Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Sivistystoimi sai kiitosta onnistumisesta korona-aikana – jälkityö jatkuu pitkään

Jaa

Ylijohtaja Terttu Savolainen ja eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Kinnunen vierailivat 14.10.2021 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sivistysjohdon verkoston kokouksessa. Johtaja Veijo Kosola kertoi avauksessaan, että koronapandemian aikana kuntien sivistysjohto on kokoontunut verkostossa 66 kertaa. Ylijohtaja esitti suuret kiitokset kuntien sivistysjohdolle ja sivistystoimen työntekijöille alueellamme menestyksekkäästä koronaepidemian torjuntatyöstä. Kouluissa ja oppilaitoksissa on selvitty erinomaisesti järjestämään opetus haasteellisissa olosuhteissa koronakriisin aikana.

Avauksessaan ylijohtaja Savolainen piti esimerkillisenä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun sivistysjohdon ja muiden vuorovaikutteisten verkostojen toimintaa. Verkostojen toiminta jatkuu tulevaisuudessa korona-ajan mukanaan tuomana hyvänä käytäntönä.

Kokemuksia ja oppeja voidaan hyödyntää

Koronaepidemian aikana on saatu kokemuksia kriisiajan toiminnasta myös kouluissa. Opetuksessa on löydetty uusia toimintatapoja ja tullut esiin monia haasteita. Näitä kokemuksia ja oppeja voidaan hyödyntää tulevaisuuden koulutyössä ja varautumisessa uusiin kriiseihin.

Ylijohtaja totesi lisäksi, että korona-aikana on tullut selkeästi esille kulttuurin merkitys yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin vahvistajana.

”Nyt yhteiskuntaa on onneksi avattu; toivottavasti ihmiset löytävät nämä palvelut uudestaan ja lähtevät kulttuuritilaisuuksiin ja erilaisiin harrastuksiin,” hän toivoi.

Sivistystoimella keskeinen rooli lasten ja nuorten hyvinvoinnista

Nyt on tärkeää keskittyä koronan jälkeisiin pitkän aikavälin seurausten hoitamiseen. Sivistystoimella on aivan keskeinen rooli lasten ja nuorten hyvinvoinnin vahvistamisessa ja ylläpitämisessä.

”Nyt on ensiarvoisen tärkeää satsata nuorten yhteiseen toimintaan ja nuorisotyöhön kunnissa,” Savolainen näki.

On selvää, että moniammatillista oppilashuoltoa tarvitaan lisää.

Hyvää ja tarpeellista tietoa nuorten hyvinvoinnista on saatavilla esimerkiksi tuoreista kouluterveystutkimuksen tuloksista.

Ylijohtaja Savolainen kannusti kuntia panostamaan oppilaiden ja henkilökunnan jaksamiseen kouluissa ja nuorisotyössä.

Savolainen korosti, että hyvinvoivat nuoret ovat alueen menestyksen kivijalka.

Hyvinvointialueet ottavat vastuun oppilashuollosta

Eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Kinnunen piti hyvänä, että sivistysjohdon verkosto jatkaa toimintaansa vielä koronan pitkien vaikutusten hoitamisessa. Eduskunta on ohjannut varoja tähän niin oppimisen kuin mielenterveystyön osalta.

Kinnunen toivoi, että koulun ja opiskelijahuollon rajapinta toimii jatkossakin sujuvasti, kun hyvinvointialueet ottavat vastuun myös oppilashuollosta.

Eduskunnan sivistysvaliokunta käsittelee parhaillaan sivistyspoliittista selontekoa, jossa linjataan laajasti sivistystoimen tulevaisuutta.

Sivistysvaliokunta toteutti ensimmäisen lasten kuulemisen, johon sai osallistua kaksi koululuokkaa.

Kinnunen kertoi myös Veikkauksen tuottojen hupenemisen aiheuttamista haasteista, joihin hallitus etsii ratkaisua.

Sivistysjohtajat evästivät sivistysvaliokuntaa mm. oppivelvollisuuden laajentamisen kokemuksista. Viesti päättäjille on, että maksuttomuus on erinomainen asia, vaikka se kunnissa onkin aiheuttanut haasteita.

Lisätietoja

Johtaja Veijo Kosola, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, veijo.kosola@avi.fi p. 0295 017 570

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, terttu.savolainen@avi.fi p. 0295 017 551

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Länsi- ja Sisä-Suomen valmiustoimikunta: tehokas kriisinhallinta edellyttää panostamista tilannekuvaan, johtamiseen ja viestintään22.10.2021 15:29:42 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen alueellinen valmiustoimikunta kokoontui 21.10.2021 päivittämään kuvaa koronan ja muiden ajankohtaisten turvallisuushavaintojen osalta. Maanpuolustuskorkeakoulun sotilasprofessori, everstiluutnantti Aki-Mauri Huhtinen kertoi toimikunnalle kriisin johtamisesta ja tilannekuvan ja viestinnän keskeisestä merkityksestä sen onnistumisessa.

Med anledning av covid-19-läget förordnar Regionförvaltningsverket i Södra Finland alla som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv att genomgå obligatorisk hälsokontroll21.10.2021 12:15:00 EEST | Tiedote

Bland dem som arbetar vid Helsinki Shipyard Oy:s varv i Ärtholmen har under hösten 2021 diagnostiserats många coronavirussmittor som har orsakat omfattande och svårhanterliga smittkedjor. Regionförvaltningsverket i Södra Finland förordnar alla arbetstagare vid varvet och dess underleverantörer att genomgå en obligatorisk hälsokontroll som kan innebära coronavirustest. Beslutet är i kraft från och med 21 oktober 2021 till slutet av januari 2022.

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan – toimitusjohtaja ja yhtiö tuomittiin sakkoihin21.10.2021 11:50:00 EEST | Tiedote

Työnantaja laiminlöi autonostimien määräaikaistarkastukset usean vuoden ajan. Itä-Uudenmaan käräjäoikeus tuomitsi yhtiön toimitusjohtajan 25 päiväsakon sakkorangaistukseen työturvallisuusrikoksesta ja yhtiön 1000 euron yhteisösakkoon. Lisäksi yhtiö tuomittiin menettämään valtiolle rikoksen tuottamana taloudellisena hyötynä 2250 euroa. Käräjäoikeus antoi tuomionsa 28.9.2021.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskenteleville pakolliset terveystarkastukset koronatilanteen vuoksi20.10.2021 11:15:00 EEST | Tiedote

Helsinki Shipyard Oy:n Hernesaaren telakan työntekijöiden keskuudessa on todettu syksyn 2021 aikana lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa 21.10.2021 alkaen tammikuun 2022 loppuun asti.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme