MaahanmuuttovirastoMaahanmuuttovirasto

Somalian tiedonhankintamatkan raportti: Mogadishun tilanne on epävakaa

Jaa

Kaksi Maahanmuuttoviraston maatietopalvelun tutkijaa vieraili Somalian pääkaupungissa Mogadishussa tiedonhankintamatkalla maaliskuun alussa 2020. Matkan raportti on nyt julkaistu.

Matkan tarkoitus oli hankkia ajan tasalla olevaa tietoa Mogadishun turvallisuustilanteesta ja humanitaarisista olosuhteista. Matkan aikana tutkijat selvittivät myös kulkuyhteyksien toimivuutta Mogadishusta maan etelä- ja keskiosiin sekä pääkaupungin klaanistruktuuria. Vierailu vahvisti tutkijoiden käytössä olevaa paikallista kontakti- ja yhteistyöverkostoa.

Edellinen tiedonhankintamatka Somaliaan tehtiin tammikuussa 2018.

Mogadishun turvallisuusolosuhteet edelleen epävakaat

Vaikka kaupunkiin on palannut viime vuosien aikana paljon ihmisiä, Mogadishun turvallisuustilanne on tällä hetkellä epävakaa ja ennakoimaton.

Merkittävin epävakautta lisäävä toimija on islamistinen terroristijärjestö al-Shabaab. Vaikka Somalian hallinto ja turvallisuusjoukot periaatteessa kontrolloivat pääkaupunkia, on al-Shabaabin asema erittäin vahva. Mittavista turvajärjestelyistä huolimatta järjestö kykenee operoimaan kaupungin kaikissa osissa ja aiheuttaa väkivaltaisia välikohtauksia melkein päivittäin.

Al-Shabaabin väkivaltaisten hyökkäysten kohteina ovat ensi sijassa Somalian turvallisuusjoukot, Somalian hallinnon edustajat, hallintoa tukevat ja sen kanssa yhteistyötä tekevät tahot sekä kansainväliset toimijat, kuten AMISOM-joukot ja YK. Tästä huolimatta sen iskuissa menehtyy jatkuvasti myös siviiliväestöä.

Humanitaariset olosuhteet ovat vaikeat

Pääkaupungin humanitaariset olosuhteet ovat vaikeat. Keskeisimmät ongelmat liittyvät vahvasti kiihtyneeseen kaupungistumiseen, urbaaniin köyhyyteen, työttömyyteen sekä koulutus- ja terveyspalveluiden puuttumiseen. Ongelmien taustalla on myös terveyssyitä: kroonista koleraa, ripulia ja aliravitsemusta.

Humanitaaristen olosuhteiden näkökulmasta kaikkein huonoimmassa asemassa Mogadishussa ovat maan sisällä siirtymään joutuneet ihmiset, joita pääkaupungissa on useita satoja tuhansia. Pääkaupunkialueen valtaklaaneihin kuulumattomina heidän on vaikea integroitua pääkaupungin yhteisöihin ja he joutuvat asettumaan kaupungissa sijaitseviin leireihin, missä elinolosuhteet ovat karut ja vaikeat.

Matkan raportti on luettavissa verkkosivuiltamme.

Koronan vaikutukset tiedonhankintamatkoihin

Tutkijat ehtivät käydä Somaliassa juuri ennen kuin koronaviruspandemia esti matkustamisen. Maahanmuuttovirasto ei toistaiseksi tee tiedonhankintamatkoja. Maiden tilanteesta saadaan kuitenkin tietoa useilla muilla tavoilla. Lähteitä ovat esimerkiksi YK:n pakolaisjärjestö UNHCR, tutkimuslaitokset ja muiden maiden maatietopalvelut.

Maahanmuuttoviraston päätöksenteossa käytetään aina ajantasaista maatietoa. Maatietopalvelun tutkijat eivät osallistu päätöksentekoon.

Tiedonhankintamatkat ovat osa FAKTA-hanketta, joka on saanut EU:n turvapaikka-, maahanmuutto-, ja kotouttamisrahaston (AMIF) tukea.

Fakta: Tutkimustietoa maiden tilanteesta päätöksentekoa varten

  • Maatietopalvelu kerää lähtömaatietoa, jota käytetään päätöksenteon tukena erityisesti kansainvälistä suojelua koskevien hakemusten ratkaisemisessa.
  • Lisätietoa maatiedosta löytyy verkkosivuiltamme tietopankista.
  • Lue maatutkijoiden työstä uutishuoneesta.

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Somalian maatiedosta: Tutkija Riku Santaharju, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 782

Yleistietoa FAKTA-hankkeesta: projektipäällikkö Satu Ruotsalainen, sähköposti: etunimi.sukunimi@migri.fi, puh. 0295 433 321

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Maahanmuuttovirasto
Maahanmuuttovirasto
PL 10
00086 Maahanmuuttovirasto

Puh. 0295 430 431 (vaihde/switchboard))http://www.migri.fi

Maahanmuuttovirasto on maahanmuutto-, turvapaikka-, pakolaisuus- ja kansalaisuusasioissa päätöksenteko-organisaatio ja ylläpitää vastaanottojärjestelmää.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Maahanmuuttovirasto

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme