Säteilyturvakeskus (STUK)

Solarium ökar risken för cancer även under coronapandemin

Dela

Finländarnas södernresor blir verkligt få så länge som coronapandemin pågår och då kan den bleka huden kännas trist. En solbränna som skaffats i ett solarium är ändå ett dåligt alternativ med tanke på hälsan.

Användning av solarium är förenad med en risk att få hudcancer, och det finns ingen säker nedre gräns för exponering av UV-strålning i solarier, påminner inspektör Anne Höytö från Strålsäkerhetscentralen (STUK).

”Solbrändhet är överhuvudtaget inte ett friskhetstecken, utan ett tecken på hudskador. Solarieanvändning ökar märkbart risken för hudcancer och i synnerhet den som börjat använda solarium redan som ung har en ökad risk att insjukna i melanom. Varje år insjuknar närmare 70 kvinnor under 35 år i melanom.” Konstaterar Anne Höytö.

Instagram-kampanj för unga kvinnor

I oktober STUK rättar till felaktiga uppfattningar om solarier genom en kampanj på Instagram och påminner om att användningen av solarium ökar risken för hudcancer. Instagram-kampanjen som framför allt rikta sig till de aktivaste solarieanvändarna, dvs. kvinnor i åldern 18–35 år, påminner om att en solariesolbränna inte är säkrare än en solbränna från solen och att den inte skyddar huden från att brännas. Hudproblem ska inte skötas på egen hand med solarium, i stället ska man uppsöka en läkare.

”Det lönar sig inte heller att använda solarium för att behandla vinterdepressioner och ett solarium är inget effektivt sätt att få D-vitamin”, säger inspektör Höytö.

En solariesolbränna är enligt en enkätundersökning som STUK lät göra år 2018 överlag inte särskilt populärt. Cirka en och en halv procent av alla finländare över femton år går i solarium. Undersökningen utfördes av Taloustutkimus Oy.

Nyckelord

Kontakter

Inspektör Anne Höytö, tfn (09) 759 88 305 / anne.hoyto(a)stuk.fi

Strålsäkerhetscentralens telefonnummer för media: 010 850 4761

Bilder

Länkar

Om

Säteilyturvakeskus (STUK)
Säteilyturvakeskus (STUK)
Laippatie 4
00880 HELSINKI

Mediapalvelu: 010 850 4761http://www.stuk.fi

Säteilyturvakeskus (STUK) on sosiaali- ja terveysministeriön hallinnonalan viranomainen, joka valvoo säteily- ja ydinturvallisuutta Suomessa. Tehtävämme on ihmisten, yhteiskunnan, ympäristön ja tulevien sukupolvien suojelu säteilyn haitallisilta vaikutuksilta. 

Följ Säteilyturvakeskus (STUK)

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Säteilyturvakeskus (STUK)

Strålsäkerhetscentralen organiserar sin ledning25.11.2020 08:30:00 EETTiedote

Diplomingenjör Jussi Heinonen som har varit direktör för avdelningen Övervakning av kärnavfall och kärnmaterial vid Strålsäkerhetscentralen (STUK) har utsetts till förändringschef för STUK från och med 1.12. I sin nya uppgift kommer han att leda förändringsprogrammet ”Vaikuttava valvoja” som har grundats för att förändra och genomföra praxis för kärn- och strålningsövervakningen i enlighet med STUK:s strategi. Förändringschefens uppdrag är tidsbundet och upphör i slutet av år 2022 då STUK:s strategiperiod slutar. Heinonen fortsätter som medlem av STUK:s ledningsgrupp medan det tidsbundna uppdraget pågår. STUK:s generaldirektör Petteri Tiippana har utnämnt diplomingenjör Jaakko Leino till direktör för avdelningen Övervakning av kärnavfall och kärnmaterial och till medlem av ledningsgruppen till och med strategiperiodens slut. Leino övergår till positionen som avdelningschef internt inom STUK från att ha varit kontorschef för kontoret Kärnavfallsanläggningarnas säkerhetsanalyser. Rekryte

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum