Aluehallintovirasto

Sorsajärven virkistyskäyttöarvon parantamiseksi lupa vedenpinnan nostoon

Jaa

Nurmeksen kaupungille on myönnetty lupa entisen Valtimon kunnan alueella sijaitsevan Sorsajärven vedenpinnan nostamiseksi. Nostohankkeen tarkoituksena on estää järven linnustollisen arvon heikkeneminen ja parantaa sen virkistyskäyttömahdollisuuksia.

Itä-Suomen aluehallintovirasto on 5.3.2021 myöntänyt Nurmeksen kaupungille vesilain mukaisen luvan Sorsajärven vedenpinnan nostamiseksi. Sorsajärvi sisältyy Kalliojärvi-Sorsajärven luonnonsuojelualueeseen sekä Kalliojärvi-Patojärven ja Pitkälahti-Sorsajärven lintujensuojeluohjelma-alueeseen. Sorsajärvi sijaitsee Nurmeksen kaupungissa, noin 15 kilometriä kaupungin keskustasta luoteeseen.

Hankkeessa nostetaan Sorsajärven keskivedenkorkeutta (MW) nykyisestä tasosta 11 cm ja lasketaan ylivedenkorkeutta (HW) 11 cm. Keskiylivesi (MHW) ei muutu nykyisestä. Alivedenkorkeudet nousevat 26–50 cm. Vedenkorkeuden seurannalla varmistetaan, että vedenkorkeudet ovat hankkeen toteuttamisen jälkeen suunnitellulla tasolla.

Hanke on tarpeen Sorsajärven vedenkorkeuksien nostamiseksi, järven virkistyskäyttöarvon parantamiseksi ja järven umpeenkasvun hidastamiseksi. Hanke on vesienhoidon toimenpideohjelman mukainen hanke, jolla parannetaan Sorsajärven tilaa. Ilman vedenkorkeuden nostamista Sorsajärven linnustollinen arvo heikkenisi.

Sorsajärvi sijaitsee Vuoksen vesistöalueella ja siellä Valtimonjoen valuma-alueella. Valtimonjoen vesistön keskivedenkorkeutta alennettiin 1960–1970-luvuilla. Tuolloin toteutetun vesistön järjestelyn seurauksena järven ranta-alueille muodostui vesijättöalueita. Vedenkorkeuden noston seurauksena veden alle jää pysyvästi ainoastaan järjestelystä syntyneitä vesijättöalueita. Vesijättöalueita hallinnoiva Karhunpään kalaveden osakaskunta on antanut suostumuksen hankkeen toteuttamiselle korvauksetta.

Päätös on nähtävillä vesi- ja ympäristölupien tietopalvelussa (ylupa.avi.fi).
Päätöksen numero on 20/2021 ja diaarinumero ISAVI/7356/2019.

Lisätietoja:  

ympäristöylitarkastaja Satu Ahola, p. 0295 018 744
johtaja Johanna Ahonen, p. 0295 016 867
etunimi.sukunimi@avi.fi     
Itä-Suomen aluehallintovirasto

Avainsanat

Tietoja julkaisijasta

Aluehallintovirasto
AluehallintovirastoAluehallintovirastossa edistämme perusoikeuksien ja oikeusturvan toteutumista, peruspalvelujen saatavuutta, ympäristönsuojelua, ympäristön kestävää käyttöä, sisäistä turvallisuutta sekä terveellistä ja turvallista elin- ja työympäristöä alueilla. Hoidamme myös lainsäädännön toimeenpano-, ohjaus- ja valvontatehtäviä alueillamme. Toimintaamme ohjaa kahdeksan ministeriötä.

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Aluehallintovirasto

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto määrää kaikille Vestas Oy:n tuulivoimatyömaiden työntekijöille pakollisen terveystarkastuksen Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla16.4.2021 16:21:00 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto teki tänään tartuntatautilain pykälien 15 ja 16 mukaisen päätöksen pakollisista terveystarkastuksista Vestas Oy:n tuulivoimatyömaihin kuuluvilla Saunamaan ja Suolakankaan työmailla Kurikan, Teuvan ja Kauhajoen kuntien alueilla työskenteleville henkilöille koronaviruksen leviämisen estämiseksi. Määräys on voimassa 16.-30.4.2021.

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto on tarkastanut Ähtärin eläinpuistossa olevan Flowparkin vaijeriliukuradan vaikutukset eläinten hyvinvointiin16.4.2021 15:19:08 EEST | Tiedote

Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintovirasto tarkasti 7.4. Ähtärin eläinpuiston vaijeriliukuradan, joka kulkee osittain karhujen ulkotarhan ylitse. Karhut vaikuttavat hyvinvoivilta, mutta eläinpuisto on velvoitettu järjestämään tehostettua seurantaa, jotta mahdollisiin toimenpiteisiin voidaan tarvittaessa ryhtyä eläinten hyvinvoinnin varmistamiseksi.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme