Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Skolfreden utlyses i Finland

Jaa

Den riksomfattande Skolfreden för läsåret 2017–2018 utlyses i Finlands skolor den 24 augusti i Helsingfors. Temat för årets Skolfred ”Rätt att drömma, rätt att vara den du är” uppmuntrar skolor att stärka elevernas egen verksamhet i arbetet mot mobbning och diskriminering.

Vid utlysningen av Skolfreden i Helsingfors uppträder sångaren Isac Elliot, årets idrottare Leo-Pekka Tähti och dansaren Aira Samulin. Vid evenemanget torsdagen den 24 augusti deltar 3 000 skolelever och lärare från Helsingfors. Utlysningen sänds också direkt på webben. Skolfreden är ett program som ordnas gemensamt av Mannerheims Barnskyddsförbund, Folkhälsan, Utbildningsstyrelsen, polisen och Finlands Föräldraförbund.

Målet med den årliga utlysningen av Skolfreden är att föra fram elevernas egen röst i arbetet mot mobbning i skolor. – Jag började delta i planeringen av utlysningen av Skolfreden, eftersom jag anser att det är viktigt att hjälpa och försöka inverka på saker, säger Eleonora Petriläinen som är medlem av elevkårens styrelse i Aleksis Kiven peruskoulu.

– Om atmosfären i skolan är sådan att alla kan vara sig själva och inte behöver fundera på om andra godkänner dem, så mår både eleverna och lärarna bättre, fortsätter väneleven Stella Ovaska från högstadiet Meilahden yläaste. 

Lydia Ainola är vänelev i samma skola och påminner om betydelsen av att beakta olika slags elever: – Det är viktigt att höra alla elever och inte bara dem som till sin natur talar mycket och först för fram sin åsikt. Skolan är mycket mer än bara inlärning. Därför är det viktigt att det i skolorna också ordnas olika aktiviteter och evenemang, där man kan bekanta sig med andra.

Delaktiga framtidsbyggare

Den nya läroplanen infördes i åk 7–9 i början av detta läsår, och i åk 1–6 har de införts redan förra hösten. Den nya läroplanen betonar elevernas delaktighet. – Enligt läroplanen ska skolan vara en bra plats för alla. Eleverna uppmuntras att vara delaktiga framtidsbyggare. Skolsamfundet ska se till vars och ens välbefinnande. Till allt det här förbinder vi oss då vi utlyser skolfreden för detta läsår, betonar Olli-Pekka Heinonen, generaldirektör för Utbildningsstyrelsen.

Utöver utlysningen ingår det i Skolfreden en årsplan som främjar den sociala gemenskapen. Eleverna i arbetsgruppen Skolfred i Helsingfors vill i årsplanen införa små respektfulla möten och gärningar som främjar god gemenskap och som man i skolor kan göra under hela läsåret. Eleverna har också i i självständighetsfirandets anda filmat över hundra saker som gör skolan trivsam.

 – Att öka det goda är en effektivare metod än att endast fokusera på att få bort det dåliga. I skolorna finns mycket som är bra, bara vi fokuserar på att märka alla de små saker som inverkar på trivseln i skolan, säger vänelev Emma Apajasaari från högstadiet Meilahden yläaste.

Skolfreden utlyses i Helsingfors på Kajsaniemiplanen 24.8.2016 kl. 9.30–10.15. Efter utlysningen ordnas Skolfredstorget, där eleverna får gå runt och utföra vissa uppgifter. Representanter för medier är välkomna att följa utlysningen på platsen och att utföra uppgifterna tillsammans med eleverna.


Evenemanget kan också följas som en direkt webbsändning på webbplatsen www.koulurauha.fi.


År 2017–2018 ingår i arbetsgruppen Skolfred i Helsingfors Aleksis Kiven peruskoulu, Grundskolan Norsen, Maatullin ala-aste, Meilahden yläaste, Siltamäen ala-aste, Tehtaankadun ala-aste, Zacharias Topeliusskolan, Fostran och utbildning i Helsingfors, Helsingfors polisväsende, Helsingin vanhemmat HELVARY ry och Stadin ammattiopisto. Mannerheims Barnskyddsförbund koordinerar arbetsgruppen.


Mer information: 
Planeraren av ungdomsarbete Eeva-Liisa Markkanen, Mannerheims Barnskyddsförbund, tfn 050 367 2101
Utbildningsrådet Satu Elo, Utbildningsstyrelsen, tfn 029 533 1544
Polisinspektör Ari Järvenpää, Polisstyrelsen, tfn 071 8781 766
Avdelningschef Pia Rosengård-Andersson, Folkhälsan, tfn 044 788 3620
Expert på föreningsverksamhet Anri Leveelahti, Finlands Föräldraförbund, tfn 044 755 1372
Informatör Eveliina Kutila, Mannerheims Barnskyddsförbund, tfn 050 580 2393

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Mannerheimin Lastensuojeluliitto
Toinen linja 17
00530 Helsinki

075 32451http://www.mll.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista jo ennen kuin ne uutisoidaan? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi yhtä aikaa suomalaisen median kanssa. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Mannerheimin Lastensuojeluliitto

Kolmekymmentä äitiä saa tunnustuksen työstään kasvattajana27.4.2018 10:24Tiedote

Valtakunnallisessa äitienpäiväjuhlassa kolmekymmentä kasvattajana ansioitunutta äitiä saa Valkoisen Ruusun Ritarikunnan I luokan mitalin kultaristein. Kunniamerkit antaa äideille tasavallan presidentti Sauli Niinistöltä äitienpäivänä. Mannerheimin Lastensuojeluliitto järjestää valtakunnallisen äitienpäiväjuhlan yhteistyössä sosiaali- ja terveysministeriön kanssa 13. toukokuuta 2018 Säätytalolla Helsingissä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme