HUS

Smittfallen bland fotbollsturisterna har nått sin topp

Dela

I kommunerna i HUS område 1.7.2021 vid 10-tiden har 309 fall av coronavirussmitta konstaterats hos personer som återvänt från fotbolls-EM i Ryssland. Enligt HUS uppgifter har ungefär 40 personer smittats vidare.

”Det verkar som om smittfallen kopplade till fotbollsturismen har nått sin topp”, konstaterar chefsöverläkare Markku Mäkijärvi på HUS. 

Inom HUS område har 283 fall konstaterats den här veckan, från onsdag till måndag. Förra veckan konstaterades 552 fall av coronavirussmitta och veckan innan 247. Incidensen på området, dvs mängden smittfall per 100 000 invånare de senast 14 dagarna är redan nästan 50.  

Mängden coronavirusprover har den här veckan varit hög på HUS provtagningsställen. 8000–8500 prover har tagits dagligen.  Andelen positiva prover har sjunkit från 1,6 procent till 1,3 procent. 

”Jag uppmuntrar fortfarande att alla med låg tröskel söker sig till test också vid lindriga symtom”, säger Mäkijärvi. 

I dag vårdas totalt 16 patienter på HUS sjukhus på grund av en coronavirusinfektion. Av dem får fyra intensivvård. I sex av fallen kan infektionen härledas till resor i Ryssland.  

Nyckelord

Om

HUS
HUS
Stenbäckinkatu 9, PL 100
00029 HUS

http://www.hus.fi

På HUS Helsingfors universitetssjukhus vårdas årligen cirka 680 000 patienter. Våra nästan 27 000 proffs arbetar för alla patienters bästa. Vi har ansvaret för den specialiserade sjukvården för invånarna i våra 24 medlemskommuner. Dessutom har behandlingen av flera sällsynta och svåra sjukdomar koncentrerats riksomfattande till oss.

HUS är Finlands största aktör inom hälso- och sjukvårdsbranschen och den näst största arbetsgivaren i landet. Vår kompetens är internationellt känd och erkänd. Som universitetssjukhus utvärderar och utvecklar vi ständigt våra behandlingsmetoder och vår verksamhet.

Följ HUS

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från HUS

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum