Helsingin yliopisto

Sommarens utflyktsmål och ortens historia öppnar sig i Finna Street

Dela

Finna Street hittar fotografier från platsen, där du befinner dig. Genom att lokalisera var du befinner dig eller avgränsa kartan hittar tjänsten fotografier i Finna, som innehåller över en miljon fotografier i finländska museers, biblioteks och arkivs samlingar.

Med Finna Street kan alla ta en titt på hur orten där den egna sommarstugan finns sett ut under årens lopp och undersöka förändringar i stadsbilden. Finna Street kan användas var som helst, men tjänsten är särskilt berikande vid användning utomhus.

”Finna Street är som ett slags Pokemon Go för historieintresserade. Det är berikande att jämföra gamla fotografier med den nuvarande stadsbilden och via fotografierna får du även en inblick i historiska händelser. Detta gör även främmande platser levande på ett nytt sätt”, konstaterar Finnas serviceplanerare Susanna Eklund.

Tjänsten fungerar bäst i större städer, för vilka det finns mycket bildmaterial i Finna. Exempelvis i Helsingfors stadskärna finns det gott om material även för enskilda gators del. I populära semestermål som Tammerfors och Åbo hittar tjänsten tusentals fotografier.

”På mindre orter rekommenderar jag att börja med att avgränsa kartan för att se vilket slags bildmaterial som erbjuds för orten och sedan själv besöka platserna för att observera förändringarna”, säger Susanna Eklund.

Den avgiftsfria tjänsten är lätt att använda

Du kan enkelt använda Finna Street exempelvis på följande sätt:

  • Använd din telefon för att besöka adressen www.finna.fi/street.
  • Tillåt att ditt läge används, om det efterfrågas, eller avgränsa själv området som undersöks på kartan.
  • Klart! Nu kan du titta närmare på bilderna eller fortsätta avgränsa resultaten exempelvis för en viss tidperiod.

Sökresultatet är beroende av den geografiska information som angetts för materialet. Om sökresultatet är begränsat, lönar det sig att fortsätta söka med den grundläggande sökningen i Finna.fi.

Finna Street är en del av Nationalbibliotekets Finna-tjänster. Finna Street lanserades 2017 med syftet att bättre utnyttja det visuella kulturarvsmaterialet.

Nyckelord

Kontakter

Bilder

Länkar

Om

Nationalbiblioteket svarar för förvaringen, bevarandet och tillhandahållandet av vårt nationella kulturarv. Biblioteket är ett forskningsbibliotek med särskild fokus på områdena humaniora och samhällsvetenskap och en betydande tillhandahållare av kulturarvsdata. 

Nationalbiblioteket hör till Helsingfors universitet, ett internationellt vetenskapssamhälle med över 40 000 studerande och anställda. Helsingfors universitet grundades 1640 och är idag ett av världens främsta mångvetenskapliga forskningsuniversitet.

 

Följ Helsingin yliopisto

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin yliopisto

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum