Suomen Kiinteistönvälittäjät ry

SKVL:n ylimääräinen markkinakatsaus: Kerrostaloasuntokaupan nousu kasvukeskuksissa alkanut – Pankit talokaupan tulppana pienemmillä paikkakunnilla

Jaa
SKVL:n helmi-maaliskuun vaihteessa tekemän ylimääräisen jäsenkyselyn vastauksista selviää, että asunnonvaihtajien liikehdintä on kasvanut merkittävästi. Kyselyt ja tarjoukset myynnissä olevista asunnoista ovat vilkastuneet merkittävästi ja kauppojen määrä kasvaa eniten kasvukeskusten kerrostaloasunnoista.
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.

Helsingissä, Turussa ja Tampereella kauppa käy jo selvästi paremmin

Asuntomarkkinoilla vallinnut hiljaisuus on päättymässä, mutta Suomen eri paikkakunnilla on suuria eroja siinä, kuinka nopeasti kauppa on lähtenyt käymään. Helsingin kantakaupungissa jo yli 60 % jäsenvälittäjistä raportoi selvää nousua kerrostaloasuntojen kaupassa, mutta keskustan ulkopuolella ei vielä ole ihan samaa vauhtia. Pääkaupunkiseudun ympäryskunnissa yli 60 % välittäjistä raportoi selvää nousua rivi-, pari- ja omakotitalokaupassa. Jyväskylän ja Kuopion suunnalla asuntokaupassa selvää vilkastumista. Oulu on myös lähtenyt liikkeelle, mutta hiukan hitaammin kuin muut suuremmat kaupungit.

Loma-asuntokaupan aloitus lähellä – Lapissa kauppa käynyt paremmin talvikaudellakin

Loma-asuntokauppa lähtee perinteisesti käyntiin maalis-huhtikuussa, kun lumet sulavat. Poikkeuksena Lapin hiihtokeskukset, joissa aktiivisin myyntikausi on talvikausi. Hiljaisempi asuntomarkkinan tilanne on luonnollisesti syönyt myös loma-asuntojen kauppaa. Nyt näkyy myös se, että matkailun suosio on vahvistunut koronan jälkeisenä aikana ja kotimaan loma-asuntoja hankittiin aktiivisesti viimeisten kolmen vuoden aikana suurella innolla ja nyt niistä jo nautitaan. Kysyntää on kuitenkin selvästi edelleen.

Asuntolainojen ehdot kiristyneet – hidastaa kaupankäyntiä muualla Suomessa – pankit nihkeitä energiaremonteille

Moni kauppa kaatuu nyt siihen, että pankki ei suostu rahoittamaan kaupan kohdetta. Ilmiö esiintyy erityisesti kasvukeskusten ulkopuolella ja pienemmillä paikkakunnilla. Suomen asuntokanta on kuitenkin ikäjakaumaltaan sellainen, että tällä hetkelläkin yli 60 % pientalo- ja rivitalokaupasta tehdään ennen vuotta 1990 rakennetuista taloista. Näiden talojen rahoittamisessa pankit yskivät ja se näkyy nyt kauppamäärissä. Tämän ikäiset talot ovat kuitenkin hinnoiltaan huomattavasti helpommin perheiden budjeteille mahdollisia ja isojakin remontteja halutaan tehdä. Erityisesti energiaremonttien tekeminen tulisi nyt olla mahdollista vihreillä lainoilla, joissa olisi edullisemmat lainan ehdot. Käytännössä kuluttajalla ei ole tällä hetkellä muita vaihtoehtoja kuin kulutusluotot. ”Toivomme, että kansallisomaisuuden peruskorjaaminen energiatehokkaaksi sekä sen tukeminen ja rahoittaminen nousee yhdeksi keskeiseksi tekijäksi seuraavan hallituksen ohjelmassa”, toteaa Mannerberg.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg.
Lataa

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry
Suomen Kiinteistönvälittäjät ry
Kalevankatu 4, 3. krs
00100 Helsinki

09 5308 500, liitto(at)skvl.fihttp://www.skvl.fi

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry SKVL. Yhteistyötä turvallisen asunnonvaihdon hyväksi. SKVL jäsenyritykset toimivat koko maassa luotettavan ja reilun kiinteistönvälityksen edistämiseksi. Olemme Suomen vanhin ja suurin asuntokaupan verkosto, jossa on lähes 500 toimistoa ja lähes 1800 asuntokaupan paikallista asiantuntijaa.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat tiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Suomen Kiinteistönvälittäjät ry

Suomen Kiinteistönvälittäjien jäsenyrityksillä ei ole välittäjäkatoa, vaikka markkina on hiljaisempi kuin vilkkaimpina vuosina 2020 ja 202110.5.2023 16:10:38 EEST | Tiedote

Helsingin Sanomat kirjoitti 10.5.2023 siitä, että sadat välittäjät pakenevat alalta, kun kauppa ei käy yhtä hyvin kuin viime vuosina. Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n jäsenyrityksissä tätä ei ole havaittu, vaikka kokonaiskauppamäärät ovat jonkin verran alhaisemmat. ”Jäsenmäärämme on itse asiassa jonkin verran kasvaneet”, toteaa toimitusjohtaja Mannerberg. ”Uusia yrityksiä liittyy mukaan viikoittain”, hän lisää.

Suomen asuntomarkkinat elpyvät – mikä on uusi normaali? – SKVL:n ennuste keväälle 202329.3.2023 06:01:00 EEST | Tiedote

Nato tuo lisävauhtia ja uskoa asuntomarkkinoille. Lisäksi vaalien tulosta odotellaan. Suomen Kiinteistönvälittäjien n. 1800 henkilöstä ja 500 toimistosta koostuva koko maan kattava asuntokaupan asiantuntijaryhmä on valmistellut uuden ennusteen tämän kevään ja alkukesän osalta. ”Markkinat elpyvät hyvää vauhtia ja kyselymme perusteella sekä myyjien että ostajien aikomukset asunnon vaihtoon ovat vahvasti nousseet”, kertoo SKVL:n toimitusjohtaja Jussi Mannerberg. On selvästi havaittavissa, että asuntoja vaihdetaan tarpeeseen ja myös ensiasuntoja hankitaan nyt enemmän.

Suomen Kiinteistönvälittäjät ry:n viesti äänestäjille ja uudelle hallitukselle29.3.2023 06:00:00 EEST | Tiedote

Suomen asuntomarkkinat ovat käyneet kovassa vuoristoratamaisessa käsittelyssä viimeisten viiden vuoden aikana. On koettu pitkään jatkuneen alhaisten korkojen noste. On nähty maailmanlaajuisen epidemian aiheuttama yllättävä suurempien asuntojen ostotarve. Kaiken päälle on jouduttu Venäjän hyökkäyssodan myötä aiheutuneisiin nopeiden talouden muutosten vaikutuksiin kuten kohonnut inflaatio, korkotaso ja energian hinta.

SKVL:n ylimääräinen markkinakatsaus: Asuntokauppa on lähtenyt nousuun loppuvuoden hiljaisuuden jälkeen – Kuluttajien asunnon ostoaikomus 12 kk sisällä nousi 27 % joulukuusta Tilastokeskuksen tutkimuksessa31.1.2023 06:00:00 EET | Tiedote

SKVL:n tammikuun viimeisellä viikolla tekemän ylimääräisen jäsenkyselyn vastauksista selviää, että vuodenvaihde toi selvän muutoksen asunnonvaihtajien liikehdinnässä. Kyselyt myynnissä olevista asunnoista ovat vilkastuneet merkittävästi ja myös kauppoja tehdään nousevaan tahtiin. Toteutuneissa kauppahinnoissa on ennustetusti toteutunut lievää laskua, mutta ei romahdusta. ”On kuitenkin tärkeää huomata, että myyjät eivät hyväksy mitä vain tarjouksia”, korostaa SKVL:n Mannerberg. Jos pyynti on kohtuullinen niin kaupat syntyvät helpommin, kun molemmat osapuolet ymmärtävät mikä on järkevä tarjous. Uusia myyntikohteita on myös tullut alkuvuodesta markkinoille. Lisäksi on melko selvää, että kevättä kohti kysyntä tulee nousemaan ja nyt on parhaat tilaisuudet ostaa asunto, kun tarjontaa on ja hinnat eivät ole heilahdelleet merkittävästi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme