Sivistysliitto Kansalaisfoorumi SKAF ry

Sivistys on demokratian dynamo

Jaa

Järjestyksessään toinen Sivistysviikko järjestetään 8.–14.5.2023 teemalla ”Sivistys – Demokratian dynamo”. Viikko nostaa esiin arjen sivistystekoja ja korostaa sivistyksen merkitystä demokratian vahvistajana. Viikon aikana järjestetään tapahtumia ja keskustellaan teemasta sosiaalisessa mediassa.

Sivistysviikon somekampanjaan kutsutaan mukaan laajasti oppilaitoksia, yhdistyksiä, harrastusryhmiä ja aivan tavallisia kansalaisia. Kampanja haluaa ravistella pölyttyneitä käsityksiä sivistyksestä ja haastaa kaikki pohtimaan omaa toimintaansa sivistyksen vinkkelistä.

  • Haluamme painottaa tällä elinvoimaisella teemalla, että sivistys ei ole elitististä, puisevaa tai pölynmakuista. Päinvastoin se on hyvin arkista ja käytännöllistä: ihmisiksi olemista, kunnioittavuutta ja uteliaisuutta, toimintaa yhteisen hyvän eteen, toteaa Sivistysviikkoa tänä vuonna koordinoivan Kansalaisfoorumin pääsihteeri Anneliina Wevelsiep.

Järjestöissä tehdään sivistystyötä

Sivistys ei tule annettuna, vaan siihen liittyviä taitoja, tietoja ja asennoitumista tulee oppia ja vahvistaa koko ajan. Sivistyneitä ihmisiä kasvaa yhteisöissä, ja esimerkiksi järjestöt ovat oppilaitosten rinnalla tärkeitä sivistystyön tekijöitä.

  • Sivistyneet ihmiset suosivat dialogia vastakkainasettelun sijaan. He vahvistavat demokratiaa antidemokraattisia voimia vastaan. Tätä tarvitaan kipeästi, myös tänään, myös Suomessa, korostaa Anneliina Wevelsiep.
  • Toivon, että Sivistysviikon aikana monet innostuvat tekemään näkyväksi somekampanjassamme omia arjen sivistystekojaan – ne kannattelevat yhteiskuntaamme ja tuovat meitä yhteen, hän jatkaa.

Sivistysviikon 8.–14.5. tapahtumat on koottu Sivistysviikko.fi -sivustolle. Sosiaalisesta mediasta tapahtumaan liittyvät päivitykset löytyvät aihetunnisteilla #sivistysviikko #SivistysDemokratianDynamo #arjensivistystekoni.

Sivistysviikko-tapahtuma järjestettiin ensimmäisen kerran vuonna 2022 osana Sitran rahoittamaa Sivistys+-projektia. Tämän vuoden viikkoa koordinoi Kansalaisfoorumi. Sivistysviikon toteuttavassa järjestäjäverkostossa ovat mukana myös Kvs-säätiö, Fingo ry, Opintokeskus Sivis, Svenska Folkskolans Vänner ja Vapaa Sivistystyö ry.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Anneliina Wevelsiep
Pääsihteeri
Sivistysliitto Kansalaisfoorumi SKAF ry
+358 50 590 0180
anneliina.wevelsiep@kansalaisfoorumi.fi

Linkit

Lisätietoja Kansalaisfoorumista

Kansalaisfoorumi on valtakunnallinen sivistysliitto ja opintokeskus, joka innostaa kulttuuri- ja kansalaistoimintaan sekä tukee aktiivista kansalaisuutta yhteisöllisen ja taidelähtöisen oppimisen avulla. ​

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Sivistysliitto Kansalaisfoorumi SKAF ry