Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Sivistysvaliokunta: Hallituksen huomioitava koulutuspoliittisen selonteon rahoitustarpeet

Jaa

Eduskunnan sivistysvaliokunta korostaa, että koulutuspoliittisen selonteon hyvien tavoitteiden saavuttaminen edellyttää riittävää rahoitusta. Valiokunta vaatii hallitusta esittämään tavoitteiden kustannusarviot toimeenpanosuunnitelmassa ja ottamaan rahoitustarpeet huomioon julkisen talouden suunnitelmissa. OAJ kiittää valiokunnan kannanottoja ja vaatii, että ne konkretisoituvat selkeinä lisärahoituspäätöksinä jo Marinin hallituksen kehysriihessä tulevana keväänä.

Eduskunnan sivistysvaliokunta antoi maanantaina mietintönsä koulutuspoliittisesta selonteosta. Mietinnössä näkyvät OAJ:n keskeiset vaatimukset, kuten oppimisen tuen uudistaminen kokonaisuutena aina varhaiskasvatuksesta korkeakouluihin. Perusopetuksen opetusmäärää halutaan nostaa, kaksivuotinen esiopetus vakinaistaa ja opettaja- ja esihenkilömitoitus selvittää.

OAJ kiittää kannanottoa riittävän rahoituksen turvaamisesta ja edellyttää, että eduskuntapuolueet pitävät tulevissa päätöksissään kiinni näistä linjauksista.

– Näiden hyvien kirjausten pitää näkyä muun muassa ensi kevään kehysriihen päätöksissä sekä seuraavan hallitusohjelman tavoitteissa. Koulutuspoliittisen selonteon tavoitteet eivät voi toteutua ilman merkittäviä koulutuksen lisäpanostuksia, sanoo OAJ:n puheenjohtaja Olli Luukkainen.

Vaikka valiokunta alleviivaa muun muassa opetushenkilöstön kelpoisuusvaatimusten säilyttämistä vähintään nykyisellä tasolla, OAJ jäi kaipaamaan konkreettisia toimia opettajuuden veto- ja pitovoiman vahvistamiseksi. Näitä olisivat olleet laissa säädetty oikeus täydennyskoulutukseen ja mentorointiin, opettajarekisterin perustaminen sekä erityisesti päiväkodeissa varhaiskasvatuksen opettajakelpoisuuden nostaminen maisteritasolle pitkällä aikavälillä.

Sivistysvaliokunnan mietinnössä myönteistä ovat myös esitykset konkreettisiksi toimiksi oppimistulosten parantamiseksi. Valiokunta esittää muun muassa varhaiskasvatuksen osallistumisasteen nostoa ja perusopetuksen opetusmäärien kasvattamista. OAJ pitää myös erittäin tärkeänä, että sivistysvaliokunta korostaa toisen asteen duaalimallia tulevaisuuden ratkaisuna.

Sivistysvaliokunnan mietintö: https://www.eduskunta.fi/FI/vaski/Mietinto/Sivut/SiVM_19+2021.aspx

Tutustu OAJ:n lausuntoon sivistysvaliokunnalle: https://www.oaj.fi/ajankohtaista/lausunnot/2021/koulutustason-nostoon-tarvitaan-kunnon-resurssit/

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Tietoja julkaisijasta

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry
PL 20
00520 Helsinki

http://www.oaj.fi

Opetusalan Ammattijärjestö OAJ on maailman ainoa työmarkkinajärjestö, joka valvoo koulutus-, kasvatus- ja tutkimusalan ammattilaisten etuja aina varhaiskasvatuksesta aikuiskoulutukseen.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Opetusalan Ammattijärjestö OAJ ry

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme