Helsingin yliopisto

Slush 2018: Maailman ensimmäinen mehiläisrokote, ratkaisu parempaan uneen ja muut tiedeinnovaatiot ratkovat visaisia ongelmia

Jaa

Helsingin yliopisto esittelee Slushissa 13 kaupallistamisen eri vaiheessa olevaa tieteeseen pohjautuvaa innovaatiota.

Yksi Helsingin yliopiston osastolla esiteltävistä innovaatioista on maailman ensimmäinen hyönteisrokote, joka suojaa mehiläisiä taudeilta ja turvaa samalla koko maailman ruokatuotantoa.

– Pölyttäjien sairastuminen ja kuolema ovat vakava uhka maapallon ravintotaloudelle. Niiden elämän pienelläkin parantamisella on huikea merkitys koko maapallon mittakaavassa, PrimeBEE-hyönteisrokotteen kehittäjä Dalial Freitak toteaa.

Toinen esiteltävä innovaatio liittyy ihmisten liikkumisen tunnistamiseen. Moprimin kehittämä mobiiliteknologia tunnistaa, liikkuuko ihminen esimerkiksi kävellen, autolla, raitiovaunulla vai bussilla. Teknologia on jo käytössä Lahden kaupungin CitiCAP-hankkeessa. Teknologiaa testataan parhaillaan myös Helsingin seudun liikennelaitoksen (HSL) kanssa.

– Tietoa voidaan käyttää niin kaupunki- ja liikennesuunnittelussa kuin oman hiilijalanjäljen pienentämiseen. Tarkasta liikkumistiedosta ovat olleet kiinnostuneita niin kaupungit kuin yksittäiset käyttäjätkin, Moprimin perustaja Petri Martikainen sanoo. 

Kolmas Slushissa esiteltävä ratkaisu keskittyy ymmärtämään sisäistä kelloamme paremmin ja auttaa omaksumaan tapoja, jotka parantavat unemme laatua ja lisäävät virkeyttä päivisin.

– ­ Univaje vaikuttaa monin tavoin terveyteen, tunteiden säätelyyn, jaksamiseen ja oppimiseen. SleepCircle-univalmennuksessa hyödynnetään tutkimuspohjaista näyttöä siitä, miten omaa unirytmiä voi parantaa, sanoo innovaation takana oleva Anu-Katriina Pesonen.

Tutustu myös muihin Helsingin yliopiston Slushissa esittelemiin innovaatioihin

Helsingin yliopiston omistama yhtiö, Helsinki Innovation Services Ltd (HIS), toimii kaupallistamisen asiantuntijana tutkijoiden ja yritysmaailman välillä tavoitteenaan edistää innovaatioiden päätymistä yhteiskunnan käyttöön.

– Huippututkimukseen perustuvat yritykset tai vasta kaupallistamisprosessissa olevat innovaatiot ovat ainutlaatuisia sijoituskohteita. Sijoitusvaihtoehtoja löytyy lääketieteen keksinnöistä koulutusvientiin, toimitusjohtaja Jari Strandman Helsinki Innovation Servicesistä kertoo.

Y Science keskittyy elämäntieteisiin

Myös tänä vuonna Helsingin yliopisto, sen elämäntieteiden instituutti HiLIFE sekä Slush nostavat esille tiedepohjaisia innovaatioita, niiden vaikuttavuutta ja tutkimuksen kaupallistamisen merkitystä Y Science -tapahtumassa. Toista kertaa järjestettävä Y Science on Slushin virallinen oheistapahtuma ja tänä vuonna ohjelmassa on myös pitsauskilpailu life science -alan startupeille.

Erityisesti tutkijoille, kasvuyrittäjille ja sijoittajille suunnattu tapahtuma järjestetään Messukeskuksessa 5.12. klo 9–12. Tapahtuma on ilmainen, mutta sisäänpääsy edellyttää rekisteröitymisen osoitteessa: www.y-science.org. Tapahtuma tullaan myös näyttämään suorana Tiedekulmassa.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Helsinki Innovation Services Ltd: Jari Strandman, +358 40 700 6968, jari.strandman@helsinki.fi

Kuvat

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Helsingin yliopisto
Helsingin yliopisto
PL 3
00014 Helsingin yliopisto

02941 911 (vaihde)http://www.helsinki.fi/yliopisto

Helsingin yliopisto on yli 40 000 opiskelijan ja työntekijän kansainvälinen tiedeyhteisö, joka toimii neljällä kampuksella Helsingissä ja usealla muulla paikkakunnalla Suomessa. Se on toistuvasti maailman sadan parhaan yliopiston joukossa. Helsingin yliopisto on perustettu vuonna 1640.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Helsingin yliopisto

Kansainvälinen tutkimus auttoi lopettamaan peltosirkun metsästyksen Ranskassa23.5.2019 08:55:38 EESTTiedote

Suomessa äärimmäisen uhanalainen peltosirkku on ollut Ranskassa perinteinen kulinaristinen herkku. Luonnonsuojelujärjestöt ovat vastustaneet sen laitonta, mutta silti jatkunutta metsästystä pitkään, ja vuonna 2016 Euroopan komissio määräsi Ranskan lopettamaan metsästämisen harjoittamisen ja vei asian lintudirektiivin vastaisena EU:n tuomioistuimeen. Euroopan laajuinen tutkimus osoitti, että Ranskassa tapahtuva perinteinen peltosirkun metsästys on kestämätöntä. Ranskan valtio päätti tämän tutkimuksen tulosten perusteella suojella peltosirkun tiukasti ja saada metsästyksen loppumaan.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki STT Infossa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme