Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Sivistystoimi sai kiitosta onnistumisesta korona-aikana – jälkityö jatkuu pitkään

Jaa

Ylijohtaja Terttu Savolainen ja eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Kinnunen vierailivat 14.10.2021 Pohjois-Suomen aluehallintoviraston sivistysjohdon verkoston kokouksessa. Johtaja Veijo Kosola kertoi avauksessaan, että koronapandemian aikana kuntien sivistysjohto on kokoontunut verkostossa 66 kertaa. Ylijohtaja esitti suuret kiitokset kuntien sivistysjohdolle ja sivistystoimen työntekijöille alueellamme menestyksekkäästä koronaepidemian torjuntatyöstä. Kouluissa ja oppilaitoksissa on selvitty erinomaisesti järjestämään opetus haasteellisissa olosuhteissa koronakriisin aikana.

Avauksessaan ylijohtaja Savolainen piti esimerkillisenä Pohjois-Pohjanmaan ja Kainuun sivistysjohdon ja muiden vuorovaikutteisten verkostojen toimintaa. Verkostojen toiminta jatkuu tulevaisuudessa korona-ajan mukanaan tuomana hyvänä käytäntönä.

Kokemuksia ja oppeja voidaan hyödyntää

Koronaepidemian aikana on saatu kokemuksia kriisiajan toiminnasta myös kouluissa. Opetuksessa on löydetty uusia toimintatapoja ja tullut esiin monia haasteita. Näitä kokemuksia ja oppeja voidaan hyödyntää tulevaisuuden koulutyössä ja varautumisessa uusiin kriiseihin.

Ylijohtaja totesi lisäksi, että korona-aikana on tullut selkeästi esille kulttuurin merkitys yhteisöllisyyden ja hyvinvoinnin vahvistajana.

”Nyt yhteiskuntaa on onneksi avattu; toivottavasti ihmiset löytävät nämä palvelut uudestaan ja lähtevät kulttuuritilaisuuksiin ja erilaisiin harrastuksiin,” hän toivoi.

Sivistystoimella keskeinen rooli lasten ja nuorten hyvinvoinnista

Nyt on tärkeää keskittyä koronan jälkeisiin pitkän aikavälin seurausten hoitamiseen. Sivistystoimella on aivan keskeinen rooli lasten ja nuorten hyvinvoinnin vahvistamisessa ja ylläpitämisessä.

”Nyt on ensiarvoisen tärkeää satsata nuorten yhteiseen toimintaan ja nuorisotyöhön kunnissa,” Savolainen näki.

On selvää, että moniammatillista oppilashuoltoa tarvitaan lisää.

Hyvää ja tarpeellista tietoa nuorten hyvinvoinnista on saatavilla esimerkiksi tuoreista kouluterveystutkimuksen tuloksista.

Ylijohtaja Savolainen kannusti kuntia panostamaan oppilaiden ja henkilökunnan jaksamiseen kouluissa ja nuorisotyössä.

Savolainen korosti, että hyvinvoivat nuoret ovat alueen menestyksen kivijalka.

Hyvinvointialueet ottavat vastuun oppilashuollosta

Eduskunnan sivistysvaliokunnan jäsen, kansanedustaja Mikko Kinnunen piti hyvänä, että sivistysjohdon verkosto jatkaa toimintaansa vielä koronan pitkien vaikutusten hoitamisessa. Eduskunta on ohjannut varoja tähän niin oppimisen kuin mielenterveystyön osalta.

Kinnunen toivoi, että koulun ja opiskelijahuollon rajapinta toimii jatkossakin sujuvasti, kun hyvinvointialueet ottavat vastuun myös oppilashuollosta.

Eduskunnan sivistysvaliokunta käsittelee parhaillaan sivistyspoliittista selontekoa, jossa linjataan laajasti sivistystoimen tulevaisuutta.

Sivistysvaliokunta toteutti ensimmäisen lasten kuulemisen, johon sai osallistua kaksi koululuokkaa.

Kinnunen kertoi myös Veikkauksen tuottojen hupenemisen aiheuttamista haasteista, joihin hallitus etsii ratkaisua.

Sivistysjohtajat evästivät sivistysvaliokuntaa mm. oppivelvollisuuden laajentamisen kokemuksista. Viesti päättäjille on, että maksuttomuus on erinomainen asia, vaikka se kunnissa onkin aiheuttanut haasteita.

Lisätietoja

Johtaja Veijo Kosola, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, veijo.kosola@avi.fi p. 0295 017 570

Ylijohtaja Terttu Savolainen, Pohjois-Suomen aluehallintovirasto, terttu.savolainen@avi.fi p. 0295 017 551

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket
Aluehallintovirasto/RegionförvaltningsverketAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Aluehallintoviraston verkkosivut

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto/Regionförvaltningsverket

Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää Helsinki Shipyard Oy:n telakalla työskenteleville pakolliset terveystarkastukset koronatilanteen vuoksi20.10.2021 11:15:00 EEST | Tiedote

Helsinki Shipyard Oy:n Hernesaaren telakan työntekijöiden keskuudessa on todettu syksyn 2021 aikana lukuisia koronavirustartuntoja, jotka ovat aiheuttaneet laajoja ja vaikeasti hallittavia tartuntaketjuja. Etelä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikki telakan ja sen alihankkijoiden työntekijät osallistumaan pakolliseen terveystarkastukseen, joka voi tarkoittaa koronatestiä. Päätös on voimassa 21.10.2021 alkaen tammikuun 2022 loppuun asti.

Alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi Joensuussa ajantasaistaa kurssilaisten tiedot maanpuolustusvalmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta19.10.2021 12:12:58 EEST | Tiedote

Itä-Suomen alueellinen maanpuolustuksen jatkokurssi nro 31/21 alkaa keskiviikkona 27.10.2021 Valtion virastotalolla Joensuussa. Alueellisen maanpuolustuksen jatkokurssin tavoitteena on antaa ajantasaiset tiedot osallistujille maanpuolustuksen eri alojen valmiudesta, kehitysnäkymistä ja kokonaisturvallisuudesta.

Tuulivoimalan huoltohissit, betonipumppuautot ja hyllystöhissit on määräaikaistarkastettava vuoden 2021 aikana19.10.2021 08:42:34 EEST | Tiedote

Työsuojeluviranomaisilla on käynnissä työpaikkojen nostolaitteisiin keskittyvä valvontahanke. Hankkeessa työsuojelutarkastuksia tehdään työpaikoilla, joissa käytetään määräaikaistarkastettavia työvälineitä. Työsuojelutarkastuksilla varmistetaan, että työntekijöiden käyttöön annetuille työvälineille on tehty asianmukaiset määräaikaistarkastukset. Tuoreiden valvontahavaintojen mukaan työvälineistä 20 prosenttia on ollut tarkastamatta. Työnantaja vastaa työvälineiden turvallisuudesta.

Janakkalan kolmannen lintuinfluenssalöydöksen vuoksi siipikarjan siirtoja on rajoitettu jälleen laajemmalla alueella - kaikkien siipikarjanpitäjien on rekisteröidyttävä eläintenpitäjärekisteriin15.10.2021 17:40:07 EEST | Tiedote

Linnuille korkeaa kuolleisuutta aiheuttavaa H5N1-tyypin lintuinfluenssaa todettiin Janakkalassa jälleen uudella tilalla luontoon istutetusta fasaanista 15.10.2021. Ruokavirasto on uuden löydöksen vuoksi laajentanut edelleen tartuntavyöhykettä, jolla rajoitetaan siipikarjan ja luonnonvaraisista linnuista saatavien tuotteiden siirtoja.

Etelä-Suomen aluehallintovirasto valvoo ravintoloita myös koronapassilainsäädännön noudattamisessa - jo ensi yönä asiakkailta tarkastettava koronapassi15.10.2021 17:29:29 EEST | Tiedote

Jos ravintoloitsija ottaa käyttöön koronapassin eli velvoittaa asiakkailta todistusta koronarokotuksesta, negatiivisesta koronatestituloksesta tai sairastetusta koronataudista, ravintolan ei tarvitse noudattaa alueella voimassa olevia aukiolo- ja anniskeluaikojen ja asiakasmäärien rajoituksia. Ravintolan henkilökunnan on ohjattava ilman passia ravintolassa oleskelevat asiakkaat poistumaan tiloista ensi yönä klo 24, jos ravintolassa otetaan käyttöön koronapassi välittömästi lain tullessa voimaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme