Aluehallintovirasto

Sopimukset liiketoimintakieltoon määrätyn kanssa toivat tilaajille tuntuvat laiminlyöntimaksut

Jaa

Yritykselle ja kunnalle määrättiin korotetut laiminlyöntimaksut siitä, että ne olivat solmineet alihankintasopimukset yrityksen kanssa, jonka vastuuhenkilöihin rinnastettava henkilö oli liiketoimintakiellossa. Molemmat tapaukset päätyivät hallinto-oikeuden käsiteltäväksi. Hallinto-oikeus katsoi, että tapauksissa oli ollut perusteet laiminlyöntimaksujen määräämiselle.

Kunta ja yritys olivat tilanneet rakennustöihin liittyvää alihankintaa Pohjois-Pohjanmaalla samalta yritykseltä. Kyseisen yrityksen omistaja oli asetettu liiketoimintakieltoon. Omistaja oli aiemmin toiminut yhtiön toimitusjohtajana, mutta sopimusten tekohetkellä häntä ei ollut rekisteröity yhtiön vastuuhenkilöksi. Hän oli kuitenkin käytännössä hoitanut sopimusneuvottelut yhtiön puolesta ja solminut sopimukset tilaajien kanssa. Alihankintasopimukset oli tehty vuonna 2017.

Tilaajilla oli tiedossa, että omistaja oli liiketoimintakiellossa. Tapauksissa oli arvioitavana se, oliko liiketoimintakieltoon asetettu henkilö toiminut yhtiössä vastuuhenkilöön rinnastettavassa asemassa.

Kuntaa koskevassa tapauksessa sopimuskumppaniyhtiön uusi toimitusjohtaja oli valtuuttanut liiketoimintakieltoon määrätyn allekirjoittamaan sopimuksen yhtiön puolesta. Pohjois-Suomen hallinto-oikeus katsoi, että liiketoimintakieltoon määrätyllä oli osakkeiden omistuksen perusteella tosiasiallinen määräysvalta yhtiössä. Hallinto-oikeus kiinnitti huomiota myös henkilön aiempaan asemaan yrityksen toimitusjohtajana sekä henkilön toimintaan yhtiössä liiketoimintakiellon määräämisen jälkeen. Hallinto-oikeus katsoi henkilön toimineen vastuuhenkilöä vastaavassa asemassa yrityksessä. Ratkaisussaan 6.9.2019 hallinto-oikeus piti tilaajalle määrättyä 27 000 euron laiminlyöntimaksua kohtuullisena.

Toisessa tapauksessa yritys oli solminut sopimuksen suullisesti liiketoimintakiellossa olevan henkilön kanssa. Helsingin hallinto-oikeus totesi, että pelkästä omistusoikeudesta ei sinänsä voi päätellä, että liiketoimintakieltoon asetettu henkilö rinnastuisi yrityksen vastuuhenkilöön. Hallinto-oikeus katsoi tilaajan kuitenkin tienneen, ettei sopimus ollut perustunut yhtiön uuden hallituksen etukäteen hyväksymiin ehtoihin ja hintoihin. Liiketoimintakieltoon asetettu omistaja oli tosiasiallisesti päättänyt sopimuksesta ja määrännyt yhtiön toiminnasta. Tätä näkemystä tuki myös se, että liiketoimintakieltoon määrätty henkilö oli ennen liiketoimintakieltoa toiminut yhtiön toimitusjohtajana. Ratkaisussaan 3.3.2021 hallinto-oikeus katsoi, että tilaajalle oli voitu määrätä 8 500 euron suuruinen laiminlyöntimaksu.

Tilaajalle voidaan määrätä enintään 66 500 euron korotettu laiminlyöntimaksu, jos tilaaja on tehnyt sopimuksen liiketoimintakieltoon määrätyn elinkeinonharjoittajan kanssa tai yrityksen kanssa, jonka vastuuhenkilö taikka vastuuhenkilöön rinnastettavassa asemassa oleva henkilö on määrätty liiketoimintakieltoon. Lue lisää tilaajavastuulain velvoitteista työsuojeluhallinnon verkkopalvelusta: Tyosuojelu.fi/tilaajavastuu.

Hallinto-oikeuksien päätöksiä voi tiedustella hallinto-oikeuksista:

  • Pohjois-Suomen hallinto-oikeuden päätös 19/0370/2 (6.9.2019)
  • Helsingin hallinto-oikeuden päätös 21/0080/2 (3.3.2021)

Avainsanat

Yhteyshenkilöt

Lakimies Noora Haapa-alho, etunimi.sukunimi@avi.fi
Työsuojelun vastuualue, Etelä-Suomen aluehallintovirasto

Linkit

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoTyösuojelu − tervettä työtä!
Työsuojeluviranomaisena huolehdimme siitä, että työ Suomessa on terveellistä, turvallista ja reilua. Valvomme työn tekemistä työpaikoilla. Annamme myös ohjausta ja neuvontaa sekä kannustamme työpaikkoja omaehtoiseen, ennaltaehkäisevään työsuojelutyöhön.

 

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Egentliga Finland befinner sig på coronaepidemins basnivå, restriktionerna för sammankomster hävs15.6.2021 14:20:00 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Sydvästra Finland har fattat ett beslut som innebär att deltagarantalet i offentliga tillställningar och allmänna sammankomster i Egentliga Finland inte längre begränsas. Landskapet har övergått till coronaepidemins basnivå, vilket innebär att man inom kommunerna i landskapet från och med den 16 juni kan ordna evenemang och tillställningar inomhus och utomhus utan deltagarbegränsningar.

Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä lievennetään koronarajoituksia 16.6. alkaen15.6.2021 14:00:00 EEST | Tiedote

Etelä-Suomen aluehallintovirasto lieventää alueellisten koronakoordinaatioryhmien suositusten mukaisesti Kanta-Hämeen ja Päijät-Hämeen kokoontumisrajoituksia 16.6.2021 alkaen. Tilaisuuksia voi järjestää ilman henkilömäärärajoitusta, mutta osallistujien terveysturvallisuus täytyy varmistaa. Lisäksi alueilta kumotaan ns. turvavälipäätös, joka on velvoittanut laajasti erilaisten asiakas- ja yleisötilojen käytöstä vastaavia toimijoita takaamaan asiakkaille mahdollisuuden säilyttää turvavälit.

Pakollinen terveystarkastus jatkuu Lapin rajanylityspaikoilla riskimaista maahan tuleville, mutta rajaohjeisiin on tullut muutoksia15.6.2021 12:45:49 EEST | Tiedote

Lapin aluehallintovirasto määrää pakollisen terveystarkastuksen kaikille riskimaista Enontekiön, Inarin, Kemin, Kittilän, Kolarin, Muonion, Pellon, Rovaniemen, Sallan, Tornion, Utsjoen ja Ylitornion rajanylityspaikkojen kautta maahan tuleville. Tarkastukseen osallistutaan maahantulon jälkeen. Kaksi koronarokotusta saaneiden ei tarvitse käydä koronatestissä.

Alueelliset verkostot näyttivät voimansa pandemiassa, kuntajohtajat kiittivät15.6.2021 10:11:40 EEST | Tiedote

Pohjois-Suomen aluehallintoviraston ja alueen kuntajohtajien verkosto kokoontui vuoden 2021 kevätkaudella 22. kerran pohtimaan koronaepidemian torjuntatoimia Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa. Verkostoa vetävän ylijohtaja Terttu Savolaisen mukaan keväällä alueellinen epidemian torjunnan hybridistrategia toteutui erinomaisesti. Niissä kunnissa ja alueilla, joissa tarvittiin yleistä linjaa tiukempia rajoituksia, päätökset tehtiin ripeästi.

Coronabegränsningarna lindras i huvudstadsregionen och Mellersta Nyland den 15 juni, i vissa delar av Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt14.6.2021 16:17:17 EEST | Tiedote

Regionförvaltningsverket i Södra Finland har fattat beslut som lindrar sammankomstbegränsningarna i bland annat huvudstadsregionen. I Östra Nyland och största delen av västra Nyland upphävs sammankomstbegränsningarna helt från och med den 15 juni. Dessutom upphävs i regionen det så kallade beslutet om säkert avstånd som i omfattande grad har förpliktat aktörer som svarar för användningen av olika utrymmen för kunder och publik att trygga möjligheten för kunderna att hålla säkert avstånd.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme