Jyväskylän yliopisto

Somessa toimittaja ei ole koskaan vapaalla

Jaa

Journalistiset ihanteet ohjaavat toimittajia sosiaalisessa mediassa sekä työssä että vapaa-ajalla. Jos ammatilliset ja henkilökohtaiset roolit ja niihin liittyvät tavoitteet ovat ristiriidassa, toimittajat priorisoivat ammatillisia vaatimuksia ja tinkivät henkilökohtaisista tavoitteistaan, FM Marika Paason tuore väitöstutkimus kertoo.

Marika Paaso
Marika Paaso

Väitöskirjassaan Paaso tutki suomalaisten toimittajien vaikutelman hallintaa sosiaalisessa mediassa, toisin sanoen sitä, millaisena toimittajat haluavat itsensä esittää ja millaisia strategioita he siihen käyttävät. Hän haastatteli 35 uutis- ja ajankohtaistoimittajaa Yleisradiosta, Helsingin Sanomista ja Ilta-Sanomista.

Tulosten mukaan työnkuva ja mediaorganisaatio heijastuvat toimittajien suosimiin somestrategioihin, ja varsinkin itsensä korostaminen ja ammatillinen brändäys jakavat toimittajia. Yleisesti ottaen toimittajat pyrkivät esiintymään sosiaalisessa mediassa mukavina, pätevinä ja aitoina käyttämällä miellyttämisen ja esimerkillisyyden strategioita.

Tekemättä jättäminenkin voi olla harkittu strategia

Toimittajat edustavat sosiaalisessa mediassa itseään, työnantajaansa, toimittajien ammattikuntaa ja koko journalismi-instituutiota. Monet toimittajat kokevat erilaisten vaatimusten välillä tasapainoilemisen haastavaksi ja osa jättäytyy siksi kokonaan somekeskustelujen ulkopuolelle.

Paaso korostaa, että vaikutelman hallinta ei tarkoita vain aktiivista tekemistä, vaan tekemättä jättäminenkin voi olla harkittu somestrategia. Usein toimittajien vaikutelman hallinta näkyykin nimenomaan siinä, että pidättäydytään tykkäämästä tai kommentoimasta. Esimerkiksi poliittisia kannanottoja vältetään visusti.

– Kuten eräs haastateltava asian ilmaisi: lähinnä se on sellaista, että mitä mä en tee kuin että mitä mä teen, Paaso havainnollistaa.

Sosiaalinen media on myös hyvinvointikysymys

Toimittajille työ on usein elämäntapa. Sosiaalisessa mediassa työ- ja yksityisroolit kietoutuvat entistä tiiviimmin toisiinsa, kun samaa sometiliä käytetään sekä ammatillisiin että henkilökohtaisiin tarkoituksiin. Lisäksi sosiaalinen media mahdollistaa uutisten seuraamisen, yleisövuorovaikutuksen ja ammatillisiin keskusteluihin osallistumisen missä ja milloin tahansa. Tästä näkökulmasta sosiaalisen median strategiat näyttäytyvät myös hyvinvointikysymyksenä.

– Some helpottaa toimittajan työtä, mutta vaikeuttaa työstä irrottautumista. Siksi tämä tutkimus ei ole kiinnostava vain vaikutelman hallinnan vaan myös työhyvinvoinnin kannalta, Paaso sanoo.

Paason mukaan väitöstutkimuksen tulokset ovat toimitustyön ohella sovellettavissa myös muille sellaisille aloille, joissa työn ja vapaa-ajan raja on epäselvä ja paine positiiviseen erottautumiseen suuri.

Pyhä yksityisyys, paha julkisuus

Alan teoreettiseen keskusteluun tutkimus osallistuu erityisesti problematisoimalla aitouden ja yksityisyyden ihanteita. Paason mukaan aitous nähdään usein automaattisesti tavoiteltavana ominaisuutena ja yksityisyyden suojeleminen suorastaan pyhänä oikeutena. Lähemmässä tarkastelussa aitous voi kuitenkin osoittautua tyhjäksi käsitteeksi ja yksityisyyden hallinta strategiseksi vaikutelman hallinnaksi.

– On sosiaalisesti hyväksyttävämpää olla huolestunut yksityisyydestään kuin antamastaan vaikutelmasta – ihan kuin olisi häpeällistä myöntää, että ihminen välittää sitä, mitä muut hänestä ajattelevat.

Paason mukaan on tärkeää huomata, että aitous ja yksityisyys eivät ole vain viattomia ihanteita, vaan myös vahvasti normatiivisia leimoja, joilla voidaan oikeuttaa tai kyseenalaistaa monenlaista toimintaa tarkoitusperistä riippuen.

FM Marika Paason viestinnän väitöskirjan "Yksityinen ja julkinen toimittaja: Suomalaisten toimittajien vaikutelman hallinta sosiaalisessa mediassa" tarkastustilaisuus pidetään 27.11.2021 klo 12 alkaen Jyväskylän yliopiston vanhassa juhlasalissa S212 sekä verkkovälitteisesti osoitteessa: https://r.jyu.fi/dissertation-paaso-271121. Vastaväittäjänä toimii dosentti Airi Lampinen (Tukholman yliopisto) ja kustoksena professori Anu Sivunen (Jyväskylän yliopisto). Väitöstilaisuus on suomenkielinen.

Online-linkki väitökseen: https://r.jyu.fi/dissertation-paaso-271121

Julkaisun tiedot

Teos on julkaistu sarjassa JYU Dissertations numerona 455, 322 s. Jyväskylä 2021, ISBN 978-951-39-8924-8 (PDF) URN:ISBN:978-951-39-8924-8 ISSN 2489-9003

Linkki väitöskirjaan: http://urn.fi/URN:ISBN:978-951-39-8924-8

Taustatietoja

Marika Paaso kävi peruskoulun Kolarissa ja kirjoitti ylioppilaaksi Kuopion musiikkilukiosta keväällä 1991. Hän valmistui kulttuurisihteeriksi Työväen Akatemiasta Kauniaisissa vuonna 1994 ja filosofian maisteriksi Jyväskylän yliopistosta vuonna 2008 pääaineenaan puheviestintä. Paaso on tehnyt pitkän työuran juontajana ja toimittajana Yleisradiossa ja työskennellyt Jyväskylän yliopistossa puheviestinnän tuntiopettajana. Joulukuusta 2021 lähtien Paaso työskentelee puheviestinnän yliopistonopettajana Jyväskylän yliopiston Monikielisen akateemisen viestinnän keskuksessa Movissa.

 

Lisätietoja

Marika Paaso, 040 5272627, marika.h.paaso@jyu.fi

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Kuvat

Marika Paaso
Marika Paaso
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät vuoden Nobel-palkitut aiheet verkkolähetyksessä 7.12.1.12.2021 13:06:28 EET | Tiedote

Tieteen suurista saavutuksista kerrotaan ja keskustellaan jälleen Jyväskylän yliopiston Nobel-illassa tiistaina 7.12.2021. Tilaisuus on Jyväskylän kaupunginkirjastossa Minnansalissa kello 18-20, mukaan pääset ilmoittautumalla. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä sekä yliopiston että tapahtuman yhteistyökumppanin Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä, yleisö voi lähettää kysymyksiä jo ennakkoon. HUOM! Tapahtuma järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tapahtumia koskevien ohjeiden mukaisesti, tiedot mahdollisista rajoituksista voivat päivittyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme