksiin. On todennäköistä, että tapahtumat täyttävät sotarikosten kriteerit”, sanoo Amnesty Internationalin Suomen osaston oikeudellinen asiantuntija Kaisa Korhonen.

Siviilit tulilinjalla

YK:n tilastojen mukaan viimeisen puolen vuoden aikana Libyassa on kuollut tai haavoittunut yli 100 siviiliä ja yli 100 000 ihmistä on joutunut pakenemaan kodeistaan.

Osa Amnestyn tutkimista hyökkäyksistä oli umpimähkäisiä ja suhteettomia. Ne loukkasivat kansainvälistä humanitaarista oikeutta ja saattavat täyttää sotarikosten kriteerit. 

Umpimähkäiset ilmaiskut ja tykistöhyökkäykset ovat kohdistuneet koteihin ja julkisiin tiloihin, kuten kouluun ja siirtolaisten pidätyskeskukseen. Iskuissa on menehtynyt tai loukkaantunut muun muassa kadulla leikkiviä lapsia ja hautajaisvieraita. 

“Millainen sota tämä on, jossa perheet kuolevat koteihinsa? Mitä voimme tehdä?” kysyy Amnestyn haastattelema nainen, joka menetti puolisonsa perheen kotiin osuneessa iskussa.

Hyökkäyksiä sairaaloihin, lentokenttä suljettu

Viranomaiset ovat sulkeneet Tripolin ainoan toiminnassa olleen lentokentän jatkuvien hyökkäysten vuoksi. Myös lentokentän lähistöllä sijaitsevat kodit ja koulu ovat joutuneet umpimähkäisten ampumisten kohteiksi. 

LNA:n iskuissa on tuhoutunut myös lukuisia ambulansseja ja kenttäsairaaloita. GNA:n taistelijat ovat käyttäneet kenttäsairaaloita sotilaallisiin tarkoituksiin ja asettaneet ne samalla alttiiksi hyökkäyksille. 

Aseiden vientikieltoa loukattu häikäilemättömästi

YK määräsi aseiden vientikiellon Libyaan jo vuonna 2011. Amnestyn mukaan kieltoa on rikottu toistuvasti – aseita ovat toimittaneet muun muassa Turkki, Jordan ja Yhdistyneet Arabiemiirikunnat. 

“Konfliktin molempien osapuolien on suojeltava siviilejä kansainvälisen humanitaarisen oikeuden velvoittamalla tavalla. Lisäksi kansainvälisen yhteisön on pidettävä huoli siitä, että YK:n aseiden vientikieltoa kunnioitetaan”, Kaisa Korhonen toteaa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

GNA:n ilmaiskussa tuhoutuneita taloja kesäkuussa 2019.
GNA:n ilmaiskussa tuhoutuneita taloja kesäkuussa 2019.
Lataa

Liitteet

Tietoja julkaisijasta

Amnesty International
Amnesty International
Hietaniemenkatu 7 A
00100 Helsinki

https://www.amnesty.fi/

Amnesty International on maailman suurin ihmisoikeusjärjestö. Me teemme ihmisoikeudet tunnetuiksi, tutkimme vakavia ihmisoikeusloukkauksia ja kampanjoimme niitä vastaan kaikkialla maailmassa. Toimintamme perustuu yksittäisten ihmisten tuelle. Amnestyn Suomen osasto perustettiin vuonna 1967.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Amnesty International

Lapset kärsivät Boko Haramin runtelemassa Nigeriassa – kidutusta ja laittomia pidätyksiä27.5.2020 03:01:00 EESTTiedote

Terroristijärjestö Boko Haram on siepannut ja pakottanut tuhansia lapsia sotilaiksi tai “vaimoiksi” Nigerian koillisosissa jo lähes vuosikymmenen ajan. Amnesty Internationalin tuore raportti paljastaa, miten myös Nigerian armeija on syyllistynyt Boko Haramilta paenneiden lasten kiduttamiseen ja muihin sotarikoksiin. Lisäksi muun muassa EU rahoittaa entisille sotilaille suunnattua kuntoutusohjelmaa, joka on syyllistynyt ihmisoikeusloukkauksiin.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme