Jyväskylän yliopisto

Sosiaali- ja terveydenhuollon digitalisaatiomurros on ollut Keski-Suomen kunnille vaikea hahmottaa

Jaa

Digitalisaation ja tekoälyn merkitys eri toimialoilla sekä yritysmaailmassa että julkisella sektorilla koulutuksessa, sosiaalitoimessa ja terveydenhoidossa on nopeassa kasvussa. Digitalisaation hyödyntäminen on välttämätöntä eri alojen yrityksien kilpailukyvylle ja julkisella sektorilla palvelujen parantamisessa ja toiminnan tehostamisessa.

Pekka Neittaanmäki
Pekka Neittaanmäki

Huolimatta selkeästä tarpeesta ja lainsäädännön vaatimuksista, kunta- ja maakuntatasolla valmiudet uudistuksiin vaihtelevat suuresti. Tästä on esimerkkinä neljän maakunnan (KSSHP, ESSOTE, SiunSote, VPHP) yhteinen asiakas- ja potilastietojärjestelmäuudistus. Hanketta on valmisteltu vuodesta 2018 alkaen.

Kuten tuoreesta Jyväskylän yliopiston informaatioteknologian tiedekunnassa tehdystä raportista ilmenee, Keski-Suomen kunnilla ei ole valmiutta uudistukseen. Muilla maakunnilla on valmiudet viedä hanketta eteenpäin. Esteenä katsotaan Keski-Suomessa olevan korkeat kustannukset ja niiden kasvu. Uusien potilastietojärjestelmien kulut ovat kuitenkin vain 1.8 % vuosittaisista kuluista ja noin 65 euroa/keskisuomalainen. Tieto- ja informaatioteknologian (ICT) kulut ovat SOTE-alalla vain noin 3-4 % kokonaiskuluista.

-          Kuntien linjaus johtaa SOTE ICT-järjestelmien uudistamisen pysähtymiseen Keski-Suomessa ja joudumme ilmeisesti käyttämään vanhentuneita järjestelmiä vuosikymmenen loppuun asti. Järjestelmien kokonaan uusi kilpailutus on 3-4 vuotta kestävä kallis prosessi ja merkitsisi sitä, että uudet järjestelmät olisivat käytössä vasta 2030-luvulla, professori Pekka Neittaanmäki toteaa.

Keski-Suomen sairaanhoitopiirin valtuusto päätti 15.19 2021 pysäyttää maakunnallisen terveydenhuollon ja sosiaalitoimen digitalisaatiohankeen kuntien esittämän linjauksen mukaisesti.   Perusteluna oli kuntien näkemys merkittävistä kustannusten noususta.

Informaatioteknologian tiedekunnassa tehdyssä raportissa on analysoitu Keski-Suomen kuntien perusteluja.

-          Kunnat eivät ole hahmottanet kokonaisuutta ja tehdyt johtopäätökset kustannusten merkittävästä kasvusta pohjautuvat ilmeisen vääriin johtopäätöksiin. KSSHP:n dokumenttien mukaan kustannukset eivät ole nousseet kuntien esittämällä tavalla, vaan ne ovat pysyneet vuonna 2019 arvoidulla tasolla, Neittaanmäki tiivistää.


Raportti: KSSHPn asiakas- ja potilastietojärjestelmien hankintaprosessi 2018-2021  

https://jyx.jyu.fi/handle/123456789/78503

Lisätietoja: professori Pekka Neittaanmäki 040-5507005

Kuvat

Pekka Neittaanmäki
Pekka Neittaanmäki
Lataa

Tietoja julkaisijasta

Jyväskylän yliopisto
PL 35
40014 Jyväskylä

http://www.jyu.fi

Jyväskylän keskustassa sijaitsevan yliopiston kauniilla puistokampuksella sykkii monitieteinen ja moderni tiedeyliopisto – ihmisläheinen ja dynaaminen yhteisö, jonka 2500 asiantuntijaa ja 15 000 opiskelijaa etsivät ja löytävät vastauksia huomisen kysymyksiin. Jyväskylän yliopisto on ollut tulevaisuuden palveluksessa jo vuodesta 1863, jolloin suomenkielinen opettajankoulutus sai alkunsa täältä. Voimanlähteenämme on moniarvoinen vuoropuhelu tutkimuksen, koulutuksen ja yhteiskunnan välillä. Vaalimme tutkimuksen ja koulutuksen tasapainoa sekä ajattelun avoimuutta – sytytämme taidon, tiedon ja intohimon elää viisaasti ihmiskunnan parhaaksi. www.jyu.fi

Tilaa tiedotteet sähköpostiisi

Haluatko tietää asioista ensimmäisten joukossa? Kun tilaat mediatiedotteemme, saat ne sähköpostiisi välittömästi julkaisuhetkellä. Tilauksen voit halutessasi perua milloin tahansa.

Lue lisää julkaisijalta Jyväskylän yliopisto

Jyväskylän yliopiston asiantuntijat esittelevät vuoden Nobel-palkitut aiheet verkkolähetyksessä 7.12.1.12.2021 13:06:28 EET | Tiedote

Tieteen suurista saavutuksista kerrotaan ja keskustellaan jälleen Jyväskylän yliopiston Nobel-illassa tiistaina 7.12.2021. Tilaisuus on Jyväskylän kaupunginkirjastossa Minnansalissa kello 18-20, mukaan pääset ilmoittautumalla. Tilaisuutta voi seurata myös suorana verkkolähetyksenä sekä yliopiston että tapahtuman yhteistyökumppanin Keskisuomalaisen verkkosivuilla. Tilaisuuden juontaa tiedetoimittaja Mari Heikkilä, yleisö voi lähettää kysymyksiä jo ennakkoon. HUOM! Tapahtuma järjestetään Länsi- ja Sisä-Suomen aluehallintoviraston tapahtumia koskevien ohjeiden mukaisesti, tiedot mahdollisista rajoituksista voivat päivittyä.

Uutishuoneessa voit lukea tiedotteitamme ja muuta julkaisemaamme materiaalia. Löydät sieltä niin yhteyshenkilöidemme tiedot kuin vapaasti julkaistavissa olevia kuvia ja videoita. Uutishuoneessa voit nähdä myös sosiaalisen median sisältöjä. Kaikki tiedotepalvelussa julkaistu materiaali on vapaasti median käytettävissä.

Tutustu uutishuoneeseemme