Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimialaHelsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Sommarverksamheten i lekparker

Dela

I sommar ordnas sommarlägerverksamhet i öppna lekparker för första- till tredjeklassare från Helsingfors på vardagar kl. 9-16. Namnen på de lekparker som ordnar sommarlägerverksamhet och sommarmåltider publiceras på lekparkernas sommarnätsidor (hel.fi/leikkipuistojen-kesa) i början av vecka 22. Verksamheten är avgiftsfri och anmälan sker i förskott på lekparkernas sommarnätsidor. Anmälan till dagslägren öppnas onsdagen 27.5 kl. 8.00. I likhet med tidigare år serveras lägerbarnen en sommarlunch.

Sammanlagt 8-10 barn kan delta i ett sommarläger och varje läger har en egen ledare. Sommarlägerverksamheten ordnas så att det är rymligt och i huvudsak utomhus. Lekparkens lokaler har bokats enbart för lägerbarnen.

I lekparkerna ordnas inte ledd verksamhet för småbarnsfamiljer inom den öppna småbarnspedagogiken och inte heller publikevenemang, andra evenemang eller fester. Lekparkernas vadbassänger fylls inte med vatten i sommar. Familjerna har dock möjlighet att använda de fasta lekredskapen i lekparken. På helsinkikanava.fi och på lekparkernas Facebook-sidor publiceras dagligen videor med ledda aktiviteter för barn i olika åldrar och deras föräldrar. Videorna är en del av programserien Tänään leikitään leikkipuistossa (Idag leker vi i lekparken).

Avgiftsfri sommarmat i lekparker för alla under 16 år

Sommarmåltider ordnas 1.6 - 7.8 i de lekparker som är öppna. Namnen på de parker som serverar sommarmåltider publiceras nästa vecka (vecka 22) på adressen hel.fi/leikkipuistojen-kesa. Man behöver inte anmäla sig till den avgiftsfria sommarmåltiden men man ska ta med sig en sked/gaffel och en vattenflaska. Lekparkernas lokaler, såsom toalett och vattentappställen, kan inte användas av dem som deltar i måltiderna i parkerna.

”Sommarens måltider i parkerna är en viktig service som barnfamiljerna och skoleleverna väntar på. I den rådande undantagssituationen ökar betydelsen av möjligheten till sommarmåltider. De underlättar vardagen och främjar välbefinnandet i familjerna”, säger Hanna Linna, chef för verksamheten i lekparker och den finska eftermiddagsverksamheten.

Då måltiderna i parkerna ordnas, fästs särskild vikt vid att det är rymligt och vid hygienanvisningar. De som deltar i måltiderna ska följa parkernas säkerhetsanvisningar, vara mån om handhygienen och inta måltiderna i små grupper. Maten delas ut i parkerna från flera utdelningspunkter och man ska hålla säkerhetsavståndet i matköerna. Lekparkernas personal handleder och instruerar dem som deltar i sommarmåltiderna. Om de praktiska arrangemangen kring sommarmåltiderna informeras i förskott på lekparkernas sommarnätsidor.

Fostrans- och utbildningssektorn följer regeringens anvisningar och tar dem i beaktande då sommarmåltiderna organiseras och anordnas.

Nyckelord

Kontakter

Satu Järvenkallas, direktör för den finska småbarnspedagogiken, satu.jarvenkallas@hel.fi, tfn 09 310 43368
Hanna Linna, chef för verksamheten i lekparker och den finska eftermiddagsverksamheten, hanna.linna@hel.fi, tfn 09 310 41259

Länkar

Om

Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala
Töysänkatu 2 D
00510 Helsinki

09 310 44986https://www.hel.fi/kasvatuksen-ja-koulutuksen-toimiala/fi

Sektorn för fostran och utbildning ansvarar för småbarnspedagogiken, förskoleundervisningen, den grundläggande utbildningen, gymnasieutbildningen, den finska yrkesutbildningen och den fria bildningen i Helsingfors. Sektorn består av fyra servicehelheter: småbarnspedagogik, grundläggande utbildning, gymnasie- och yreksutbildning och fritt bildningsarbete samt svenska tjänster. Till sektorn hör dessutom förvaltningsenheter.

Följ Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Abonnera på våra pressmeddelanden. Endast mejladress behövs och den används bara här. Du kan avanmäla dig när som helst.

Senaste pressmeddelandena från Helsingin kaupunki, kasvatuksen ja koulutuksen toimiala

Ennakkotiedote: Helsingin kasvatus- ja koulutuslautakunta kokoontuu tiistaina 22.9.202018.9.2020 12:00:00 EESTTiedote

Kasvatus- ja koulutuslautakunnan kokous pidetään tiistaina 22. syyskuuta klo 16.00. Kokouksen esityslista on julkaistu kasvatuksen ja koulutuksen toimialan verkkosivuilla. Kokouksen esityslista Lautakunnan kokouksen esityslistalla on muun muassa ruoka-, siivous- ja kohdevastaavapalveluiden hankinta ajalle 1.1.2021 - 31.12.2023 sekä tilahankkeita. Lautakunnalle esitetään päätettäväksi ruoka-, siivous- ja kohdevastaavapalveluiden hankintaa kolmelta eri yritykseltä. Hankintahinta ilman arvonlisäveroa on noin 4,8 miljoonaa euroa. Hankinnassa on käytetty kestävän kehityksen mukaisia kriteereitä vähimmäisvaatimuksissa. Palveluntuottajien edellytetään tuottavan sekä ruoka-, siivous- että käyttäjäpalvelut kestävien periaatteiden mukaisesti. Siivouspalvelujen tarjoajalla tulee olla ympäristöä säästävät siivousmenetelmät. Vähimmäisvaatimusten lisäksi ruokapalveluissa laadun yhtenä arviointikriteerinä on käytetty Hiilineutraali Helsinki 2035 -ohjelman toteuttamista. Tilahankkeista lautakunnalle e

Kundnöjdheten i Helsingfors stads grundskolor är på en god nivå – skolornas styrkor är bland annat lärarna och stödet för lärandet18.9.2020 11:00:00 EESTTiedote

Helsingfors kartlade i början av år 2020 hur nöjda klienterna inom den grundläggande utbildningen är. Enligt svaren är eleverna och vårdnadshavarna nöjda med skolan och undervisningen. En tredjedel av eleverna och en fjärdedel av vårdnadshavarna gav skolorna högsta betyg i helhetsbedömningen. Grundskolornas styrkor är stödet för lärandet, tryggheten, samarbetet mellan hem och skola samt lärarna och lärarrollen.

Helsingin peruskoulujen asiakastyytyväisyys hyvällä tasolla – vahvuuksina muun muassa opettajat ja oppimisen tuki18.9.2020 11:00:00 EESTTiedote

Helsinki selvitti perusopetuksen asiakkaiden tyytyväisyyttä alkuvuodesta. Vastausten perusteella oppilaat ja huoltajat ovat tyytyväisiä kouluun ja opetukseen. Kolmasosa oppilaista ja neljäsosa huoltajista antoi kokonaistyytyväisyydessä parhaan arvosanan. Helsingin peruskoulujen vahvuuksia ovat oppimisen tuki, turvallisuus, kodin ja koulun yhteistyö sekä opettajat ja opettajuus.

I vårt pressrum kan du läsa de senaste pressmeddelandena, få tillgång till pressmaterial och hitta kontaktinformation.

Besök vårt pressrum