Schildts & Söderströms

Sommarlov, ridläger, spöken och spänning i Wilma Möllers nya ungdomsroman

Dela
Möllers tredje hästbok har pojkar i huvudrollen. "Jag hoppas det kan locka fler pojkar att läsa."

Arvid och Zacke åker på ridläger till Prästön i skärgården. De ser fram emot soliga dagar på hästryggen och sena kvällar runt lägerelden, där förhoppningsvis en och annan spökhistoria ska sätta fart på hästtjejernas fantasi.

Men när pojkarna blir inhysta i prästgårdens tornrum och en gammal sägen från början av 1900-talet om prästdottern Hilda börjar cirkulera bland lägerdeltagarna är det längs pojkarnas ryggar det går kalla kårar.

Hur skiljer sig den här boken från dina två tidigare romaner?

– Liksom mina tidigare böcker är Mysteriet på Prästön en hästbok i den bemärkelsen att huvudpersonerna åker till ett ridläger och utforskar sin omgivning till häst, men den här gången står hästarna inte för huvudintrigen i berättelsen. Det är snarare en deckare eller äventyrsberättelse, säger Möller.

– Dessutom är det första gången som jag låter en kille vara huvudperson. Jag hoppas det kan locka fler pojkar att läsa.

Det börjar med en spökhistoria, men snart utvecklas det till skräck på riktigt. Vad fick dig att ta ett sådant spår?

– Handlingen är inspirerad av verkliga händelser, bland annat vapensmugglingen i Öja och Larsmo i början av 1900-talet. Mer kan jag nog inte säga utan att avslöja intrigen.

I centrum av berättelsen har vi tonårspojkarna Arvid och Zacke, hur blev de huvudpersonerna?

– Eftersom jag fortfarande jobbade väldigt intensivt med min andra bok Kaamos när jag fick idén till Mysteriet på Prästön så tänkte jag faktiskt först att Alexis och Reina skulle få åka på ridläger med sina hästar. Men samtidigt kände jag mig klar med karaktärerna från Kaamos, det fanns liksom inget mer att utveckla. Så då fick det bli Arvid och Zacke – före detta fiender men numera bästa vänner.

Mysteriet på Prästön har recensionsdatum onsdag 19.4.

Kontakter

Bilder

Ladda ned bild
Omslag: Ludwig Sandbacka
Omslag: Ludwig Sandbacka
Ladda ned bild
Foto: Tarja Jakobsén
Foto: Tarja Jakobsén
Ladda ned bild
Foto: Tarja Jakobsén
Foto: Tarja Jakobsén
Ladda ned bild

Om

Schildts & Söderströms
Schildts & Söderströms
Snellmansgatan 13
00170 Helsingfors

https://litteratur.sets.fi/

Schildts & Söderströms har verkat för den finlandssvenska litteraturen sedan 1891.

Följ Schildts & Söderströms

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Schildts & Söderströms

Naturväktarna – allas vår radiofavorit i bokformat23.5.2023 08:20:00 EEST | Tiedote

Kan älgar anfalla människor? Kan ormar klättra? Ska fågelholken städas? Vilken insekt sticker värst? Under mer än fem decennier har lyssnarnas frågor till Naturväktarna varit av många slag. Och experterna i Svenskfinlands mest älskade radioprogram har nästan alltid kunnat ge ett svar. I den här boken har vi samlat de intressantaste frågorna och svaren. Här finns också berättelsen om hur programmet kom till och hur det utvecklats sedan starten 1971. Tove Virta har intervjuat människorna bakom radioprogrammet och lyfter i personporträtt fram såväl experter som programledare, bland andra: Rolf Grönblom, Harry Krogerus, Göran Bergman, Björn Federley, Bo Ekstam, Anders Albrecht, Camilla Ekblad och Joakim Lax. Herta Donner har illustrerat djur och natur som diskuteras, och människorna bakom de välkända radiorösterna. Naturväktarna har recensionsdatum tisdag 30.5.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum