HUS

Skaalautuva tekoäly sairaalan moottorina – HUSin koordinoimalle hankkeelle merkittävä EU-rahoitus

Jaa

HUSista johdettu AICCELERATE-hanke sai 10 miljoonan euron EU-rahoituksen. Hankkeen tavoitteena on koneoppimista hyödyntäen rakentaa sairaalaympäristön erilaisiin tarpeisiin skaalautuva työkalu.

”Haluamme luoda erilaisiin terveydenhuollon käyttöympäristöihin ja potilasryhmiin soveltuvan älykkään palvelun, joka kohdentaa resursseja tehokkaammin ja samalla parantaa potilaiden saamaa palvelua”, kertoo hanketta koordinoiva kehittämispäällikkö Tuuli Pajunen HUS Tietohallinnosta.

HUS kokosi kehittämänsä idean ympärille viidestä eurooppalaisesta yliopistosairaalasta, yhdestä yliopistosta ja kymmenestä teknologiayrityksestä koostuvan konsortion, joka haki Euroopan unionin Horizon2020-rahoitusta hankkeelleen. Yli 80 hakemuksen joukosta rahoitusta sai vain neljä, joista yksi oli HUSin koordinoima AICCELERATE – A Smart Hospital Care Pathway Engine. Hanke käynnistyy vuoden 2021 alussa.

Hakemuksen valmisteluun osallistuivat HUSista IT-yksikön kehittämispäällikkö Tuuli Pajunen, lasten ja nuorten sairauksien digitaalisten ja innovaatiopalvelujen linjajohtajana toiminut Pekka Lahdenne, neurologi Laura Mäkitie sekä Suzan Ikävalko, joka vastaa HUSissa EU-hankkeiden valmisteluista ja koordinoinnista. Innovaatiokonsulttiyritys Spinverse fasilitoi projektin valmistelua.

AICCELERATE-projektissa kehitettävää teknologiaa testataan kolmessa pilotissa, joista kerätään palautetta ja oppimiskokemusta skaalautuvan tekoälyn kehittämiseen. Oulun yliopistollisen sairaalan johtamassa pilotissa pyritään tehostamaan päivystys- ja kiireettömien leikkausten suunnittelua niin, että leikkaussalien toiminta olisi optimaalista sekä potilaan että henkilökuntaresurssien näkökulmasta.

HUSin johtamassa pilotissa Terveyskylä-portaaliin kehitettyyn Parkinsonin taudin digihoitopolkuun yhdistetään potilaan voinnin ja oireiden etämonitorointia, analytiikkaa ja robottiavusteista lääkkeiden annostelua. Kroonisen sairauden seuranta siirtyy enemmän potilaan omaan elinympäristöön ja terveydenhuollon resursseja kohdennetaan niihin sairauden vaiheisiin, joissa tarvitaan sairaalassa oloa tai lääkärin tapaamista. Jatkossa on tavoitteena hyödyntää pilotissa luotua alustaa, tekoälymoottoria ja laiteintegrointeja muidenkin kroonisten sairauksien hoitoa ja seurantaa parantavien älykkäiden palvelujen rakentamisessa. 

Kolmannessa pilotissa on tavoitteena kroonisesti sairaan lapsipotilaan hoitoketjun parantaminen siten, että hoitotapaamiset ja palvelukontaktit eri asiantuntijoiden kanssa, sekä toimenpiteiden jälkeinen kotiutus toteutuisivat ajallisesti parhaalla tavalla. 

”AICCELERATE-hankkeen kulmakiviä ovat potilaan osallisuus sekä näyttöön perustuva luottamus tekoälyä kohtaan. Haemme älykästä sovellusta, johon lääkäri voi luottaa oman työnsä apuna sekä tekoälyyn pohjautuvia hoitoratkaisuja, joihin potilas voi luottaa”, Ikävalko kertoo.

AICCELERATE-konsortion muodostavat HUS Helsingin yliopistollinen sairaala, Oulun yliopistollinen sairaala, Ospedale Pediatrico Bambino Gesù (Italia), Barcelona Children's Hospital (Espanja), University Hospital Università degli Studi di Padova (Italia), Erasmus University Rotterdam (Alankomaat), RTO Fundació Eurecat (Espanja), TICBioMed (ei-kaupallinen toimija, Espanja) sekä yritykset Chino (Italia), Symptoma (Itävalta), Nuromedia (Saksa), SRDC (Turkki), Evondos (Suomi), NeuroPath (Belgia), NEC Laboratories Europe (Saksa) ja Innofactor (Suomi). 

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lisätietoja:

Kehittämispäällikkö Tuuli Pajunen,
tuuli.pajunen@hus.fi, +358 40 182 5028

Tutkimus- ja innovaatiopäällikkö Suzan Ikävalko,
suzan.ikavalko@hus.fi, +358 50 583 4292

Kuvat

Tietoja julkaisijasta

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

HUS Helsingin yliopistollisessa sairaalassa saa vuosittain hoitoa noin 680 000 potilasta. HUSissa työskentelee lähes 27 000 ammattilaista kaikkien potilaiden parhaaksi. Vastuullamme on 24 jäsenkunnan asukkaiden erikoissairaanhoito. Lisäksi meille on keskitetty valtakunnallisesti useiden harvinaisten ja vaikeiden sairauksien hoito.

HUS on Suomen suurin terveydenhuoltoalan toimija ja maan toiseksi suurin työnantaja. Osaamisemme on kansainvälisesti tunnettua ja tunnustettua. Yliopistollisena sairaalana tutkimme ja kehitämme jatkuvasti hoitomenetelmiämme sekä toimintaamme.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta HUS

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme