Espoon kaupunki - Esbo stad

Sjätteklassisternas självständighetsfest ordnas virtuellt även i år, med temana gemenskap och samhörighet

Dela

I likhet med förra året firar sjätteklassisterna i Esbo Finlands självständighet virtuellt även i år. Det 104-åriga Finland firas med stadens gemensamma videohälsning, som sjätteklassisterna tar del av i sina egna skolor. Under festen får vi också ta del av elevarbeten och höra elevernas tankar om skolgemenskapens betydelse och vikten av samhörighet.

Tidigare har stadens sjätteklassister samlats i Opinmäki i Storåkern för att fira självständighetsdagen tillsammans. Sammanlagt har nästan 4000 elever deltagit i festen. På grund av den rådande Coronasituationen ordnas festen virtuellt i december, i likhet med fjolårets fest.

Festen ordnas som stadens gemensamma videohälsning där eleverna själva deltar i att skapa i festprogrammet i form av elevarbeten, musikinslag och videor. I festligheterna ingår även stadsdirektörens hälsning och elevernas traditionsenliga dans.

– Förra året deltog skolorna ivrigt i skapandet av festen, och elevernas underbara kreationer gjorde att evenemanget blev en fest. Kreationerna bidrog till att skapa en känsla av gemenskap och växelverkan i festen. Vi önskar att vi får uppleva detta igen i år, berättar lärare Tiina Raula från planeringsteamet.

Att skapa något tillsammans har varit en viktig målsättning för årets fest.

– Verksamhet som stärker gemenskapen i barnens skolvardag stärker barnens och ungdomarnas välmående och främjar lärandet. Det är frågan om vägkost för livet. Ett välmående barn växer och blir en välmående ung vuxen i framtiden, sammanfattar områdeschef Kaisa Alaviiri.

Esbo stads och Försvarsmaktens samarbete fortsätter även i år

Också i år har festen planerats i samarbete mellan Esbo stad och Försvarsmaktens beväringsmusikkår. Beväringarna gör videohälsningen som ett kursarbete i beväringarnas underofficerskurs.

– Förra året gjorde vi för fösta gången en virtuell hälsning tillsammans med Esbo stad. Vi fick positiv respons, och det känns fint att få genomföra ett motsvarande projekt även i år. Tidigare år har beväringsmusikkåren uppträtt på festen med musikinslag, men i år sker allt på distans i videoformat. Det är en glädje och en ära att få fira självständighetsdagen med Esbo stads sjätteklassister trots undantagstider, säger informatör Tuomas Puranen från beväringsmusikkåren.

Skolorna i Esbo får ta del av videohälsningen kring självständighetsdagen. Elever och vårdnadshavare får mer information från den egna skolan.

Nyckelord

Kontakter

Marika Tuominen, kommunikationsspecialist, finsk grundläggande utbildning vid Esbo stad, tfn 040 639 4362, marika.tuominen@espoo.fi

Lena Hinkkanen, kommunikationsspecialist, Svenska bildningstjänster vid Esbo stad, tfn 040 636 9475, lena.hinkkanen@espoo.fi

Tuomas Puranen, informatör, Försvarsmaktens beväringsmusikkår, tfn 0299 442 625,
tuomas.puranen@mil.fi

Om

Espoon kaupunki - Esbo stad
Espoon kaupunki - Esbo stad
PL 1 / PB 1
02070 ESPOON KAUPUNKI / ESBO STAD

+358 9 816 21http://www.espoo.fi

Följ Espoon kaupunki - Esbo stad

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Espoon kaupunki - Esbo stad

Mikä on kirjastojen rooli kansalaisaktiivisuuden herättäjinä? Ilmastolukutaitoa-tapahtuma Sellon kirjastossa26.11.2021 16:16:15 EET | Tiedote

Keväällä toteutettu valtakunnallinen Ilmastolukupiirikampanja saavutti suuren suosion, lukupiirejä oli lähes sata ympäri Suomea. Ilmastolukupiirihaasteen toteutti Greenpeace, yhteistyössä Helmet-kirjastojen, kirjastojen valtakunnallisen Yleisten kirjastojen ympäristötietoisuus 2020-luvulle -hankkeen, Lukukeskuksen, Suomen Kirjastoseuran, Marttaliiton sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton Uudenmaan piirin kanssa.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum